Connect with us

Beslenme

Hamilelikte Mayonez Yemek Zararlı mı? Gebelikte Mayonez Tüketmek

Hamilelikte Mayonez Yemek Zararlı mı? Gebelikte Mayonez Tüketmek

Mayonez hamburger, sandviç, makarna ve salata gibi pek çok yiyeceğe oldukça yakışan mükemmel bir lezzettir. Fakat mayonez içerdiği bazı şeylerden ötürü gebelikte şüphe ile yaklaşılan yiyeceklerden bir tanesi olmuştur.

Bu yazıda sizlere hamilelikte mayonez yenir mi, mayonezin faydaları ve olası zararları neler, mayonez çeşitleri, mayonezin besin değeri gibi pek çok konu hakkında konuşacağız. İşte hamilelikte mayonez yemek ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Hamilelikte Mayonez Yenir Mi?

Mayonez hem yumurtalı hem de yumurtasız olarak yapılan bir yiyecektir. Yumurtasız mayonezde, temel bileşen olarak yumurta yerine zeytinyağı veya kanola yağı kullanılır. Bu ikincisi çok yaygın olmasa da her iki tip mayonez de hamilelik sırasında tüketilebilir.

Fakat yumurta ile hazırlanan mayonez, yalnızca pastörize (ısıl işlem görmüş) yumurtalardan yapılmışsa güvenli kabul edilir. Bu, bitkisel yağ, limon suyu veya sirke ile karıştırılmış yumurta sarısından yapılır. Yumurta sarısında bulunan protein ve lesitin mayonezde emülgatör görevi görür.

Süpermarketlerde raflarda bulunan mayonezler genellikle pastörize yumurtalardan yapılır ve tüketim için güvenlidir.

Bununla birlikte, çiğ yumurtalardan yapılan ev yapımı mayonezden kaçınmak gerekir. Zira bu mayonezler salmonella içerme riski taşımaktadır. 

Pastörize yumurta kullandıklarından emin olmadığınız sürece restoranlarda veya gıda marketlerinde satılan mayonezden de kaçınmanız gerekebilir.

Mayonezin Besin Değeri

Ticari olarak üretilmiş mayonez tercih etseniz bile, kalori değerleri yüksek olabileceğinden tüketimden önce besin değerlerini öğrenmeniz gerekir.

  • Bir çorba kaşığı (14 gr) mayonez yaklaşık 94 kalori içerir. Bununla birlikte kalorifik değer, mayonezin türüne göre farklılık gösterir.
  • Bir çorba kaşığı mayonez ayrıca 5.8 mg kolesterol içerir. Bu yüzden günde 300 mg’dan fazla tüketilmemesi önerilmektedir.
  • Bir çorba kaşığı mayonezde 80 mg ila 125 mg sodyum olabilirken, önerilen günlük sodyum alımı 2.300 mg’dan az olmalıdır.
  • Ticari mayonez % 80 bitkisel yağ,% 8 su,% 6 yumurta,% 4 sirke,% 1 tuz ve% 1 şeker içerir.
  • Az yağlı mayonez yaklaşık % 50 bitkisel yağ,% 35 su,% 4 yumurta,% 3 sirke,% 1,5 şeker ve% 0,7 tuz içerir.

Mayonezin Faydaları

Sınırlı miktarlarda yenen mayonez sağlık için faydalı olabilir. İşte size mayonezin faydalı olabileceği bazı konular.

  1. K Vitamini: Bir çorba kaşığı normal mayonez, günlük 90 mcg (AI) ihtiyacının % 25’inden fazlası olan yaklaşık 22,5 mikrogram (mcg) K vitamini içerir. K vitamini, pıhtılaşmaya yardımcı olduğu ve aşırı kanamayı önlediği için doğum sırasında önemlidir. Bebeklerde gelişme ve normal kan pıhtılaşması için gereklidir.
  1. Yağ içeriği: Bir çorba kaşığı normal mayonez 2.32g toplam MUFA (tekli doymamış yağ asitleri) ve 6.17g toplam PUFA (çoklu doymamış yağ asitleri) içerir. Sağlıklı bir MUFA: PUFA oranını korumak, hamilelik sırasında sadece annenin sağlığını değil, aynı zamanda büyüyen fetüsün sağlığını ve gelişimini de etkilediği için önemlidir.

Hamilelikte toplam yağ vücut için sadece küçük miktarlarda gereklidir. Fazla doymuş yağ, sizi aşırı kilo alma ve anormal lipid profili riskine sokar. Mayonez, yüksek miktarlarda tüketildiğinde sağlığa iyi gelmeyen doymuş yağa sahiptir.

Bu vitaminleri ve yağı diğer sağlıklı gıdalardan da alabileceğiniz için, mayonezin hamilelik sırasında sağlıklı bir besin olarak kabul edilmemesi gerektiğini unutmayın.

Hamilelikte Mayonez Zararlı mı? Olası Yan Etkileri Neler?

Mayonez her yönüyle tam zararlı bir gıda değildir, ancak hamilelikte tüketimi konusunda dikkatli olmak gerekir. İşte hamileyken mayonez yemeninin sınırlandırılmasını gerektiren bir kaç neden.

  1. Bakteriler: Salmonella ile enfekte olmuş mayonez tüketirseniz aşırı dehidrasyona, kan dolaşımında bakterilere, menenjite ve reaktif artrite yol açabilir. Ayrıca bebeğiniz salmonelloz ile enfekte olabilir.
    Çiğ yumurta ile yapılan mayonez listeria bakterisi içerme riski taşıyabilir ve bu da hamilelik sırasında çok nadir görülen bir hastalık olan listerioza yol açabilir.
  2. Yüksek kalori: Arada bir çay kaşığı mayonez kadar mayonez tüketmek çok sorun olmayabilir. Bununla birlikte, yüksek miktarlarda ve düzenli olarak mayonez kullanımı, her gün aldığınız diğer yüksek kalorili yiyeceklerle birleştirildiğinde aşırı tüketime neden olabilir. Bu aşırı kilo alımına yol açabilir.
  1. Yağ içeriği: Hamilelik sırasında, doğum sürecini desteklemek için pelvik bölge çevresinde yağ dokusu kazanmak gibi fizyolojik nedenlerle vücudunuzun normalden daha fazla yağa ihtiyacı vardır. Bu nedenle, toplam kalorinizin% 30-35’i yağdan ve tercihen MUFA’dan gelmelidir. Ancak aşırı tüketimden kaçınılmalıdır. 2016’da yapılan bir araştırma, annenin aşırı yağ tüketiminin bebeğin bağışıklık sistemine zarar verebileceğini göstermiştir. West Virginia Üniversitesi tarafından yapılan bir başka araştırma, yüksek yağ seviyesine sahip annelerden doğan çocukların hayatlarının ilerleyen dönemlerinde obezite sorunları yaşayacağını söylüyor.
  1. Şeker ve sodyum seviyeleri: Hamilelik sırasında sınırlı miktarlarda alınması gereken iki bileşen olan mayonez hem şeker hem de sodyum bakımından yüksektir. Araştırma çalışmaları, uzun vadede, yüksek şekerli yiyeceklerin diyabete yol açabileceğini ve sodyumun potansiyel olarak kan basıncınızı artırabileceğini göstermiştir.
  1. Yapay koruyucular: Piyasada bulunan mayonez, kimyasallar ve katkı maddeleri ile muhafaza edilmektedir. Çoğunlukla güvenlidirler ancak bazıları mide bulantısı ve halsizlik gibi yan etkilere neden olabilir. Ayrıca bazı kadınlarda alerjik tepkilere yol açarak hamileliklerini riske atabilirler.

Hamilelikte Mayonez Yemek Zararlı mı? Gebelikte Mayonez Tüketmek

Güvenlik Önlemleri

Hamilelikte yan etkilerinden etkilenmeden mayonez yeme isteğinizi nasıl tatmin edebilirsiniz? Bunun için aşağıdaki güvenlik önlemlerini izleyin.

  1. Malzemeleri kontrol edin: Bir restoranda veya lokantada mayonez yiyorsanız, her zaman içindeki malzemeleri bulun. Kullanılan yumurtaların pastörize olup olmadığını sormaktan çekinmeyin.
  1. Etiketi kontrol edin : Süpermarkette satın aldığınız mayonezin etiketini, yağ içeriğini, koruyucularla ilgili bilgileri ve daha fazla ayrıntıyı öğrenmek için kontrol edin. Mayonezin çiğ yumurta içerip içermediğini kontrol edin ve varsa onları yemeyin.
  1. Temiz bir bıçak kullanın: Yemeğinize uygulamak için kavanozdan mayonez alırken, üzerinde bakteri veya mikrop olmadığından emin olmak için temiz bir bıçak kullanın.
  2. Bilindik markaları tercih edin: Hamilelikte mayonez tüketirken bilindik markalardan şaşmayın. Adı sanı bilinmeyen dolayısı ile kendini kanıtlamamış markalardan uzak durun.

Mayonez Alternatifleri

Mayoneze, yumurta içermeyen alternatifler, yumurtaya alerjisi olan veya vegan olan hamile kadınlar için mükemmel bir seçimdir.

Sandviçlerinize veya ekmeğinize mayonez eklemeyi seviyorsanız, ancak hamilelik sırasında mayonezden kaçınmak istiyorsanız, aşağıdaki gibi daha sağlıklı alternatifleri tercih edin:

  • Tofu mayonez
  • Badem ve kaju ezmesi
  • Sade yoğurt
  • Hardal
  • Yağsız ekşi krema

Mayonez Çeşitleri

Mayonezler çeşitli varyasyonlarla yapıldığından, yağ ve kalori gereksinimlerinize uygun bir mayonez tercih edebilirsiniz. Mayonezler genellikle birbirlerinden yağ içeriği miktarı ile ayrılırla. Bazı mayonezlerdeki yağ içeriği yüzde 78’e kadar çıkabilirken, bazılarında bu yüzde 10’a kadar inebilmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

1. Ticari mayonez neden güvenlidir?

Ticari mayonez güvenli ve bakteri içermez çünkü pastörize yumurtalardan hazırlanır ve gıda kaynaklı hastalıkları öldüren bir dizi işlemden geçer.
ABD’deki gerçekleştirilen bir araştırma pastörize yumurtalardan yapıldığı için ticari mayonezin gıda kaynaklı hastalıklara neden olmadığını gözlemledi. Ayrıca tuz, limon suyu ve diğer asitlerin varlığı bakteri üremesine izin vermez.

2. Hamilelikte mayonez neden yasak?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere hazır yani pastorize yumurtadan hazırlanan mayonezler, ölçülü ve kararında aldığı müddetçe hamile kadınlar için çok büyük bir risk teşkil etmezler. Fakat çiğ yumurtadan yapılan mayonezler bazı problemlere kapı aralayabilir. Bu konuda doktorunuza danışmak en doğru karar olacaktır.

Gebelikte mayonez yemek ile ilgili merak ettiğiniz diğer konuları, yorum bölümünden bizlere ulaştırabilir ve bu makalenin daha da zenginleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir