Connect with us

Hamilelik

Servikal Erozyon (Rahim Ağzı Yarası) Belirtileri ve Tedavisi

Servikal Erozyon (Rahim Ağzı Yarası) Belirtileri ve Tedavisi

Servikal erozyon bir diğer ismi ile rahim ağzı yarası, kadınların en çok karşılaştığı rahatsızlıklar arasında yer alıyor. Bugün dünyadaki pek çok kadın, rahim ağzında yara oluşmasından muzdarip bulunuyor. Peki rahmi ağzı yarası olarak da tabir ettiğimiz servikal erozyon nedir, rahim ağzı yarası neden olur, rahimde yara belirtileri nelerdir, rahim ağzı yarası kendiliğinden geçer mi?

Bu yazıda, kadınlar tarafından sıkça sorulan bu soruların yanıtlarını paylaşmaya çalışacağız. İşte rahim ağzı yarası ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Servikal erozyon nedir?

Servikal erozyon, kadın cinsel organlarının en sık görülen jinekolojik hastalıklarından biridir. Kelimenin tam anlamıyla erozyon, rahim ağzının iç yüzeyindeki iyi huylu bir değişikliktir.

Bununla birlikte, ilk iyi huylu yapısına rağmen, erozyon, uzun süre devam ederse ve tedavi edilmezse çok tehlikeli bir hastalık olan rahim ağzı kanserine dönüşebilir! Bu nedenle servikal erozyon zamanında tedavi edilmelidir!

Çoğu durumda servikal erozyon herhangi bir semptoma neden olmaz ve yalnızca koruyucu tıbbi muayene sırasında bir jinekolog tarafından tespit edilir. Bazı durumlarda erozyon yaşayan kadınlar, cinsel ilişki sırasında ve sonrasında kanlı akıntı ve ağrı, artan cinsel sekresyon vb. yaşayabilir. 

Çeşitli enfeksiyonlar servikal erozyonun gelişmesine neden olur. Bu enfeksiyonların bir kısmı kalıcı olarak kadın genital yolunda (stafilokok, streptokok vb.) yaşar. Bazıları bağırsaktan geçer (bağırsak sporları) ve diğerleri cinsel ilişki sırasında (üreaplazma, mikoplazma, klamidya vb.) bulaşabilir.

Tüm bu enfeksiyonlar ve mikroplar için doğru doğurgan koşullar oluşturulduğunda hızla artar ve kelimenin tam anlamıyla servikal mukusa (rahim ağzı salgısı) neden olurlar. yerler. “Diğer durumlarda, kürtaj (kürtaj), doğum, sert seks sonrası serviks hasar görür, mukoza zarında çatlaklar oluşur, hasar alanları daha sonra bölgenin erozyonuna neden olur.

Bir kadında servikal erozyon teşhisi konduktan sonra, doktor erozyonun nedenini belirlemek için ona birkaç muayene daha yapar. Erozyonun nedeni tespit edilmez ve ortadan kaldırılmazsa tedavi sonrası tekrarlayabilir.

Rahim ağzı yarası neden olur?

Yakın zamana kadar, rahimdeki tüm görünür değişikliklere erozyon deniyordu fakat daha sonra doğru ve yanlış olmak üzere iki türe ayrıldı. Ama aralarında hiçbir benzerlik bulunmuyor. Gerçek erozyon (erozyon, çökme) aşağıdaki nedenlerle meydana gelebilir:

  • Kimyasal işlemden sonra yanıklar, kriyodestrit, elektrodestrit;
  • Vajinit (kolpitis) veya servisitin eşlik ettiği enflamatuar süreçler – vajina veya servikal kanalın mukoza zarının iltihabı;
  • Kanserli bir tümörün yırtılması;

İlk iki durumda, erozyon genellikle en fazla iki hafta içinde kendi kendine iyileşir veya yalancı erozyona (Servikal Ektropiyon) ilerler.

Servikal Ektropiyon’un nedenleri

18 yaş altı kızlarda erozyon doğuştan olabilir ve cinsel ilişkiden sonra tespit edilebilir. Pek çok uzman Servikal Ektropiyon’u tüm doğum yapmamış kadınlarda görülen doğum kusurlarına bağlamaktadır. 21 yaşın altındaki kızlarda ve hamile kadınlarda ve ayrıca evrim sırasında yaşanan erozyonun hormonal değişikliklerin bir sonucu olduğu düşünülüyor. Bu gibi durumlarda, değişiklikler genellikle kendiliğindendir ve yalnızca inceleme ve gözlem gerektirir.

Bununla birlikte ektopya, servikal patolojilerin% 50’sini oluşturur ve arka planda tehlikelidir, yani kanser öncesi hastalıkların ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların spesifik olmayan bir işareti olabilir. Bu nedenle, patolojik durumların “arka plan” grubuna aittir. Jinekolojik hastalıkların% 9’unu oluşturur, kadınların ortalama% 38,8’i çeşitli profilaktik muayenelerle teşhis edilir, bunların% 17-22’si doğum yapmamış genç kadınlardır.

Uzmanlar, hem eksojen (harici) hem de endojen (dahili) faktörler dahil olmak üzere çeşitli servikal erozyon nedenlerini belirlediler. Bunlar şunlardır

Eksojen Nedenler:

  1. Erken cinsel başlangıç ​​(16-18 yaşından önce cinsel ilişkiye başlama).
  2. Erken ilk hamilelik (18 yaşına kadar).
  3. Birkaç partnerle cinsel ilişki yaşamak veya onları sık sık değiştirmek.
  4. Disbakteriyoz, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar – bel soğukluğu, klamidya, trichomoniasis, insan papilloma virüsü, herpes virüsü. Bu enfeksiyonlar önce iltihaplı bir sürece neden olur ve ardından kanser öncesi hastalıklara yol açar.
  5. Koşullu patojenik mikroorganizmaların neden olduğu iltihaplanma – vajinal gardnerella ve kandidiyaz .
  6. Kimyasallar ve bazı ilaçların yanı sıra çoklu kürtaj veya karmaşık doğumlar sırasında rahim ağzındaki yaralanmalar.
  7. Düşük sosyal, kültürel ve ekonomik yaşam standardı.

Endojen nedenler:

  1. Cinsel olgunluk, hamilelik, menopoz sırasında hormonal işlev bozukluğu ve hormonal kontraseptiflerin kullanımı.
  2. Endokrin bezlerinin işlev bozukluğu – tiroid ve adrenal bezler, yumurtalıklar.
  3. Vücudun bağışıklık durumundaki değişiklikler.
  4. Metabolik bozukluklar.

Servikal erozyon ne zaman olur?

Serviks erozyonu her yaşta tespit edilebilir, ancak bu teşhis çoğunlukla 20-35 yaş arası yaşlarda konur. Hastalık seks yapan kadınlarda daha yaygındır, ancak kızlarda ve doğum yapmamış kadınlarda da erozyon görülebilir. Yalancı erozyon riski, ergen kızlarda, genç kadınlarda ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha yüksektir . Cinsel partnerini sık sık değiştiren kadınlarda da gerçek erozyon riski daha yüksektir. Cinsel partnerini sık sık değiştiren kadınlarda, 18 yaşından önce seks yapmaya başlayanlarda ve sigara içen kadınlarda servikal displazi riski daha yüksektir.

 Servikal erozyonun belirtileri nelerdir?

Çoğu durumda, servikal erozyon asemptomatiktir, bu nedenle bu tanı genellikle bir sonraki önleyici muayene sırasında bir jinekolog tarafından yanlışlıkla yapılır. Bununla birlikte rahim ağzı yarası belirtileri, kanlı akıntı (pembe, meşe veya koyu meşe) ile cinsel ilişkiden sonra veya görünür nedenler olmaksızın meydana gelebilir. Erozyon sırasında salgılar hoş olmayan bir koku yayabilir. Hoş olmayan salgı kokusu iltihabı gösterir.

Servikal erozyon tedavisi

Erozyon için tedavi seçimi hastanın yaşına, erozyonun büyüklüğüne ve şekline, erozyonun nedenlerine, eşlik eden hastalıklara vb. bağlı olarak belirlenir. Doğurmamış genç kadınlarda erozyonlar özel ilaçlarla tedavi edilir. Bu en basit, en acısız ve en koruyucu tedavidir. Fakat yalnızca küçük erozyonların tedavisinde etkilidir.

Bu yönteme ek olarak erozyon alanının sıvı nitrojen ile özel cihazlarla dondurulması, lazer veya elektrikle yanma (lazer pıhtılaşması ve elektrokoagülasyon) yöntemleri de kullanılmaktadır. İleride çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara erozyonun elektrokoagülasyon tedavisi önerilmemektedir. Çünkü bu yöntemle tedavi edildikten sonra rahim ağzının zarı daha derinden hasar görür ve rahim ağzının kendisi deforme olur. Bu, gelecekteki hamileliklerde çeşitli sorunlara yol açabilir.

Gecikmiş vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanır.

Rahim ağzı yarası ile ilgili en çok sorulan sorular

Rahim ağzı yarası ile hamile kalmak mümkün mü?

Rahim ağzı yarası yani servikal erozyon, kısırlığa neden olmaz ve bu nedenle döllenmeye engel olamaz. Rahim ağzının yalancı erozyonu (Servikal Ektropiyon) sırasında, bir kadın güvenli bir şekilde hamileliği planlayabilir. Bu durumda herhangi bir tedavi gerekmez, hamilelik ve doğum sırasında herhangi bir komplikasyon kaydedilmez.

Gerçek servikal erozyon sırasında gebeliğin bir süre ertelenmesi ve önce tedaviye başlanması önerilir. Rahim ağzında gerçek erozyona neden olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar kısırlığa yol açabilir veya hamile bir kadında doğmamış çocuğa zarar verebilir.

Rahim ağzı yarası tedavisi sonrası hamile kalmak mümkün müdür?

Çoğu durumda, servikal erozyon tedavisinden sonra, bir kadın tıbbi yardım almadan hamile kalabilir. Ancak erozyon yanıklarından sonra kısırlık riski de vardır. Bu tür komplikasyonların elektrik şokundan sonra (elektroensefalografi, diatermokoagülasyon) ortaya çıkması daha olasıdır. Bu nedenle, bir kadın gelecekteki bir hamileliği planlıyorsa bu tedavi yöntemi önerilmez. Bir kadın gelecekteki bir hamilelik planlıyorsa, nispeten daha güvenli erozyon tedavileri önerilir: lazer tedavisi, radyofrekans tedavisi (Surgitronom) ve sıvı nitrojen tedavisi (kriyodestrit).

Hamilelik sırasında rahim ağzı yarası

Rahim ağzı yarası , gebeliğin herhangi bir aşamasında tespit edilebilir. Bununla birlikte, hastalık en sık ilk trimesterde (12 haftaya kadar) tespit edilir. Çoğu durumda, servikal erozyon (yalancı erozyon) hamilelik için bir risk faktörü değildir, ancak bazı durumlarda doktorunuzun sizi daha dikkatli muayene etmesi gerekebilir.

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere hamilelik sırasında Servikal Ektropiyon (yalancı erozyon) tehlikeli değildir. Bu durumda herhangi bir tedavi gerekmez. Gerçek erozyondan şüphelenildiğinde, jinekoloğunuz gizli enfeksiyonları tespit etmek için PCR testi önerebilir. Enfeksiyonlar tespit edildiğinde, doktor ilaç yazacaktır. Bu tür erozyonlar genellikle doğumdan birkaç hafta sonra kendiliğinden düzelir. Her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için jinekolog hamilelik sırasında birkaç önleyici muayene isteyebilir.

Hamilelik sırasında düzenli olarak bir jinekoloğu ziyaret etmeli ve testleri tekrar yaptırmalısınız. Bu şekilde rahim ağzındaki patolojik süreci kontrol etmek mümkündür. Doğumdan sonra jinekolog tedavi önerecektir.

Servikal Erozyonun komplikasyonları ve sonuçları

Servikal erozyondan muzdarip her kadın bunun ne kadar tehlikeli olduğunu ve olası sonuçlarını bilmek ister. “Rahim ağzı yarası tehlikeli mi?” Sorunun cevabı, doktorun muayene sırasında bulduğu değişikliklere bağlıdır:

Rahim ağzı yarası rahim kanserine dönüşebilir mi?

 Evet, her zaman değil ama böyle bir risk var.  Gerçek bir kanser riski olduğunda, bir kadının derinlemesine bir teşhise ihtiyacı vardır.

Servikal erozyon teşhisi nasıl yapılır?

Bir doktor, rutin jinekolojik muayene sırasında servikal erozyonu tespit edebilir. Erozyon, rahim ağzının nispeten açık renginin arka planında koyu kırmızı bir alan olarak görünür. Rahim ağzında bu kadar kırmızı bir bölgenin keşfedilmesinden sonra tanıyı doğrulamak için daha detaylı bir inceleme yapılmalıdır. Servikal erozyondan şüphelenildiğinde aşağıdaki testler yapılır:

Smear (PAP testi): Smear yardımı ile doktor rahim ağzı kanseri riskini belirler. Böylece rahim ağzında erozyona neden olabilecek bir iltihap olup olmadığını belirlemek mümkün olur.

Kolposkopi:  Kolposkopi genellikle smearda şüpheli değişiklikler ortaya çıkarsa yapılır. Bu test, rahim ağzındaki kanser öncesi ve kanserli değişiklikleri tespit edebilir.

Rahim biyopsisi: Kolposkopi rahim ağzında istenmeyen değişiklikleri ortaya çıkardığında biyopsi planlanır. Bir rahim ağzı biyopsisi yardımıyla, doktor tanıyı doğrulayabilir ve gelecekteki tedavi taktiklerini geliştirebilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (gonore, trikomonyasis, klamidya, mikoplazmoz, ureaplazmoz, genital herpes )için PCR: Gerçek servikal erozyondan şüpheleniliyorsa, enfeksiyonun kaynağının belirlenmesi önemlidir. PCR, yüksek hassasiyetli bir analizdir. Yardımı ile cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonları tespit etmek mümkündür.

İnsan papilloma virüsü (HPV) testi  İnsan papilloma virüsü, displazi ve rahim ağzı kanserinin en yaygın nedenidir. Bu bakımdan rahim ağzı erozyonu sırasında rahim ağzındaki hücrelerde IPV olup olmadığını ve bu IPV’nin ne kadar tehlikeli olduğunu belirlemek gerekir.

Rahim ağzı yarası ile seks yapmak mümkün mü?

Servikal erozyon sırasında seks yapabilirsiniz. Servikal erozyon sırasında seks kanlı akıntıya neden olabilir, bu durumda ek bir jinekoloğa danışmak daha iyi olacaktır.

Erozyon her durumda tedavi edilmeli mi?

Serviks erozyonu her zaman kadın sağlığı için bir tehdit oluşturmaz. Jinekoloğunuz size servikal erozyona sahip olduğunuzu söylerse, hangi bazı ihtimalleri göz önünde bulundurmanız gerekir. Gençseniz (16-25 yaşındaysanız) veya doğum kontrol hapları alıyorsanız, büyük olasılıkla herhangi bir tedavi gerektirmeyen ve yavaş yavaş geçecek olan yalancı erozyon geçiriyorsunuzdur. Jinekoloğunuz gerçek erozyondan şüphelenirse, gizli enfeksiyonlar için testler istemeli ve herhangi bir enfeksiyon bulunursa tedaviyi reçete etmelidir.

Rahim ağzı yarası kendiliğinden geçer mi?

Rahim ağzı yarası yalancı bir erozyon ise (Servikal Ektropiyon) kendiliğinden geçer. Zira bu tür rahim ağındaki yarlar normal görülür ve çoğu zaman tedavisiz geçer. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu gerçek erozyon tedavi olmaksızın ortadan kalkmaz, aynı zamanda kısırlığa yol açan komplikasyonlara da yol açabilir. Birincil servikal displazi genellikle tedavi edilmez. Orta derecede servikal displazi çok nadir olduğu için genellikle tedavi gerektirir.

Rahim ağzı yarası bitkisel tedavi

Servikal erozyon yani rahim ağzı yarası ancak nedenlerine ve muayene sonuçlarına göre, doktor tarafıdan tavsiye edilebilecek yöntemlerle tedavi edilebilir. Yani bitkisel tedavi ve evde tedavi gibi yollara başvurulmaması gerekir. Zira insanların bu amaçla kullandığı bal ve çeşitli yağlar fayda sağlamayabileceği gibi  rahimde disbakteriyoz ve iltihaplanmaya da neden olabilir.

Doktorların Servikal Erozyon için kullandığı iki tedavi yöntemi vardır.

  • İlaç tedavisi (erozyon önleyici tabletler, iğneler, vajinal fitiller)
  • Erozyonun mekanik olarak uzaklaştırılması (serviksin yanması ve tıkanması).

Rahim ağzı yarası ilaç tedavisi

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu gerçek erozyonda, etken maddeye bağlı olarak tedavi belirlenir. Bel soğukluğu , trichomoniasis , chlamydia , mycoplasmosis, ureaplasmosis için antibiyotikler reçete edilebilir. Kandidiyaziste (mantar hastalığı) antifungal ilaçlar reçete edilir.

Rahim ağzı yarası yakma

Birkaç, rahim ağzı yarası yakma yöntemi vardır ve hepsi oldukça etkilidir. En yaygın Servikal Erozyon yakma yöntemleri şunlardır:

Erozyonun elektrikle yakılması, en kolay ve en ucuz tedavi yöntemi olduğu için tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır. Erozyon diatemokoagülasyon servikal hasara ve kısırlaşmaya neden olabilir. Bu nedenle, bu yöntem, doğum yapmamış genç kızlara ve ileride hamile kalmayı ve doğum yapmayı planlayan kadınlar için önerilmez.

Poliklinikte erozyon yakma işlemi yapılmaktadır. Rahim ağzı yarası yakmak acı verir mi? Bu prosedür ağrılı görünebilir, bu nedenle doktor yanıktan önce rahim ağzına ağrı kesiciler enjekte edecektir. Erozyonun elektrikle eksizyonu az veya çok kanlı salgılarla sonuçlanabilir. Rahim ağzı yarası yakma işleminden sonra 4-6 hafta seks yapmayın. İşlemden bir ay sonra servikal muayene için bir doktora görünün.

Lazerle servikal erozyon takma ( lazer tedavisi, lazer buharlaştırma): Lazer buharlaştırma, neredeyse hiçbir sağlıklı dokuya dokunulmazken, serviksin hasarlı bölgelerini yok etmenize olanak tanır. Bu tedaviden sonra herhangi bir iz kalmaz. Gelecekte hamile kalmayı planlayan doğum yapmamış kadınlara erozyonların lazer tedavisi önerilebilir. Lazer yakma, jinekoloğun muayenehanesinde lokal anestezi altında veya genel olarak ağrı kesici kullanılmadan yapılır. İşlemden birkaç gün sonra yakut kanlı salgıları gözlemlenebilir. bu salgılar kendiliğinden sona erer, ancak 7-10 gün sonra 1-2 gün sonra devam edebilir. Kanlı akıntı meydana geldiğinde aralıklarla kullanın. Erozyon lazerle yakıldıktan sonra 2-3 hafta seks yapmayın. İşlemden 4-5 hafta sonra servikal muayene için bir doktora görünün.

Ek olarak, erozyonun radyo dalgaları ile yakılması, erozyonun sıvı nitrojen ile dondurulması ve erozyonun ilaçlarla yakılması gibi yöntemler de kullanılmaktadır.

Doğum yapmamış kadınlarda rahim ağzı yarası yakılır mı?

Gelecekte hamile kalmayı planlayan anne karnındaki kadınlara servikal erozyon için bazı tedaviler önerilmemektedir. Doğum yapmamış kadınlar için en “tehlikeli” tedaviler arasında elektrokoter (diatermokoagülasyon, elektro-eksizyon) ve servikal sarsıntı yer alır. Bu işlemlerden sonra rahim ağzı kanalını kesen ve kısırlığa neden olan yara dokusu riski vardır. Kadın rahim ağzındaki yara izlerine rağmen gebe kalabiliyorsa, doğum sırasında rahim ağzı rüptürü riski daha yüksektir. Doğum yapmamış kadınlarda en güvenli yakma yöntemleri arasında lazerle buharlaştırma ve kriyodestrit (sıvı nitrojen ile dondurma) ile ilaç tedavisi yer alır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir