Connect with us

Emzirme

Emziren Anne Ne Yememeli? Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler

Emziren Anne Ne Yememeli? Emziren Annelerin Yememesi Gerekenler

Emziren anne ne yememeli sorusu, yeni doğan bebeklerin sağlığı açısından oldukça önemli bir konu olarak önümüze çıkıyor. Zira emziren anneler ne yerse, bebekler de dolaylı olarak onu yiyor. Bu da yeni doğum yapan ve bebeğini emzirmek durumunda olan annelerin beslenme alışkanlıklarını oldukça önemli bir hale getiriyor.

Emziren anneler neler yememeli konusu ile ilgili ortada çok sayıda çelişkili bilgi bulunuyor. Bir kaynak bir gıdanın yasaklı yiyecekler arasına sokulması gerektiğini söylerken, bir diğer kaynak o yiyeceğin bebek için faydalı bile olabileceğini söylüyor. Bu da yeni doğum yapan annelerde kafa karışıklıklarına yol açıyor.

Peki emziren anne ne yememeli? Hangi yemeklerden kaçınmalı? Hangi gıdalar emziren anneler için yasaklı? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını sizler için bir araya getirdik. İşte bilimsel kaynakları ile birlikte emziren anneler için yasaklanan gıdalar ve yenmesinde herhangi bir mahzur olmayan gıdalar.

Emziren annelerin yememesi gerekenler

Baharatlı Yemekler

Baharatlı Gıdalar, Baharatlı YemeklerEmziren Anne Ne Yememeli sorusuna verilen ilk cevaplardan bir tanesidir baharat ve baharatlı gıdalar. Bazı kaynaklar bu tür yiyeceklerin bebekte gaz yaptığını ve karın ağrılarına yol açtığını söylüyor.

Fakat Chicago Rush Üniversitesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi Klinik Araştırma ve Emzirme Müdürü Paula Meier, emziren annelerin baharatlı yiyeceklerden korkmasına gerek olmadığını söylüyor. Meier’e göre bebekler, emzirme ile birlikte yeni tatlara alışmaya başlıyor. Çoğu annenin emzirirken yemekten kaçındığı baharatlı gıdalar, aslında bebeği cezbediyor. Nitekim 90’lı yılların başında yapılan bir araştırma az miktarda baharat tüketen annelerin, diğerlerine göre daha uzun emzirdiğini gösteriyor.

Anneler genellikle bir yiyecek yedikten sonra, bebekte oluşan gaz, huysuzluk gibi tepkilerden neden-sonuç ilişkisi kuruyor. Ve böyle bir durumda aynı yiyecekleri bir daha yemiyorlar. Fakat Meier bunun yanlış bir davranış olduğunu, söz konusu kısıtlamalar için daha sağlam kanıtlara ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor.

Netice itibari ile abartmamak şartı ile baharatlı yiyecekler, emziren annelerin yememesi gereken yiyecekler arasında yer almıyor. Şayet bebeğiniz, birden fazla kez aynı baharatlara aynı tepkileri verirse o zaman, ilgili baharatı bırakmayı düşünebilirsiniz.

Kafein

Emziren Annelerin Yememesi Gereken GıdalarPek çok kişi emziren annelerin yememesi gerekenler listesini sayarken, kafeine de yer verir. Zira kafein tüketiminin bebekte uyku problemlerine yol açtığı ve onu huzursuz ettiği ifade edilir.

Fakat yayınlanan bir rapora göre, ölçülü miktarda kafein tüketmenin, bebek için herhangi bir zararı yoktur. Anne sütü genellikle anne tarafından alınan kafeinin yüzde 1’den azını içerir. Ve gün boyunca üç fincandan fazla kahve içmezseniz, bebeğin idrarında kafein bulunmaz veya çok az bir miktarda tespit edilir.

Bununla birlikte 3 fincandan fazla kahve içen annelerin, bebeklerinde huzursuzluk ve huysuzluk gözlemledikleri belirtilmektedir. Bu yüzden günlük içtiğiniz kahve miktarını bir veya iki fincanla sınırlandırmanız doğru olacaktır. Son olarak yapılan bir araştırma, makul miktarda alınan kafeinin üç aylık ila altı aylık bebeklerin uykusuna olumsuz yönde etkilemediğini ortaya koymaktadır.

Kahve, çikolata ve kola birer kafein kaynağıdır. Hatta kafeinsiz kahvede bile az miktarda kafein bulunmaktadır. Bu nedenle şayet bebeğiniz bu gıdaya duyarlıysa, dikkat etmenizde yarar vardır.

Alkol

Emziren anne ne yememeli sorusuna verilen yanıtlardan bir tanesi de alkoldür. Pek çok uzman, emzirme dönemindeki annelere alkolü yasaklamakta veya bir bardaktan fazla içmemeleri konusunda uyarmaktadır. Zira fazla miktarda alkolün bebeğin idrarında tespit edildiği ifade edilmektedir.

Bu yüzden emzirme döneminde iken alkolü kendinize yasaklamanızı veya yalnızca 1 bardak ile sınırlandırmanızı tavsiye ederiz.

Ton balığı gibi yüksek miktarda cıva içeren balıklar

Ton balığı, köpek balığı, kılıç balığı, uskumru, kiremit balığı gibi balıklar büyük oranda cıva içermektedir. Doktorlar yüksek miktarda cıva içeren bu balıkların tüketimi konusunda uyarmaktadır. Bu yüzden alınan ton balığının oldukça az bir miktarla sınırlandırılması gerektiği ifade edilmektedir. Zira cıva zararlı bir kimyasal olarak görülmekte ve vücutta birikerek tehlikeli seviyelere çıkabileceği belirtilmektedir. Bu da merkezi sinir sistemini etkileyerek, nörolojik kusurlara neden olabilmektedir.

Ton balığı yerine cıva oranı düşük, omega-3 açısından zengin balıkları (somon, levrek, alabalık vb.) tercih edebilirsiniz.

Maydanoz, Nane ve Adaçayı

Bu yeşilliklerin, süt üretimini olumsuz yönde etkilediği ifade edilmektedir. Bu yüzden uzmanlar, maydanoz, nane ve adaçayı gibi bitkilerin tüketimini azaltma konusunda uyarmaktadır.

Fasulye, brüksel lahanası, lahana, brokoli ve karnabahar Fasulye, lahana gibi gazlı sebzeler

Fasulye, brüksel lahanası, lahana, brokoli ve karnabahar gibi sebzelerin gazlı olduğu ifade edilmekte ve bu sebzelerin tüketilmesinin bebekte bazı problemlere yol açtığı ifade edilmektedir. Bu sebzeleri tükettikten sonra bebeklerini emziren anneler, bebeklerinde geğirme, gaz, şişkinlik gibi durumlarla karşılaştıklarını belirmişlerdir. Bu yüzden pek çok uzman, gazlı sebzeler olarak görülen bu sebzelerin tüketilmesini yasaklamaktadır.

Sarımsak

Sütünüz, yediğiniz yemeklerin lezzetini almaktadır. Bu konudaki araştırmalar, bebeklerin tipik olarak geniş yelpazedeki yemeklerden hoşlandığını göstermektedir. Ancak sarımsak pek çok bebeğin hoşlanmadığı bir tattır. Bebeğiniz emmeyi reddediyorsa ve yakın zamanda sarımsak tükettiyseniz, tadı onu rahatsız ediyor olabilir.

Çay

Çay, emziren annelerin tüketmemesi gereken içecekler arasında yer almaktadır. Gün içerisinde bol miktarda kahve ve çay gibi içecekler tüketen annelerin bebeklerinde uyku problemleri görüldüğü raporlanmıştır. Yani çok fazla çay içmek hem sizin hem de yavrunuzun rahat bir şekilde uykuya dalmasını önleyebilmektedir. Bu yüzden kahve gibi, çay tüketiminizi de sınırlandırmanızı tavsiye ederiz.

Kimyasal ilaçlar

Uzmanlar, bazı ilaçların anne sütünü olumsuz yönde etkilediği ifade etmektedir. Dolayısı ile emzirme döneminde aldığınız ilaçlarla ilgili daha dikkatli olun. Bir ilacı almadan önce doktorunuza başvurun.

Bebeği rahatsız eden yiyecekler nasıl anlaşılır?

Bebeği rahatsız eden yiyecekler

Emzirme döneminde tükettiğiniz bir yiyeceğin bebeğinizi rahatsız edip etmediğini bazı belirtilerden anlayabilirsiniz. Bu belirtileri şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Vücutta kızarma, kaşıntı ve egzama belirtileri
  • Tıkanıklık
  • Aşırı gaz
  • İshal
  • Uyku problemleri
  • Huzursuzluk ve huysuzluk

Şayet belirli yiyecekleri tükettiğinizde bebeğinizde bu tip tepkiler ortaya çıkıyorsa, o yiyecek veya içeceklerin tüketimini azaltabilirsiniz. Bebeklerde yaygın olarak ters etkiye sebebiyet veren sebze, meyve ve yiyecekler şunlardır:

  • Süt ürünleri
  • Baharatlı yiyecekler
  • Turunçgiller ve meyve suları
  • Kivi
  • Ananas
  • Çilek
  • Kiraz
  • Kuru erik

Şayet yediğiniz bir yiyeceğin bebeğinizi olumsuz etkilediğini düşünüyorsanız, onu tüketmekten tamamen vazgeçmek yerine doktorunuza başvurun. Doktorunuz bu yiyeceği terk etmenizi tavsiye ederse, alternatif olabilecek farklı yiyeceklere başvurabilirsiniz.

Emziren anne ne yememeli sorusuna verilebilecek yanıtlar bu şekilde. Şayet bu konudaki tecrübelerinizi diğer annelerle paylaşmak ve emziren annelerin yememesi gerekenler ile ilgili oluşturduğumuz bu listeye katkıda bulunmak isterseniz, yorum bölümü üzerinden bize ulaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir