Connect with us

YeniDoğan

Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan bazı hastalık belirtileri ve nedenleri

Bebeklerde sıkça görülen hastalık belirtileri ve nedenleri

Yeni doğan bebeklerde bazı hastalık belirtileri ortaya çıkabilir. Bazen önemli gibi görünen bazı semptomlar önemsiz, önemsiz gibi görünen bazı belirtiler de oldukça önemli olabilir. Bu yazıda yeni doğan bebeklerde görülen bazı hastalık belirtileri ve nedenlerine yer vereceğiz.

Yeni doğan bebeklerde görülen hastalık belirtileri

Bebekler özellikle ilk altı ay garip ve tuhaf semptomlar gösterme eğilimindedir. Çoğu durumda oldukça normal olan bu belirtiler, ebeveynleri telaşa sevk edebilmekte ve gereksiz yere hastaneye gitmelerine yol açmaktadır. İşte yeni doğan bebeklerde görülen bazı tuhaf belirtiler ve nedenleri.

Yeni doğan bebeğin gözündeki iltihap benzeri sarı sıvı

Yeni doğmuş bir bebeğin gözyaşı kanalları çok dardır ve tıkanmaya oldukça yatkındır. Bu da gözde beyaz ve sarımsı lekelerin oluşmasına ve toplanmasına neden olur. Bebeğin gözündeki bu sarılıklar, anne babalar tarafından iltihap ve irin olarak görülebilir. Ve bu da onları telaşa sevk edebilir.

Fakat gözün akı, yani beyazı kırmızıya dönmedikçe telaşlanacak bir durum yoktur. Şayet bebeğinizin gözü kızarmamış, kırmızıya dönmemişse ve yalnızca sarı renkli, iltihap benzeri sıvılar varsa, çözüm basittir. Yapmanız gereken, bebeğinizin gözünü, iç köşeden başlayarak, pamuk veya oldukça yumuşak bir ıslak bezle temizlemektir. Ayrıca parmak ucunuzu kullanarak, bebeğinizin gözü ve burnu arasındaki boşluğa hafifçe masaj yapabilir, gözyaşı kanalarını açmayı deneyebilirsiniz.

Yeni doğan bebeğin tükürmesi

Tüm yeni doğan bebekler, genellikle yemekten sonra tükürürler. Özellikle mamayla beslenen bebekler, daha sık tükürebilirler. Çünkü mamanın mideden ayrılması, anne sütünden daha uzun sürer. Biberonla beslenen bebekler bilinçsizce, doyduktan sonra bile yemeye devam edebilirler. Çocuğunuz mutlu olduğu ve kilo aldığı sürece, endişelenmenizi gerektirecek bir durum yok. Muhtemelen dik oturmaya başladıkları zaman, tükürmeyi de bırakacaklardır.

Şayet bebeğinizin tükürüğü normal değilse, tükürüğünde normal olmayan bir durum varsa, o zaman bir çocuk doktoruna danışmanız gerekir. Sonuç olarak bebeğin sıkça tükürmesi bebeklerde görülen hastalık belirtileri arasında yer allmaz.

Yeni doğan bebeğin hıçkırması

Yeni doğan bebeğin hıçkırması önemli bir belirti, semptom değildir. Dolayısı ile hıçkıran bir bebeğin, hıçkırığını geçirmek için sürekli beslemek doğru bir davranış değildir. Hıçkırık kısa bir süre sonra duracak ve muhtemelen bir süre sonra tekrar başlayacaktır.

Yeni doğan bebeğin kaka yapmaması

Yeni doğan bir bebeğin birkaç gün boyunca kaka yapmaması, onun kabız olduğu anlamına gelmez. Şayet herhangi bir huzursuzluk çekmiyorsa, kusmuyorsa, gazını rahat bir şekilde salabiliyorsa ve göbeği yumuşaksa rahatlayabilirsiniz. Bebeğin kaka yapma periyodu, anne sütünün verimi ile doğru orantılıdır. Yeni doğan bebekler genellikle anne sütü ile beslendikleri için, sulu kaka yaparlar. Bu yüzden kakanın sıvı ağırlık olması da gayet normaldir.

Yeni doğan bebeğin dudağında uçuk çıkması

Dudakta uçuk çıkması, yetişkinler için ağrılı ve can sıkıcı bir problemdir. Fakat yeni doğan bebeğ üst dudağında kabarcık şeklinde beliren uçuktan muhtemelen hiç rahatsız olmamıştır. Fakat bu, emzirme tekniğinizi düzeltmeniz gerektiğinin bir işaretidir. Şayet çocuğunuzu olması gerektiği kadar sıkı kavrayamıyor ve bu yüzden süt emme sırasında dudaklarında çok fazla sürtünme oluşuyorsa, bu uçuğa neden olur. Ve yeni doğan bebeğin dudağında su toplanır.

Bu problemi çözmek, nispeten basittir. Meme ucunuzu bebeğinizin ağzının en az bir 2.5 cm içerisine yerleştirmeye çalışın. Bebeğinizin dudağında oluşan uçuklar bir süre sonra yol olacaktır.

Yeni doğan bebeklerde sivilce ve akne oluşması

Pürüzsüz ve yumuşak bir cilde sahip olan yeni doğan bebeğinizin yüzünde, bir gecede sivilceler ve akneler oluşabilir. Bu 2 ila 3 haftalık bebeklerde oldukça yaygın bir şekilde görülen bir durumdur. Bunun sebebi hala bebeğinizin kan dolaşımında bulunan ve ter bezlerini uyaran hormonlarınız⁠dır.

Çocuğunuzun cildi birkaç hafta içerisinde tamamen eski haline dönecek ve ergenlik döneminde çıkan sivilcelerin aksine herhangi bir iz bırakmayacaktır. Bu tür durumlarda bebeğinizin yüzünü yumuşak ve uygun bir sabunla yıkamak, başvurulabilecek yegane çözümdür. Şayet bebeğinizin yüzündeki sivilceler 21 gün içerisinde gitmez ve düzelmezse, o zaman bir çocuk doktoruna başvurma fikrine sıcak bakabilirsiniz.

Bebeklerde görülen hastalık belirtileri bu şekildedir. Yeni anne babaları endişeye sevk eden bu semptom ve belirtiler, çoğu zaman önemsizdir. Şayet iç güdüleriniz bir doktora başvurmanız gerektiğini söylüyorsa ve bebeğiniz oldukça huzursuzsa, o zaman bir çocuk doktoruna başvurabilirsiniz.

Yeni doğan bebeklerde ortaya çıkan hastalık belirtileri bu şekilde. Şayet konu ile ilgili bir sorunuz varsa veya tecrübelerinizi bizimle paylaşmak isterseniz, yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir