Connect with us

YeniDoğan

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır? Bebeğin İlk Banyosu

Yeni Doğan Bebek Nasıl Yıkanır? Bebeğin İlk Banyosu

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Yeni doğan bebeğin ilk banyosu ne zaman ve hangi şartlar altında yapılır? soruları, yeni bir bebeğe sahip olmuş anne ve babaların sorduğu ilk sorulardan arasında yer almaktadır. Zira her konuda olduğu gibi yenidoğan bir bebeğin ilk banyosu da normal bir yetişkinden farklı olmaktadır. Bu yazıda ilk bebek banyosu ile ilgili sorulan tüm soruları bir araya getirdik. Şayet bebeğinize ilk banyosunu yaptırmak istiyor ve bu konuda biraz bilgisiz olduğunuzu düşünüyorsanız, bu yazıya göz atmanızda fayda var.

Yenidoğan bebek yıkanır mı?

Yeni doğan bir bebeğin yıkanmaya ihtiyacı yoktur. Bu yüzden ebeveynlerin yeni doğmuş bir bebeği yıkamak konusunda aceleci davranmaması gerekmektedir. Zira bir bebeğin doğar doğmaz suyla temas etmesi, onu rahatsız edebilir. Uzmanlara göre suyla çok fazla temas eden bir bebeğin cildi kuruyabilir. Aynı şekilde küçük bebekler çok çabuk ısı kaybettiklerinden ötürü, fazla sıcak su veya soğuk su, onların hasta olmasına ve vücut ısılarında dengesizliklere yol açabilir. Ayrıca bu işlem, onların narin vücutlarına mikrop bulaşmasına neden olabilir.

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Yenidoğan bebeğin ilk banyosu

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni doğan bir bebeğin ilk banyosu için en az 24 beklenmesini tavsiye etmektedir. Yayınlanan verilere göre, bu gecikme bebeğin cildinin kurumasını önlemekte, vücut sıcaklığı ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olmakta ve emzirme başarısını yükseltmektedir. Bu süreyi zarfında annelerin bebeklerini birkaç kez emzirmesi tavsiye edilmektedir. En az 12 saatlik süre geçtikten sonra bebek hemşireler tarafından ıslak ve nemli bir bezle temizlenebilir.

Yeni doğan bebek ne zaman yıkanır?

Yeni doğan bebeğin ilk banyosu için bebek bağının (kordonun) düşmesi beklenmelidir. Bu süre genellikle iki hafta veya daha üzün sürer. Ayrıca bebek sünnet edilmişse, sünnet yarası iyileşene kadar yıkanmaması tavsiye edilmektedir. Bu süre zarfında, bir bebek süngeri ve ılık suyla bebeğinizi temizleyebilirsiniz. Bu işlemi çok fazla uzatmamanız ve hızlıca yapıp bebeğinizi bir havlu ile sarıp, kurutmanız, doğru olacaktır.

İlk banyo için gereken malzemeler

Bebeğin ilk banyosu için bir hazırlık süreci başlatın. Bu aşamada, kullanacağınız tüm malzemeleri bir araya getirin. Zira banyo sırasında bebeğinizin yanında ayrılmamalı ve onu tutmayı bırakmamalısınız aksi halde istenmeyen bir durum ortaya çıkabilir.

Bebeğin ilk banyosu için aşağıdaki malzemelere ihtiyaç duyabilirsiniz.

  • Yenidoğan cildine uygun bebek şampuanı: Yeni doğan bebeğinizi yıkarken kullanacağınız şampuanı özenle seçmeniz gerekir. Zira her şampuan bebek cildine uygun değildir. Şampuan seçilirken, göz yakmadığına, yeni doğan bebekler için üretildiğine, alkol, parapen, parfüm gibi kimyasallar içermediğine dikkat edilmelidir.
  • Banyo lifi: Bebeğin cildine uygun, yumuşak bir banyo lifi banyo sırasında işinize yarayacaktır.
  • Havlu: Bebeği kurutmak ve sarmak için bir adet havlu.
  • Bebek losyonu (bebek yağı)
  • Pamuk
  • Bebek bezi
  • Temiz giysi

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır?

Tüm bu malzemeleri bir araya getirdikten sonra yeni doğan bebeğin ilk banyosu nasıl yapılır sorusunun yanıtına geçebiliriz. İlk olarak bebeğin ilk banyosundan memnun olmayacağını ve bu sıkıntısını yüksek sesle ifade edebileceğini unutmayın. Bu sizi endişeye ve korkuya sevk etmesin.

Yenidoğan bebeği yıkama işlemine geçmeden önce aşağıdaki şartların mevcut olduğunu kontrol edin.

  • Bebeğinizi yıkayacağınız odanın sıcak olmasına, kapı ve pencerelerin açık olmadığına dikkat edin.
  • Bebeğinizi steril, temiz bir yerde yıkayın. Bunun için bebek küvetleri kullanabilirsiniz.
  • Kullanacağınız suyun çok sıcak veya soğuk olmamasına dikkat edin. Suyun sıcaklığını kontrol etmek için dirseğinizi kullanabilirsiniz. Dirsek derisi ince ve hassas olduğu için suyun sıcak olup olmadığını anlamanıza yardımcı olacaktır. Aynı şekilde su sıcaklığını ölçen termometreleri de kullanabilirsiniz.
  • Yeni doğan havlusu olarak pamuklu bir bez kullanın. Bu havlunun temiz olduğundan emin olun.
  • Banyodan hemen sonra, bebeğinizi kurulayın. Ona bir bebek yağı ile mesaj yapın. Bu onun rahatlamasına ve cildinin nemlenmesine yardımcı olacaktır.

Yenidoğan bebeğin yüzünü yıkama

Giysilerin hiçbirini çıkarmadan önce bebeğinizin yüzünü yıkayın. Bebeğinizi olabildiğince az süre çıplak tutun. Yüzünü yumuşak bir bezle nemlendirin. Göz kapaklarını iç köşeden dışarıya doğru silin. Her göz için ayrı bir pamuk kullanın. Farklı bir nemli pamuk ile burun çevresini temizleyin. Yüzünde sabun kullanmanıza gerek yok. Bir elinizi daima bebeğinizin üzerinde tutun. Su damlalarını en aza indirmek için, kullandığınız malzemeleri tamamen ıslatmayın.

Yenidoğan bebeğin kulaklarını temizleme

Yeni doğan bebeğin kulaklarının dışını temizlemek için, nemli bir pamuk veya el bezi kullanın. Bebeğin kulaklarının için kesinlikle temizlemeyin. Zira kulak çöpü gibi şeyler, bebeğinizin kulak zarını delebilir. Bu yüzden yalnızca kulağın dış tarafını temizleyin.

Yeni doğan bebeğin saçını yıkama

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Yenidoğan bebeğin ilk banyosu

Şampuanlamak için bebeğinizin omurgasını destekleyin ve başını hafifçe geriye doğru tutun. Kafasına ılık su serpin. Bir iki damla şampuan dökün ve oldukça nazik bir şekilde köpürtün. Yıkadıktan sonra ıslak bir bezle durulayın. Son olarak yumuşak bir havluyla kurulayın.

Yeni doğan bebeğin vücudunu yıkamak

Tüm bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra bebeğinizi soyabilir ve düz bir şekilde yatırabilirsiniz. Bir bebek süngeri ve şampuan yardımıyla bebeğin vücudunu yıkamaya başlayın. İlk olarak boynunu ve kafa derisini yıkayın. Bebeğin ön tarafını temizledikten sonra, karnı üzerinde çevirin ve yıkama, durulama ve kurutma işlemini tekrar edin. En son poposunu ve cinsel organını yıkayın. Şayet oğlunuz sünnet edilmemişse, sünnet derisini geri itmeye çalışmayın.

Kurulama ve bebek losyonu uygulama

Yeni doğan bebekler çabuk üşür. Bu sebeple onları olabildiğince kuru ve sıcak tutmak gerekir. Bebeğinizi yıkadıktan hemen sonra onu kurulayıp, bir havluya sarın. Kurulama işlemini gerçekleştirdikten sonra bebek mesajı yaparak, bebek yağı bir diğer deyimle bebek losyonunu vücuduna uygulayın. Bu bebeğinizin cildinin kurumasını önleyecek ve rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Bebeğin ilk banyosu ile ilgili sık sorulan sorular

İşte ilk bebek banyosu ile ilgili sıkça sorulan sorular ve yanıtlar.

Yeni doğan bebek kaç derece suda yıkanmalı?

Bebeğinizin ilk banyosu sırasında kullanacağınız suyun sıcaklığı 37-38 °C derece olması gerekmektedir. Bir termometre satın alarak, bebeğiniz için hazırladığınız suyun derecesini kontrol edebilirsiniz. Şayet evde termometre yoksa, dirseğiniz veya bileğinizin iç kısmı ile de banyo suyunun sıcaklığını kontrol edebilirsiniz. Şayet su, beklettiğiniz hale dirseğinizi veya bilek derinizi yakmıyorsa, ideal sıcaklıktadır.

Bebeğin yıkancağı odanın sıcaklığı ne olmalı?

Yeni doğan bebeğin yıkanacağı odanın sıcak olması gerekmektedir. Aynı şekilde bebeğin üşümesini engellemek için banyo sırasında pencere ve kapıların kapalı olması gerekmektedir. Banyo yaptırılacak odanın ısısının 21 ila 24 °C derece olmasını tavsiye etmektedir. Bebeğinizi kuruladıktan ve giysilerini giydirdikten sonra onu normal bir oda sıcaklığına alabilirsiniz.

Yeni doğan bebek ne sıklıkla, kaç günde bir yıkanmalı?

Yeni doğan bebekler kolay kolay kirlenmezler. Bu sebeple onları sık sık yıkamak doğru bir davranış değildir. Bebeğin suya çok fazla maruz kalması, cildinin kurumasına yol açacaktır. Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre bebeğinizi haftada üç defa yıkamanız yeterlidir. Bu süre zarfında, yüz, el, boyun ve bebek bezi bölgesini yumuşak bir bez yardımı ile de temizleyebilirsiniz.

Bebek kordonu çıkıncaya kadar bebeğinizi bir sünger yardımı ile temizlemeniz gerekecektir. Bebek kordonu düşünce (genellikle en geç 3 veya 4. haftada düşer) bebek küvetine geçiş yapabilirsiniz.

Banyo süresi ne kadar olmalı?

Yeni doğan bebeği yıkama süresi 5 ile 10 dakikayı geçmemelidir. Bebeğin uzun bir süre boyunca çıplak kalması üşütmesine yol açabilir. Aynı şekilde bebeğin çok fazla suya maruz kalması, cildinin kurumasına yol açacaktır.

Banyo için ideal vakit ne zamandır?

Yeni doğan bebeğin gün aşırı bir vakitte yıkanması tavsiye edilmektedir. Bunun için iki beslenme arası tercih edilebilir. Bebeğin aç yada tok olmaması yerinde olacaktır. Akşama doğru banyo yapan bir bebek, daha rahat bir şekilde uykuya dalacaktır.

Bebeğin ilk banyo suyu nereye dökülür?

Bebeğin ilk banyosunda su ilk olarak ayaklara dökülür. Ardından ellere, karın bölgesine ve baş kısmına dökülür.

Bebek nerede yıkanmalıdır?

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır? Yenidoğan bebeğin ilk banyosu

Bebeğinizi sıcak, hava sirkülasyonunun olmadığı bir odada yıkayın. Bebeğinizi rahat ettirmek için minik bir taşınabilir bebek küveti veya ufak bir su havzasını tercih edebilirsiniz. Zemine ekstra olarak yumuşak bir örtü sermek, bebeğin vücudunun rahatlamasını sağlayacaktır.

Bebeğin banyo suyuna okunacak dualar hangileridir?

Bazı ebeveynler, bebeklerini kötü varlıkların şerrinden korumak ve Allah’tan yardım dilemek amacı ile banyo suyuna dua okumaktadır. Bu dualar, genellikle Felak Süresi, Nas Süresi ve Ayetel Kürsi olmaktadır.

Yeni doğan bebek nasıl yıkanır ve bebeğin ilk banyosu ile ilgili bilinmesi gereken tüm bilgiler bu şekildedir. Şayet aradığınız sorunun yanıtını bulamadıysanız veya farklı bilgiler vererek bu metnin daha zengin bir hale gelmesine katkıda bulunmak istiyorsanız, bize yorum bölümü üzerinden ulaşabilir ve değerli fikirlerinizi paylaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir