Connect with us

Emzirme

Bebeğim doyuyor mu? Bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır?

Bebeğim doyuyor mu? Bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır?

Bebeğim doyuyor mu? Bir bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır? Anne babalar tarafından sıkça merak edilen sorular arasında yer alır. Zira bebekler yeteri miktarda süt emip emmediklerini konuşarak ifade edemezler. Aynı şekilde anneler tam olarak ne kadar süt ürettiklerini bilemezler. Fakat bunu öğrenmenin bazı yolları vardır.

Evet bir bebeğin yeteri miktarda süt emip emmediğini, yeteri kadar beslenip beslenmediğini anlamak için bakılması gereken bazı işaretler vardır. Bu işaretler, bebeğiniz doyup doymadığı hakkında size yeterli bilgileri verecektir.

İşte emziren annelerin en büyük sorunlarından biri olan bebeğim doyuyor mu sorusuna yanıt olabilecek bazı işaretler.

Anne sütü üretimi

Doğumdan sonraki ilk birkaç gün içerisinde kolostrum adı verilen (ağız sütü) süper bir konsantre üretiyor. Bu besinin hacmi yüksek olmasa da, yağlar ve protein gibi iyi besinler ile doludur. Bunlar bebeğinizin büyümesini destekler ve koruyucu antikorlar içerir. Kolostrumun sindirimi de çok kolaydır, bu da bebeğin beslenmeye alışmasını sağlamaktadır. Gerçek anne sütünüz ise doğumdan sonraki üçüncü veya dördüncü günde gelecek ve kolostrumdan daha beyaz ve daha sıvı görünecektir.

Konuyla ilgili yayınlanan raporlar, emziren annelerin yalnızca yüzde 5 ila yüzde 15’inin düşük süt üretimine sahip olduğunu göstermektedir. Anneler genellikle tam olarak ürettikleri süt miktarını bilemezler. Fakat bazı göstergeler bebeğin doyup doymadığı hakkında bilgi verir.

Bebeğim yeteri kadar doyuyor mu?

Bebeğim doyuyor mu? Bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır? Bebeğinizin doyup doymadığını anlamak için aşağıdaki belirtilere bakmanız yeterlidir. Şayet belirtilerin tamamı varsa, bebeğiniz yeteri kadar doyuyordur. Yani endişe etmenize gerek yoktur.

Yutkunma: Bebeğiniz göğsünüzü ilk kavradığında hızlıca emecek ve bu da sütün salınmasına yardımcı olacaktır. Ardından yutkunurken derin, yavaş bir çekme hareketine geçmelidir; Sadece bu hareketi hissetmekle kalmayabilirsiniz, aynı zamanda çenesinin aşağı indiğini görebilir ve bunu yaparken onu duyabilirsiniz. Bebeğiniz yeterince süt almıyorsa, hızlı emdiğini ancak yavaş ve ritmik olarak yutmadığını görebilirsiniz.

Memnuniyet: Bebeğiniz beslenme seanslarından sonra memnun ve iyi beslenmiş görünüyorsa , muhtemelen her şey yolunda gidiyordur. Ancak aşırı derecede uyuşuk görünen veya tam tersine sürekli yemek için çığlık atan bir bebek yeterince süt almıyor olabilir. Bir bebeğin bir emzirilmesi genellikle bir saatten fazla sürüyorsa veya çok sık emzirilmek istiyorsa, emzirmeler arasında bir saatten az bir süre varsa, bir soruna işaret ediyor olabilir.

Bezini doldurması: Bebeğin bezi, yeterince iyi beslenip beslenmediğini anlamak için oldukça iyi bir göstergedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin çoğu ilk ay günde altıdan fazla kez altını ıslatır. Ve günde en az üç kez altını kirletir. İlk dışkılar koyu ve yapışkan olsa da, dışkı rengi daha sonra yeşil ve sarıya dönüşür. Dışkının kıvamı ise sulu ağırlıklıdır.

Kilo alıyor olması: Bebeğinizin kilosunun yaşamın ilk günlerinde veya haftasında dalgalanması normaldir. Bir yenidoğan üçüncü veya dördüncü gününde yaklaşık yüzde 5 ila 7 oranında kilo kaybı yaşayabilir bu tamamen normaldir. Ancak kilo kaybı yüzde 10’un üzerine çıkıyorsa burada bir problem olabilir. 10. günde bebeğiniz doğum kilosuna geri dönmelidir.

Şayet bebeğinizin yeteri miktarda süt emmediğini veya süt üretiminizin gerekenden az olduğunu düşünüyorsanız doktorunuza başvurmanızı öneririz. Zira göğsünüzde tiroid veya göğüs kanalı disfonksiyonu gibi bir problem olabilir. Aynı şekilde bebeğiniz zayıf emme refleksine sahip olabilir. Bu dönemde bir besin takviyesi almanız gerekebilir. Konu ile ilgili bir doktora başvurmak en doğru adım olacaktır.

Bebeğin günlük süt ihtiyacı ne kadar?

Bebeğim doyuyor mu? Bebeğin doyup doymadığı nasıl anlaşılır? Bebeğin günlük süt ihtiyacı, zaman ilerledikçe değişmektedir. Bir haftalık bir bebeğin süt ihtiyacı ile 3 aylık bir bebeğin süt ihtiyacı aynı değildir. Aşağıdaki bebeğin aşama aşama ihtiyaç duyduğu süt miktarını görebilirsiniz.

Yenidoğan günlük süt ihtiyacı (İlk 24 saat)

Bebeğiniz ilk 24 saatte beslenme başına yaklaşık bir çay kaşığı kolostrum tüketecektir, bu da minik midesi için idealdir. Aslında, bebeğinizin midesi ilk gün, kiraz büyüklüğündedir ve her beslenmede sadece 5-7 ml veya 1, 1.5 çay kaşığı anne sütü alabilir. Bebeklerin doğduktan sonra biraz kilo vermesi normaldir. Doktorunuz ve hemşireleriniz yeni doğmuş bebeğinizin sağlıklı olup olmadığından emin olmak için onu dikkatle izleyecektir.

3. güne gelindiğinde, yeni doğmuş bebeğinizin midesi yaklaşık bir ceviz büyüklüğüne ulaşmış olacaktır. Bu, bir bebeğin içtiği anne sütü miktarının sadece kısa bir süre içinde katlanarak artacağı anlamına gelir. Bebeğiniz artık besleme başına 22 – 27 ml süt emebilecektir.

Salgı aşaması (24 saat ila 2 hafta)

Bu aşama, vücudunuz kolostrum üretimini bitirip, büyüyen yeni doğan bebeğinizin gelişen ihtiyaçlarını karşılamak için daha olgun süt salgılamaya başlama aşamasıdır. Zamanlama her anne için farklı olsa da, bu genellikle doğumdan sonraki 24-120 saat aralığında gerçekleşir. Bununla birlikte, bazı anneler için daha uzun sürebilir. Bu süre zarfında, süt hacminiz artıncaya kadar yeni doğmuş bebeğinizin doğru miktarda beslenmesini sağlamak için doktorunuz veya hemşirenizle birlikte çalışmalısınız. Genellikle ilk haftanın sonunda anneler 24 saatte yaklaşık 500 ml süt üretir. Ayrıca 1 hafta civarında, bebeğinizin midesi yaklaşık 45 – 60 ml süt tutma kapasitesine ulaşmış olacaktır.

Bebeğiniz yaklaşık 2 haftalıkken, doğum ağırlıklarına geri dönecektir. Ve tipik olarak 24 saatte en az 6 kez altını ıslatacak ve 3 defa dışkılayacaktır yapacaktır. Ayrıca bu süre zarfında, bebeğinizin midesi yaklaşık bir yumurta büyüklüğünde ulaşacaktır. Artık besleme başına 80 – 150 ml süt emebilecektir.

Bakım Aşaması (4 Hafta – 12 Ay)

4 haftalık dönemden, 6 aylık döneme kadar,  yani bebeğinizin hayatına ek yiyeceklerin girdiği zamana kadar, beslenme ve pompalama rutininiz düzenli kalırsa, süt miktarınızda bariz bir oynama olmayacaktır. 6. aydan itibaren yeni yiyecekler kısmen de olsa anne sütünün yerini almaya başlayacağından, süt tedariğiniz yavaş yavaş azalmaya başlayabilir. Bebekler genellikle ilk 6 ay boyunca haftada ayda yaklaşık 1-2 kilo alırlar. 6-12 aydan itibaren bu miktarda az biraz azalma olabilir. Anne sütüyle beslenen bebeklerin büyüdükçe daha az ama daha uzun emzirme emdiklerini ifade etmek gerekir. Fakat günlük tüketimleri yaklaşık olarak aynı kalır.

Bebeğin aç olduğu nasıl anlaşılır?

Yenidoğan bebekler genellikle ilk 24 saat boyunca 10-12 defa beslenme ihtiyacı duyarlar. Aç olan bebek, aç olduğunu bazı işaretlerle gösterebilir. Bu işaretleri şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Ağzı ile emme hareketleri yapması
  • Elini ağzına götürmesi
  • Kucağa alındığında memeye doğru yönelmesi
  • Ağlaması
  • Kısık gözle bakması
  • Dudaklarını ve dilin emmesi
  • Huzursuzlanması
  • Dudaklarını ve dilini emmesi
  • Kollarını ve bacaklarını sürekli hareket ettirmesi

Bu hareketler bir bebeğin aç olduğuna işaret edebilir. Bebeğiniz bu davranışları sergiliyorsa onu emzirmeyi deneyebilirsiniz.

Bebeği hangi sıklıkla emzirmek gerekir?

Yenidoğan bir bebeği ilk 24 saat boyunca iki saatte bir emzirmek gerekir. Yani ilk gün bebeğinizi 12 defa beslemeniz gerekmektedir. 2 veya 3’üncü haftadan sonra bebeğin midesi biraz daha büyüyeceğinden ötürü günlük 8 ila 10 defa emzirmek yeterli olacaktır.  3’üncü haftadan itibaren bebeğiniz için bir beslenme, uyku ve aktivite rutini oluşturabilirsiniz. Bebeğinizi 3 saatte bir, günde 8 defa beslenmeniz ideal olacaktır.

Bebeğim doyuyor mu? Bebeğimin doyup doymadığı nasıl anlarım? Sorularının yanıtları bu şekilde. Şayet bebeğinizin beslenmesi ile ilgili farklı sorularınız varsa veya tecrübelerinizi bizlerle paylaşmak isterseniz, yorum bölümünden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir