Beslenme
Hamilelikte Soğuk Çay İçilir mi?
Çay, ister sıcak ister soğuk olsun, dünyada en çok tüketilen içecektir. Sıcak bir günde bir bardak buzlu çay içmek hem canlandırıcı hem de sağlıklı olabilir. Peki bu popüler içeceği hamilelik sırasında içmek güvenli midir? Özellikle de hamilelik sırasında tüketilmesi tavsiye edilmeyen kafein ve şeker içerdiğini düşünürsek.
İşte hamilelikte soğuk çay içmenin faydaları ve olası zararları ve bu konu hakkında bilmeniz gereken diğer tüm detaylar.
[Oku: Hamilelikte Papatya Çayı ]
Hamilelikte Soğuk Çay İçmek Güvenli mi?
Fazla şeker içerdikleri için paketlenmiş veya şişelenmiş çayları tüketmekten kaçının. Bunun yerine daha az şekerli veya ballı ev yapımı buzlu çay içmek daha güvenli olacaktır. Günlük olarak üç ila dört fincan çay içebilirsiniz, ancak ılımlı olmanın her zaman sağlığın anahtarı olduğunu unutmamalısınız.
Buzlu Çay Ne Kadar Kafein İçerir?
Bir porsiyon buzlu çayın kafein içeriği yaklaşık 12 mg ila 18 mg olabilir. Ancak bu marka ve tatlara göre değişiklik gösterebilir. Uzmanlara göre günde 200 mg’dan fazla kafein tüketmek oldukça sakıncalıdır.
Soğuk Çay Nasıl Yapılır?
Çayı normal şekilde demleyin. Ardından buzluğa koyup soğumasını bekleyin. dilerseniz içine limon dilimi, bal ve benzeri bir tatlandırıcı, taze nane yaprağı, zencefil vb. şeyler ekleyin.
Gebelikte Soğun Çayın Faydaları Nelerdir?
Çay, hamile kadınların içebileceği sağlıklı içeceklerden biridir. Buzlu çayın faydalarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
1. Anında ferahlık sunar
Bir bardak buzlu çay, dayanılmaz sıcağı yenmenize yardımcı olduğu için yaz aylarında kurtarıcıdır. Ayrıca hamileliğin erken döneminde sizi rahatsız eden sabah bulantısını da hafifletir. İçeceğin içindeki kafein de hızlı bir enerji artışı sağlayacaktır. Ruh halinizi tazelemek için çaya nane, limon veya zencefil aromaları da ekleyebilirsiniz.
2. Antioksidanların kaynağı
Hamilelikteki hormonal dalgalanmalar vücuttaki serbest radikalleri artıracaktır. Çay, hücreleri serbest radikal hasarından koruyacak antioksidanlar açısından zengindir. Ayrıca DNA hasarını önlemeye yardımcı olacaktır.
3. Beyni harekete geçirir
Sakarlık ve unutkanlık, gebeliğin geçici belirtileridir. Buzlu çay beyninizi harekete geçirebilir ve hamilelik boyunca sağlıklı kalmasını sağlayabilir.
4. Diş çürümesini önler
Hamilelik, bazı kadınlarda ağız sorunlarına neden olabilir. Buzlu çay içmek diş çürüğü riskini önleyebilir ve azaltabilir.
5. Gestasyonel diyabeti yönetir
Gestasyonel diyabet riskini azaltarak harikalar yarattığı için şekersiz, ev yapımı buzlu çayı seçin.
Bu faydalardan yararlanmak için bir bardak buzlu çayın tadını çıkarırken, kendinizi kontrol altında tutmayı unutmayın. Zira her şeyin fazlası zarar.
Gebelikte Soğuk Çay İçmenin Zararları
Çay kafein içerir ve fazla alındığında hamileliğinizi etkileyebilir.
- Aşırı miktarda çay tüketmek kafein yüklenmesine neden olarak düşük, ölü doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek riskini artıracaktır .
- Kafein, folik asit emilimine müdahale edecek ve spina bifida gibi nöral tüp defekti olasılığını artıracaktır.
- Buzlu çay vücudunuzdaki demir emilimini engelleyerek anemiye zemin hazırlayabilir.
- Çay idrar söktürücüdür ve idrara çıkma sıklığını artırır. Bu, dehidrasyona ve vücuttan tuz ve mineral kaybına yol açabilir.
- Çaydaki kafein içeriği, özellikle yatmadan hemen önce içerseniz uykusuzluğa neden olabilir.
Bu zararlı etkilerden kaçınmak için günde 200 mg’dan fazla kafein tüketmediğinizden emin olun.
Hamilelikte Buzlu Limon Çayı İçilir mi?
Evet, kendinizi şımartmamanız koşuluyla, buzlu limon çayı içmek güvenlidir. C vitamini ile yüklü limon, bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücuttaki serbest radikallere ve toksinlere saldırır. Şişelenmiş veya paketlenmiş buzlu çaylar yerine ev yapımı limon çayı tüketin.
Hamileyken Soğuk Kahve İçilir mi?
Evet, hamilelikte ölçülü olarak buzlu kahve tüketmek güvenlidir.
Su dışında serinletici bir içecek istiyorsanız, günde bir veya iki bardak içmenin bir zararı olmadığı için bir bardak ev yapımı buzlu çayın tadını çıkarın. Bu, ruh halinizi harekete geçirerek harikalar yaratabilir ve sağlıklı bir hamileliğe yardımcı olabilir.
Bu konudaki görüş, öneri ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşmak için yorum kısmına başvurun.