Bebek
Hamilelikte Papatya Çayı İçilir Mi?
Papatya çayı ferahlatıcıdır. Aroması ve faydaları ile dünya çapında en çok sevilen bitki çaylarından biridir. Peki ya hamilelikte papatya çayı içilir mi?Papatya çayı düşüğe neden olur mu? Gebelikte papatya çayı içmenin faydaları ve zararları neler?
Bu yazıda sizler için hamilelikte papatya çayı tüketimi ile ilgili bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik. Şayet sizde pek çok kişi gibi papatya çayı içmeyi seviyor ve bu alışkanlığınıza hamilelik döneminde de devam etmek istiyorsanız, ilk olarak bu yazıyı okumanızda fayda vardır.
Papatya Çayı Nedir?
Papatya çayı, papatya ismi verilen bir çiçekle yapılan çaya verilen isimdir. Bu çay için genellikle iki tür papatya kullanılmaktadır. Bu papatyalar güneşte kurutulur, ufalanır ve daha sonra hava geçirmez bir kavanozda saklanır.
Saklanan papatyalar daha sonra, iltihaplanma, bağışıklık sistemini güçlendirme, uykusuzluk, menstrüasyon ve gastrointestinal problemleri bitkisel olarak gidermek için, kaynar suya eklenir. Ve çay olarak içilir. Papatya çayının hem vücudu hem de zihni rahatlatan güzel bir aroması vardır.
Hamilelikte Papatya Çayı İçilir Mi?
Papatya çayı da dahil olmak üzere bitkisel çaylarının hamilelik üzerindeki etkileri hakkında çok fazla çalışma bulunmamaktadır. Bu nedenle pek çok doktor, hamilelikte bitki çayı tüketimine ihtiyatla yaklaşmaktadır.
Bazı çevreler hamilelikte bitki çayı içmenin düşüğe neden olabileceğini ifade etmekte ve rahimde kasılmalara yol açtığını dile getirmektedir. Fakat şu an için bu iddiayı destekleyecek bilimsel bir çalışma mevcut değildir. [1]
Sonuç olarak papatya çayının hamilelikte zararlı olduğunu kanıtlayan bilimsel bir araştırma bulunmamaktadır. Bunula birlikte düşüğe ve rahimde kasılmalara yol açabildiğine dair çok sayıda görüş vardır. Şayet gebeliğiniz sırasında papatya çayı içmeyi düşünüyorsanız ilk olarak doktorunuza başvurmanızı ve papatya çayı tüketimini oldukça sınırlamanızı tavsiye ederiz.
Hamilelikte Papatya Çayının Faydaları
Uyku kalitesini iyileştirir
Yatmadan önce bir fincan papatya çayı içmek sinirlerinizi rahatlatır ve daha iyi uyumanıza yardımcı olur. Bitkinin yatıştırıcı yapısı uykusuzluğa iyi gelir.
Bağışıklığı artırır
Papatya çayı bağışıklığı geliştirir ve böylece enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur. Hafif ateşiniz varsa ve burun akıntısı varsa, bir fincan taze demlenmiş çay yardımcı olacaktır.
Kas ağrısını yatıştırır
Papatya çayı, gastrointestinal inflamatuar bozukluklarla ilişkili kas ağrılarını ve spazmları hafifletir. Kasların ve sinirlerin gevşemesini sağlamak için vücuttaki glisin seviyelerini yükseltir.
Ağız ülserlerini iyileştirir
Papatya çayı, rahatsız edici ağız ülserleri ve yaralarını tedavi etmek için gargara olarak kullanılabilir.
Kanser ve kalp hastalıklarından korur
Papatya çayı, kalbinizi koruyan ve kalp ile ilgili rahatsızlıkları önleyen polifenoller içerir. Antioksidan özelliği kanser riskini azaltır.
Hazımsızlığı tedavi eder ve sabah bulantısını giderir
Papatyanın anti-enflamatuar yapısı, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerini hafifletmeye yardımcı olur. Meyve aroması ve cezbedici tadı da mide bulantısı ve sabah bulantısını yatıştırır. [1]
Gebelikte papatya çayı içme konusunda oldukça ölçülü davranmak gerekir. Bununla birlikte doktorunuzdan izin almanız büyük bir önem arz edebilir.
Hamilelikte Papatya Çayı İçmenin Zararları
Hamilelikte fazla bitki çayı tüketmek bazı kompikasyonlara neden olabilir. Bunları şu şekilde sıralamak mümkündür;
- Fazla papatya çayı içmek, düşük yapma riskini artırabilir. Ancak bunu destekleyecek hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Muhtemelen, papatya çayının rahatlatıcı özelliği, düşüklere yol açan rahim kasılmalarına neden olmaktadır.
- Papatya çayı yatıştırıcı yapısı nedeniyle uyuşukluğa neden olabilir. Bu nedenle, büyük miktarlarda tüketmemek gerekir.
- Papatya bitkisine alerjiniz olabilir, bu da deri döküntülerine ve bronşiyal daralmaya neden olabilir. Ancak bu nadir görülen bir durumdur.
- Papatya, anestezik ilaçlarla etkileşime girerek çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, sezaryen öncesi papatya çayı içmekten kaçının.
- Çeşitli papatya özleri ve takviyeleri, hamilelik sırasında alabileceğiniz ağrı kesiciler, yatıştırıcılar ve antimikrobiyal ilaçlar gibi ilaçlarla da reaksiyona girebilir. Bu nedenle bitki çayı içmek konusunda doktorunuzla konuşun.
- Papatya, kan inceltici özelliklere sahiptir. Böyle bir problemle karşı karşıya iseniz, papatya çayı tüketimini kısıtlayabilirisniz.
- Papatya çayının aromasını ve tadını seviyorsanız ve vazgeçemiyorsanız, bir takım tedbirler almanız gerekir.
Papatya Çayı İçmeden Önce Alınması Gereken Tedbirler
- Hamilelik diyetinize papatya çayı eklemeden önce doktorunuza danışın.
- Doktorunuza içebileceğiniz papatya çayı miktarını sorun.
- Çay yapmak için yaprakları değil kurutulmuş çiçek başlarını kullanın. Yaprakların tadı acı olur.
- İçerisindeki zararlı katkı maddelerine karşı, yalnızca güvenilir markalar tarafından satılan papatya çayını tüketin.
Her seferinde taze bir demlik kullanın ve çayınızı evde demleyin.
Evde Papatya Çayı Nasıl Yapılır?
Papatya çayı yapmak için aşağıdaki adımları takip edin.
- Bir bardak suyu kaynatın.
- Kaynayan suyu bir bardağa aktarın ve kurutulmuş papatya özünü veya çay poşetini suya ekleyin.
- Ne kadar konsantre olmasını istediğinize bağlı olarak beş ila on dakika demlenmesine izin verin.
- Çayı süzün veya çay poşetini çıkarın
- Taze demlenmiş papatya çayının tadını çıkarmak için bir çay kaşığı bal ekleyebilirsiniz.
Sıkça Sorulan Sorular
Papatya Çayı Düşüğe Neden Olur mu?
Hamilelikte papatya çayı içmek ile ilgili en çok dile getirilen konulardan biri, bebeği düşürmeye yol açtığı yani düşüğe neden olduğu iddiasıdır. Fakat yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bu iddiayı doğrulayacak bilimsel bir çalışma henüz bulunmamaktadır. Bununla birlikte pataya çayının rahimde kasılmalara yol açabileceği ifade edilmektedir. Bu da papatya çayının düşüğe yol açabileceği iddialarını güçlendirmektedir.
Bu sebepten ötürü hamilelikte papatya çayı tüketmek konusunda oldukça ihtiyatlı davranmak, bir doktora danışmak ve oldukça ölçülü olmak davranmak gerekir.
Gebelikte papatya çayı içmek zararlı mı, papatya çayı bebek düşürür mü gibi soruların yanıtları bu şekildedir. Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere hamileyken papatya çayı içmek konusunda ihtiyatı elden bırakmamak gerekir.
Konu ile ilgili yorum ve tecrübelerinizi, Yorumlar bölümü üzerinden bizlere ulaştırabilir ve bu yazının daha mükemmel bir hale getirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.
Sorumluluk Reddi: Bu yazıdaki bilgiler, bu alandaki otoriter kaynaklardan derlenerek hazırlanmış ve verilen bilgilerin kaynağı parantez içerisinde verilmiştir. Bu ve diğer her konuda, asıl ve en güvenilir kaynak, doktorunuz olacaktır.