Connect with us

Beslenme

Gebelikte Ton Balığı Yenir Mi? Hamileyken Ton Balığı Yemek

Gebelikte Ton Balığı Yenir Mi? Hamileyken Ton Balığı Tüketmek

Gebelikte ton balığı yenir mi sorusu, hamile olan pek çok anne adayının soruduğu sorular arasında yer almaktadır. Her ne kadar balık yemenin, balık tüketmenin oldukça yararlı olduğunu bilsek de, civa seviyesi yüksek bir besin olan ton balığının hamileyken tüketilmesi konusunda bazı uyarılar ve yasaklar bulunmaktadır. Bu yazıda gebe olan bir kişi ton balığı yiyebilir mi, ne kadar yiyebilir, hamilelikte ton balığının zarları neler gibi soruların yanıtlarını vereceğiz. İşte gemelikte ton balığı ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Gebelikte Ton Balığı Yenir Mi?

Evet, hamileliğiniz sırasında sınırlı miktarda ton balığı yemeniz güvenlidir. Bu dönemde belirli bir miktarda beyaz ton balığı (albacore) ve light ton balığı tüketebilirsiniz.  Cıva seviyesi düşük olan ton balıklarına hamilelik sırasında da izin verilir. Fakat aşırı miktarda ton balığı tüketmek, cıvadan ötürü için toksik olabilir.

Hamileyken Ne Kadar Ton Balığı Yiyebilirsiniz?

Gebelikte tavsiye edilen ton balığı miktarı maksimum olarak haftada 2 porsiyondur. Yani bir annenin bir hafta boyunca alacağı maksimum ton balığı miktarının 2 defayı geçmemesi önerilmektedir. Bu sınır aşılmadığı müddetçe hamilelikte ton balığı tüketmenin herhangi bir zararı yoktur.

Bazı diyetisen ve doktorlar bu oranın haftada 4 küçük boy ton balığı konservesi olduğunu ifade etmektedirler. Bununla birlikte, başka bir deniz ürünü tüketen annenin, aynı hafta içerisinde ton balığı tüketmemesi ve ton balığından kaçınması gerektiği belirtilmektedir.

Gebelikte Hangi Tür Ton Balığı Tüketilebilir?

Ton balığı sevenler, ton balığının her türlüsünün güvenli olmadığını bilmelidir. Aşağıda bazı standart ton balığı türleri ve tüketim kuralları bulunmaktadır.

Albacore Orkinos (Beyaz Ton Balığı): Birinci sınıf bir ton balığı çeşididir. Ve beyaz olarak anılan tek ton balığı türüdür. Kutu ve poşetlerde satılır. Haftada en fazla iki orta boy teneke kutu veya 300 gram albacore (beyaz) ton balığı tüketilebilir.

Sarı yüzgeçli ton balığı: Hafif (Ligth) ton balığı olarak da bilinir, teneke kutularda ve poşetlerde de bulunur. Bu çeşidin beyaz albacore ton balığından biraz daha belirgin bir tadı vardır. Haftada iki ila üç porsiyondan fazla yenmemesi gerekir.

Kocagöz Orkinos: Bigeye olarak da bilinir. Ülkemizde satışı yok denecek kadar azdır. Konserve edilmez ve daha yüksek seviyelerde cıva içerir. Haftada en fazla 150 gram tüketilebilir.

Mavi Yüzgeçli Orkinos: Kocagöz Orkinos gibi bu ton balığı da daha yüksek seviyelerde cıva içerir. Haftada en fazla 150 gram tüketilebilir.

Gebelikte Ton Balığının Faydaları Nelerdir?

Hamileyken sınırlı miktarda ton balığı tüketmek size veya büyüyen bebeğinize zarar vermez çünkü bu yağlı balığın önemli besinsel faydaları vardır. Hamilelikte ton balığının faydaları arasında şunlar vardır:

  • Vücudunuza yüksek protein sağlar
  • Mineraller, D vitamini ve Omega-3 yağ asitleri içerir. Böylece bebeğin gelişimini destekler.
  • Omega-3’ler bebeğin beyninin, gözlerinin ve sinirlerinin gelişimine yardımcı olur.(1)

Hamilelikte alınacak mükemmel bir besin olmasa da, sınırlı miktarda ton balığı yemenin faydaları, fazla balık yemenin risklerinden ağır basar.

Hamileyken Konserve Ton Balığı Tüketmek Güvenli mi?

Konserve ton balığı, düzenli olarak tüketildiğinde bazı sağlık riskleri beraberinde getirir.

  • Bisfenol A (BPA), metal kutuların astarında bulunan bir maddedir. Konserve ton balığı tükettiğinizde, fetüsün beyin gelişimini etkileyen BPA’nın sisteminize girme ihtimali vardır.
  • Konserve ton balığı ayrıca vücudunuzdaki sodyum seviyelerini artırarak yüksek tansiyon olasılığını artırabilecek miktarda tuz içerebilir.

Bununla birlikte, konserve ton balığı, sadece küçük ve genç balıklar içerdiklerinden düşük cıva seviyelerine sahiptir.

Gebelikte Ton Balığının Zaraları

Belirtildiği gibi ton balığı, konserve veya taze olmasına bakılmaksızın fazla miktarda tüketilirse zararlıdır.

  • Çok fazla ton balığı, sisteminizdeki cıva seviyesini yükselterek, bebeğin gelişen beynine ve sinir sistemine zarar verebilir.
  • Yüksek dozda cıva alımı da kalp hasarına neden olabilir.
  • Cıvaya hafif maruz kalma, gelişimsel gecikmelere, bozulmuş bağışıklık fonksiyonuna ve fiziksel deformitelere neden olabilir.
  • Ton balığı ayrıca, vücudunuzda birikerek bebeğin gelişimini engelleyen dioksinler ve poliklorlu bifeniller (PCB’ler) gibi çevresel zararlı maddeler içerir.

Hamileyken Çiğ Ton Balığı Yenir mi?

Gıdalardan kaynaklanan hastalıklara yatkın olabileceğiniz için hamileyken çiğ ton balığı yemekten kaçının . Balığın pişirilmesi zararlı patojenleri ve parazitleri yok eder.

Kılıç balığı, uskumru, kiremit balığı ve köpek balığı gibi balıkların tüketimi, daha yüksek cıva seviyelerine sahip oldukları için hamilelik sırasında kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Ancak ton balığının daha düşük cıva miktarda cıva içerdiği ifade edilmektedir. Bu yüzden ton balığını makul miktarlarda yiyebilirsiniz.

Gebelikte ton balığı tüketecekseniz, konserve yerine taze ton balığını tercih edin. Zira teze ton balığı, konserveye göre daha az işleme tabi tutulur ve muhtemelen daha güvenlidir. Konuyla ilgili sorularını ve daha sağlıklı bilgiler almak için doktorunuza başvurabilirsiniz.

Gebelikte ton balığı tüketmek ile ilgili fikir, yorum, öneri ve tecrübelerinizi, bizlerle paylaşabilirsiniz. Tek yapmanız gereken aşağıdaki yorum bölümünden mesajınızı bize ulaştırmak olacaktır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir