Connect with us

YeniDoğan

Yeni Doğan Bebeği Sıcaktan Korumak İçin 9 Etkili Yöntem

yeni doğan bebeği sıcaktan korumak, bebekleri sıcaktan korumak

Yeni doğan bir bebeği sıcaktan korumak oldukça önemlidir. Zira bebeklerin cildi oldukça hassastır. Bu sebeple, özellikler yaz aylarında, direkt olarak güneşe maruz kaldıklarında çeşitli şekillerde zarar görebilirler. Siz de yeni doğan bebeğinizi sıcaktan korumak ve yazın rahat ettirmek istiyorsanız, aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Sıcağın bebekler üzerindeki etkisi

Bebeğin fazla bir süre güneşe maruz kalması veya onu rahatsız edecek giysiler giymesi, çeşitli problemlere sebebiyet verebilir. Özellikle yazın güneş sıcağına maruz kalmış bir bebekte, kızarıklıklar, güneş çarpması, yüksek ateş, hızlı nefes alıp vermek gibi ciddi rahatsızlıklar belirebilir.

Konu ile ilgili yayınlanan bir rapor, aşırı ısınmanın, bebeklerde uyku bozukluğuna da yol açabildiği ve bunun ani ölümlere kadar gidebildiğine işaret edilmiştir. Şayet bebeğinizi olabilecek en uygun şekilde rahat ettirmek ve sıcaklardan korumak istiyorsanız, aşağıda sizler için derlediğimiz uyarıları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.

Bebeği sıcaktan korumak

1- Doğru Giysiler Seçin

Şayet bir iç mekanda bulunacaksanız ve mekanın sıcaklığından endişe ediyorsanız, çocuğunuza, terini sentetik kumaşlardan çok daha iyi çekebilecek pamuklu veya doğal elyaftan yapılmış bol, hafif giysiler giydirin. Doktorlar, yeni doğan bebeğinizi giyindiğiniz gibi giydirmenizi tavsiye ediyorlar. Şayet bir yere giderken, şort veya tişört gibi hafif giyecekler giyecekseniz, çocuğunuza da bu türden giyecekler giydirin.

Eğer açık bir mekanda, açık havada bekleyeceğinizi düşünüyorsanız, özellikle yazın, çocuğunuzun başına bir şapka koyun. Bu onu güneşin zararlı ışınlarından koruyacaktır. Aynı şekilde beyaz tonlu giysiler giydirmek, bebeğinizin yazın daha rahat olmasını sağlayacaktır.

2- İyi Bir Havalandırma Sağlayın

Bebekler, yetişkinler gibi çabuk terlemediklerinden ötürü, sizden çok daha fazla ısınabilirler. Bu yüzden asla, bir bebeği sıcak bir odada veya güneşe maruz kalan bir arabada bırakmamalısınız. Bu, onun yaşamını tehdit edecek durumlara mahal verebilir.

Aynı şekilde yeni doğan bir bebeği, araç gibi ortamlarda sıkı giyindirmeyin. Oto koltuğuna oturtulan bir bebek, zaten yeterli ısıya maruz kalacaktır. Bu sebeple ona hafif, tek katlı elbiseler giydirin. Ayrıca sürüş sırasında, güneşin doğrudan bebeğe vurmadığından emin olun. Bu bebeği sıcaktan korumak için başvuracağınız önemli bir tedbir olacaktır.

3- Yaz mevsimine uygun bebek kanguru modellerini tercih edin

Bebeğinizi bir bebek kangurusu içerisinde taşıyorsanız, hem vücut ısınız hem de kullandığınız kanguru, onu ısıtacaktır. Bu sebeple yaz mevsiminde kullandığınız kanguruyu daha ince ve daha hafif kumaşlardan üretilmiş kangurulardan seçmeye çalışın. Şayet çocuğunuzun yüzünün kızardığını görürseniz onu hemen bebek taşıyıcısından çıkarın. Ellerine ve ayaklarına su sıkarak veya ara sıra ıslak bir bezle yüzünü silerek bebeğinizin serin kalmasına yardımcı olun.

4- Sıvı ihtiyacını giderdiğinizden emin olun

Bebeğinizin alnından damlayan ter boncukları olmasa bile, sıcak havalarda bol bol su içmeye ihtiyaç duyarlar. Kızarmış bir yüz, sıcak bir cilt, hızlı nefes alıp verme ve huzursuzluk, bebeğinizin suya ihtiyacı olduğunun en önemli belirtileri arasındadır.

6 aydan küçük bebeklerin su içmemesi gerektiğinden (6 aydan büyük bebekler az miktarda alabilir), kaybettiği sıvıyı, ona ekstra mama vererek veya daha sık emzirerek telafi edebilirsiniz. Bebekler yazın normalden en az yüzde 50 daha fazla sıvı tüketmelidir. Aynı şekilde yeni doğan bebeğinizin bezinin her zamanki kadar ıslak olduğundan emin olun.

Bebeği sıcaktan korumak

5- Bebeği dışarı çıkarmak için belirli saatler belirleyin

Yazın, saat 10 ve 14 arası, güneşin en fazla etki ettiği ve günün en sıcak olduğu zaman dilimleridir. Bu sebeple, bebeğinizi dışarı çıkarırken, ya saat 10’dan önce ya da saat 14’den sonra dışarıya çıkarmalısınız. Bu, bebeğin güneşin zararlı etkilerinden en az şekilde etkilenmesini sağlayacaktır.

6- Çocuğunuzun ısısını takip edin

Fazla ısıya maruz kalmış bir bebek, huysuz veya sinirli olabilir. Veya çok uyuşuk bir hale gelerek, yemek yemek ve içmek için uyanmayabilir. Bu tür durumlara maruz kalmamak için, çocuğunuzun ısısını her zaman kontrol edin. Kızarıklık, pişik, cildin çok kuru olması, ısı yüksekliğinin belirtileri arasındadır. Bebeği sıcaktan korumak kadar onu düzenli olarak takip etmek, vücut ısısını ölçmek de gerekir.

7- Gölgelik arayın

Bir plaj veya parka gittiğiniz zaman bebeğinizi en uygun ve en iyi ısıda tutmak ve güneşten korumak için, gölgelik alanları tercih edin. Bu bir şemsiyenin altı olabileceği gibi bir ağacın dibi de olabilir. Böyle bir ortama girdiğinizde bebeğinizin düzgün bir havalandırmaya sahip olup olmadığını da kontrol edin.

8- Bebeklerde güneş kremi kullanımına dikkat

6 aydan küçük, yeni doğan bir bebeği güneşten korumak için olabildiğince gayret edin. Şayet bazı durumlarda bu pek mümkün değilse, ona çok az miktarda bir güneş kremi sürebilirsiniz. Bunun için bebekler için üretilmiş güneş kremlerini tercih edin. 6 aydan büyük bebekler için ise, güneş kremini daha rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.

9- Bebekte pişik ve kızarıklık olup olmadığını kontrol edin

Bir bebek sıcak ve nemli havalarda bolca terlerse, boynunda veya kasıklarında, dizlerinin arkasındaki derisinin kıvrımlarında veya dirseklerinin kıvrımlarında minik kırmızı yumrular kümelenmeye oluşabilir. Bu durumda, ona yapışkan ve sentetik giysiler giydirmek yerine, pamuklu kıyafetler giydirmek daha doğru bir karar olacaktır.

Şayet bebeğin belirli yerleri kızarmışsa, onu serin ve iyi havalandırılan bir yere yerleştirin ve etkilenen bölgelere pudra niyetine, mısır nişastası sürün. 1 yaş altındaki çocuklarda oluşan güneş yanıkları için derhal doktorunuza başvurun. Yanmış bölgeye musluk suyu (soğuk değil) ve ardından bir nemlendirici uygulamanızı işe yarayabilir.

Yeni doğan bebeği sıcaktan korumak ve bebeği yazın sıcak havalarda rahat ettirmek için yukarıdaki adımları takip edin. Aklınıza gelen soru ve fikirleri, yorum olarak bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin.

Kaynak

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir