Connect with us

Bebek Hastalıkları

Bebeklerde Konak Nedir? Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeklerde konak, günümüzün oldukça yaygın problemlerinden biridir. Yeni doğan bebeklerde görülen bu hastalık, genellikler üç, beş ay içerisinde kendiliğinden yok olmaya başlıyor. Bu yazıda bebeğin başında pullanma olarak da tabir edilen konak ile ilgili çeşitli bilgilere yer vereceğiz. İşte konak nedir, neden olur, nasıl tedavi edilir gibi bazı sorular ve bu soruların yanıtları.

Konak nedir?

Bebeklerde konak, 1 ila 3 aylık bebekler arasında yaygın olarak görülen bir hastalığın adıdır. İngilizce ismi Cradle Cap (Beşik Kapağı) olan bu hastalık, bebeğin kafa derisinde kabuklu veya yağlı, pullu lekelere neden olur. Bu durum bebek için ağrılı veya kaşıntılı değildir. Fakat bebeğin saçında çıkarılması kolay olmayan kalın beyaz veya sarı pulların belirmesine yol açar.

Konak, yeni doğmuş bir bebekte en geç ilk üç ay içerisinde ortaya çıkar ve daha sonraki yıllarda da nüks edebilir. Genellikle saçta beliren konak, nadiren de olsa, bebeğin kaşında veya göz kapaklarında, kulak, burun çevresi ve kasıklarında da ortaya çıkabilir.

Konak hastalığının hijyenle veya yanlış yapılan bir uygulama ile alakası yoktur. Bu, bebeklerin çoğunda görülebilmektedir. Uzmanlar tarafından oldukça hafif bir hastalık olarak görülen bu hastalık, genellikle bebeği rahatsız etmez. Fakat bebek bezi bölgesine yayıldığı zaman, kaşıntıya sebep olabilir.

Bebeklerde konak, bilimsel adı ile Seboreik Dermatit, ilk yılın sonunda, kendiliğinden kaybolur. Anne babalar, kafada, saçın altında beliren pullanma ile ilgili çeşitli tedavi yöntemlerini kullanarak, konağın daha hızlı bir şekilde temizlenmesini, giderilmesini sağlayabilir. Önleyici şampuan gibi ürünlerden yararlanarak, konak oluşumunu engelleyebilir.

Bebeklerde konak neden olur?

Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?, Konak nasıl temizlenir, konak şampuan

Konak Neden Olur?

Konak hastalığının kesin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Doktorlar, söz konusu hastalığın, bebeğin kafa derisindeki yağ bezlerinin çok fazla yağ üretmesinden kaynaklandığını düşünmektedir. Buna anneden bebeğe geçen hormonların yol açtığı ifade edilmektedir. Bu teoriye göre, anneden bebeğe geçen hormonlar, bebeğin yağ oluşumunu hızlandırmakta ve kafada, saçta konak tabakası olarak isimlendirilen, pullu yapıya yol açmaktadır.

Konak, kişiden kişiye yayılmaz, bulaşıcı değildir. Ayrıca hijyenden eksikliğinden kaynaklanmaz. Alerjik ve tehlikeli değildir.

Konak hastalığının belirtileri

Bebeğimin konak olduğunu nasıl anlarım sorusunun yanıtı basittir. Konak hastalığının bebeklerde görülen bazı açık semptomları bulunmaktadır. Bu semptomlar aşağıdaki gibidir.

  • Kafa derisinde kalın veya yağlı, pullu lekeler
  • Kesintisiz beyaz veya sarı pullarla kaplı yağlı veya kuru cilt
  • Hafif kızarıklık
  • Saç dökülmesi
  • Kafada ölü deri

Kulaklarda, göz kapaklarında, burunda ve kasıklarda da benzer belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin tamamı bebekte konak hastalığının olduğuna işaret eder.

Konak ne zaman geçer? Kalıcı mıdır?

Bebeklerde Konak Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?, Konak nasıl temizlenir, konak şampuan

Yeni doğan bebeklerde konak

Yukarıda da belirttiğimiz üzere bebeklerde konak hastalığı, yeni doğan bebeklerde oldukça sık rastlanan bir durumdur. Bebek 1 ila 3 aylıkken başlar ve genellikle birkaç ay sürer. Bebek 1 yaşını tamamladığında ise, konaktan eser kalmaz.

Konak, çok nadiren de olsa bazı çocuklarda 2 veya 3 yaşına kadar sürebilir. Bu tür durumlarda, hastalığı daha erken bir şekilde temizlemek ve tedavi etmek adına bazı tedavi yöntemlerine başvurulması gerekebilir.

Bebeklerde konak tedavisi

Konak nasıl tedavi edilir, nasıl geçer sorusuna gelirsek, yukarıda da belirttiğimiz üzere, konak tamamen geçici bir cilt hastalığıdır. Ebeveynlerin, tedavi için başvurabilecekleri bazı yöntemler bulunmaktadır. Konak tedavisi ile ilgili başvurulabilecek yöntemleri şu şekilde sıralayabilirsiniz.

Bebeğinizin başına yağ sürün: Zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı veya bebek yağı gibi yağları kullanarak bebeğinizin başını masaj yapın. Ve bu yağı bebeğin cildine nazikçe yedirin. Çok fazla yağ kullanmadığınızdan emin olun. Zira daha sonra bu yağı gidermek zor olabilir. Kuru cildin nemlenmesi ve pulların gevşemesi için birkaç dakika bekleyin.

Fırçalayın: Bu işlemlerin ardından, bebeğiniz banyoda iken saçlarını ılık suyla ıslatın. Yumuşak bir fırça veya kuru bir bez yardımı ile pulları ovalayın. Bebeğinizin başındaki pulların döküldüğünü göreceksiniz.

Şampuanla yıkayın ve durulayın: Yağı bebeğin kafasından temizlemek için nazik, hipoalerjenik bir şampuan kullanın. Şampuanın bir süre saç üzerinde kalmasına izin verin. Bu, yağların daha iyi emilmesini sağlayacaktır. Ardından ılık su dökerek bebeğinizi durulayın.

Kurulayın: Banyodan çıktığında, bebeğin saçını bir havluyla nazikçe kurulayın. Banyoda çıkmayan bazı gevşek pulları temizlemek için fırçayı tekrar kullanabilirsiniz.

Gerektiği kadar tekrarlayın: Bebeklerde konak hastalığını tedavi etmek için bu yöntemi gerektiği kadar tekrarlayın. Konak hastalığından tamamen kurtulmak biraz zaman alabilir. Bu yüzden sabırlı olmalı ve çok sık olmamak kaydı ile birkaç günde bir bu işlemi tekrar edin.

Bir doktora danışın: Konak hastalığı daha da kötüleşir, yayılırsa veya gitmezse, tedavi için reçeteli güçlü bir şampuan kullanmak gerekebilir. Bu tür durumlarda bir çocuk doktoruna başvurun.

Konak hastalığında dikkat edilmesi gereken hususlar

Yeni doğan bebeklerde konak

  • Ebeveynler, konak tedavisi konusunda oldukça sabırlı ve sakin kalmalıdır. Bebeğin saçı ile çok fazla ilgilenmek, kabuklu yapıyı soymaya veya koparmaya çalışmak, işlerin çok daha kötü bir hal almasına yol açabilir.
  • Bu sebeplerden ötürü yukarıda belirttiğimiz yöntemle, bebeğinizin cildini nemli tutarak, birkaç günde bir yumuşak bir fırça veya kuru bez yardımı ile, ölü pulları temizlemek yeterli olacaktır.
  • Yukarıdaki yöntemler, kafa derisi, kulakların arkası ve kaşlar için de kullanılabilir. Göz kapakları üzerinde oluşan konak için ise bir bebek şampuanından yardım alınabilir.

Konak önleyici şampuan

Bugün piyasada, konak hastalığı ile ilgili satışa sunulmuş çok sayıda şampuan bulunmaktadır. Bunlardan en meşhuru ise Mustela isimli konak önleyici şampuan markasıdır. Size tavsiyemiz herhangi bir şampuan, sabun veya ilaç kullanmadan önce doktorunuza başvurmanızdır.

Zira bilinçsiz kullanım, kafa pullanması ile ilgili problemleri artırabilir. Doktorunuza başvurana kadar, konak temizliği için kullanabileceğiniz en sağlıklı ürün, saf ve doğal bir zeytin yağıdır. Bebeğinizin cildine süreceğiniz zeytin yağı, pulların yumuşamasını ve dökülmesini sağlayacaktır.

Daha inatçı vakalarda ise, doktor tavsiyesi ile kükürt ve salisilik asit içeren özel şampuanlara başvurulabilir. Yanlış kullanımlar, bebeğinizin cildinin tahriş olmasına yol açabilir. Şayet bebeğinizin cildi çok kurumuşsa, günde bir kaç kez uygulanmak üzere, maya önleyici merhemler de kullanılabilir. Bebeğiniz için en doğru tedavi yöntemini bulmak ve doğru şampuanı tespit etmek için başvurabileceğiniz en doğru yol, bir çocuk doktoruna gitmek olacaktır.

 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir