Connect with us

Bebek

Bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor?

Bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor?

Bebeğim kucaktan inmiyor ve sürekli kucak istiyor diyorsanız, sizler için hazırladığımız bu yazıya göz atarak, bebeklerde kucak alışkanlığı ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgileri ulaşabilir ve kucak alışkanlığı ile ilgili ne gibi bir yol izlemeniz gerektiğini öğrenebilirsiniz. İşte bebeğin kucaktan inmemesinin sebepleri ve bu durumla karşı karşıya kalan ebeveynlerin takip etmesi gereken yol.

Bebeklerde kucak alışkanlığı

Güven duygusundan ileri gelen kucak isteği, oldukça normal ve yaygın bir fenomendir. Pek çok bebek, annesinin kucağında kendini güvende ve huzurlu hisseder. Ve pek çok sebepten ötürü annesinden ayrılmak istemez. Yere bırakıldığında, yani annesinden ayrıldığında ağlamaya başlar.

Bu, her ne kadar normal bir durum olsa bile, belli bir süre sonra annede omuz ve kol ağrılarına yol açabilir. Aynı şekilde bebeği sürekli kucakta tutmak, farklı işlerin yapılmasına mani olacaktır. Bu da bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor diyen anneler için bir sorun haline gelecektir.

Bebeğimi yere bırakınca ağlıyor bu normal mi?

Bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor?Özellikle yeni doğan bebekler, sürekli olarak anneleri ile fiziksel bir bağlantı içerisinde olmak isterler. Hamilelik sürecinde, anneleri ile bir bütün haline olan bebekler, doğduktan sonra da içgüdüsel olarak bu durumu devam ettirmek isterler. Zira anne vücudunun yatıştırıcı ve güven verici bir etkisi vardır. Ve bebekler buna muhtaçtır.

Bu sebepten ötürü, ne kadar yorucu ve zorlayıcı gibi görünse de anneler, bebeklerini kucaklamalı ve olabildiğince onları kucaklarından ayırmamalıdır. Özetle söylemek gerekirse, yere bırakılan, anne kucağından ayrılan bir bebeğin ağlaması normaldir. Ve bunun çok sayıda sebebi vardır.

Bebeğim neden kucaktan inmiyor ve sürekli kucak istiyor?

Bebeğin kucaktan inmemesi ve sürekli kucak istemesinin bazı sebepleri vardır. Bu sebepleri şu şekilde sıralamak mümkündür.

Rahimden dış dünyaya geçiş

Bazı bebekler için rahimden ayrılmak ve dış dünyaya adapte olmak biraz zor olabilir. Zira tanıdık olmayan, parlak bir dünya ile yüzleşmeye henüz hazır olmayabilirler. Bu durumda, ana rahminde olduğu gibi annelerine sarılmayı ve annelerine sığınmayı isterler ve buna ihtiyaç duyarlar. Rahimden dış dünyaya geçiş süreci, bebeklerde kucak alışkanlığının en önemli sebeplerinden bir tanesidir.

Ayrılık korkusu

Bebekler yaklaşık 9 aylıkken, annelerinin ayrı bir varlık olduğunu anlamaya başlarlar. Bu farkındalık onlarda ayrılık korkusunu tetikleyebilir. Bu nedenle sürekli anne kucağında durmak isterler. Anne kucağından ayrıldıkları vakit, annelerini kaybetme endişesi yaşarlar.

Sıcaklık duygusu

Bebeğin kucak istemesi ve kucaktan inmemesinin sebeplerinden bir tanesi de, sıcaklık duygusudur. Bebekler annelerinin kucağında, ihtiyaç duydukları sıcaklığı ve güven hissini yaşarlar. Annesinin kollarındaki sıcaklık olmadan sırtüstü yatırılan bir bebek ağlamaya ve huzursuz olmaya başlar. Bu yüzden onu kundaklamak gerekir.

Bebeklerin sizinle iletişime geçebilmesinin tek yolu ağlamak olduğundan, kucaktan indikleri vakit, rahatsızlıklarını belli etmek için ağlarlar. Ve tekrar kucağınıza gelmek isterler. Bu durumda, onları yatıştırmak için izleyebileceğiniz bazı yollar vardır. İşte bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor diyen anneler için başvurulabilecek bazı yöntemler.

Çocuğu kucaktan vazgeçirmek için yapılması gerekenler

Çocuğu kucaktan vazgeçirmek için yapılması gerekenler

Bebeğinizi kucaktan vazgeçirmek ve kucak istediğinde onu teskin etmek istiyorsanız aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz.

Bebeği kundaklayın

Yeni doğan bebeklerin, doğumdan sonra yeterince sıcak ve rahat hissetmelerini sağlamak için kundaklamak iyi bir yöntemdir. Bu onda güven hissi oluşturacak ve tıpkı ana rahminde olduğu gibi sıcak bir koza içerisinde imiş gibi hissetmesini sağlayacaktır. Kundaklanan bebek kucak aramayacak ve daha hızlı bir şekilde uykuya dalacaktır.

Bebeğinizi teselli edin

Bebeğinizin dış dünyaya uyum sağlaması için onu rahat ettirmeye çalışın. Ağlamaya başladığında nazikçe ve yumuşak bir sesle onunla konuşun ve yatıştırmaya çalışın. Tavana, onun dikkatini çekecek ilginç neşeneler asın.

Yatıştırıcı müzikler çalın

Müzik, bebekler için sakinleştirici bir etkiye sahiptir. Bebeğinizi yatıştırmak için ona ninniler söyleyin veya sakinleştirici müzikler çalın.

Alıştırmalar yapın

Bebeğinizin kucak alışkanlığını sona erdirmek için her gün düzenli olarak çeşitli alıştırmalar yapın. Örneğin onu birkaç dakikalığına yere bırakın ve yanında oturun. Ağlamaya başladığında kaldırın. Her gün birkaç defa bu egzersizi yaparak, bebeğin kucak alışkanlığını yenmesine yardımcı olsun.

Sabırlı olun

Bebeğim kucaktan inmiyor, sürekli kucak istiyor diyenlerdenseniz, bu problemi çözmek için biraz sabırlı olmanız gerekmektedir. Zira alışkanlıkları kırılması zaman alır. Bebeğiniz bir süre sonra kendi başına kalmayı ve kucağınızdan ayrılmayı öğrenecektir.

bebek kucak istiyor, bebek kucaktan inmiyor, bebeklerde kucak alışkanlığıYumuşak yastıklar ve bebek minderleri kullanın

Bebeğinize, anne karnındayken alıştığı sıcaklığı ve rahatlığı sağlamak için, bebekler için özel olarak tasarlanan yastık ve minderlerden kullanın. Bu onun, kucak alışkanlığını bırakmasını daha da kolaylaştıracaktır. Bebeğim kucağımdan inmiyor, bıraktığımda ağlıyor diyorsanız, bu yöntemler, çözüm konusunda size baya bir fayda sağlayacaktır.

Bebeğiniz hala kucak istiyorsa?

Yukarıdaki yöntemler kucaktan inmeyen bir bebek için oldukça etkilidir. Fakat bebeğiniz hala kucak istiyor ise, yapabileceğiniz tek bir şey vardır. Bu, bebeğiniz uyuyana kadar, onu kucakta tutmaya devam etmektir. Bebeğiniz uyuduktan sonra onu kucağınızdan indirebilir ve bu ağlamasının önüne geçebilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin, kucak alışkanlığını bırakmaya yardımcı olmak için onunla tam bir fiziksel temas yerine, kısmi bir fiziksel temas ile kucağınıza alın. Yani vücudunuzla birleştirmeyin.

Bebeğin kucakta çok fazla durması zararlı mı? Onu şımartır mı?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bebeğin kucaktan inmek istememesinin bazı sebepleri vardır. Bunun asıl sebebi ise güven ve ayrılık korkusudur. Dolayısı ile yeni doğan bir bebeğin anne kucağını istemesi oldukça doğal ve normaldir. Yani bebeği kucağa almanın hiçbir zararı yoktur. Bebeğiniz büyüdükçe kucak alışkanlığı yavaş yavaş azalacak ve kucağınızda olmadan da vakit geçirebilmeye başlayacaktır. Siz de yukarıdaki egzersizlerle bu süreci hızlandırabilir ve ona bu konuda destek olabilirsiniz.

Bebeği kucaklamanın faydaları

Çoğu bebek, büyüdükçe çevresini tek başına keşfetmeye başlar ve zamanla onu kucağınıza almanıza gerek kalmaz. Bu döneme kadar bebeği kucaklamak, her ne kadar yorucu gibi görünse de bazı faydalarla birlikte gelir. Bu yararları şu şekilde sıralamak mümkündür:

  • Anne ile bebek arasındaki bağ güçlenir
  • Kucak, bebeği yatıştırır ve onu sakinleştirir
  • Nefes alışını ve kalp atış hızını düzenler
  • Büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur

1-2 aylık bebeğim sürekli kucak istiyor

Yeni doğan bir bebek, henüz annesi ile kendisi arasındaki ayrımı kavrayamaz. Ve rahimden yeni ayrıldığı için dış dünyaya alışmakta zorluk çeker. Bu sebeple sürekli olarak anne kucağını arar. Anne kucağında, rahimdeki sıcaklığı ve güveni bulur. Annenin bu dönemde bebeğini kucaklaması ve onu olabildiğince kendinden ayırmaması gerekir.

9 aylık bebeğim kucak istiyor

9. aya girilmesi ile birlikte bebek annesi ile kendisi arasındaki ayrımı yavaş yavaş kavramaya başlar. Ve annesinin kendisinden başka ayrı bir varlık olduğunu hisseder. Dolayısı ile annenin, onu bırakması, kucağından indirmesi, onda bir korkuya sebep olur. Bu korku, anneden ayrılma ve onu kaybetme korkusudur. Dolayısı ile bebek bu dönemlerde annesinin kucağından ayrılmak istemez.

1 yaşındaki bebeğim kucaktan inmiyor

Ebeveynler, 1 yaşına gelen bebeklerinin kucak alışkanlığını ş azaltmak için yukarıdaki alıştırmaları ve yöntemleri kullanmaya başlayabilirler. Bu, çocuğu kucaktan vazgeçirmek için oldukça önemlidir. Yukarıda da belirttiğimiz üzere, ebeveynler bu süre zarfında sabırlı olmalı ve aceleci davranmamalıdır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir