Beslenme
Hamilelikte Susam Yemek | Gebelikte Susam
Bilimsel olarak Sesamum indicum olarak adlandırılan susam, çeşitli amaçlarla kullanılan, binlerce yıllık köklü bir besindir. Peki kalsiyum ve demir mineralleri açısından oldukça zengin olan bu besinin hamilelikte yenmesi, tüketilmesi zararlı mıdır?
Bu yazıda sizler için hamilelikte susam yenir mi? Hamile birinin maksimum ne kadar susam tüketmesi gerekir? Hamilelikte susam yemek zararlı mıdır? Gebelikte susam yemek düşüğe neden olur mu? gibi soruları ele alacağız. İşte susam yağı da dahil hamilelikte susam tüketimi ile ilgili bilmeniz gereken her şey.
Hamilelikte Susam Yemek
Susamın düşüğe neden olabileceği konusunda oldukça yaygın bir yanlış kanı vardır. Fakat bu iddiayı ispatlayacak herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Yani, gebelikte susamdan kaçınmanın herhangi bir bilimsel dayanağının olmadığını söylemek gerekir. Dolayısıyla, hamilelik sırasında ölçülü olmak kaydıyla susam tüketmekte herhangi bir beis yoktur.
Hamilelikte Susamın Faydaları
- Kalsiyum: Hamile kadınlar için önerilen günlük kalsiyum miktarı 1000 mg’dır. Susam ise 100 gramda yaklaşık 989 mg kalsiyum içerir. Dolayısıyla Susam, oldukça büyük bir kalsiyum kaynağıdır.
- Demir: Hamilelikte demir ihtiyacı iki katına çıkar ve eksikliği anemiye neden olabilir. Hamile bir kadının günlük olarak alması gereken demir miktarının 27 mg olduğu ifade edilmektedir. Susam ise 100 gramda yaklaşık 14,8 mg demir içerir.
Bunların dışında, susamın hamilelik sırasında ihtiyaç duyulabilecek daha başka besin ve minerallere de sahip olabileceği ifade ediliyor. Buna göre,
- Susam tohumu kalsiyum, folik asit, demir, magnezyum, potasyum ve antioksidanlar içerir. Bu tohumlar, fetüsün düzgün gelişimini sağlayacak riboflavin, niasin, tiamin ve piridoksin gibi B vitaminleri bakımından da oldukça zengindir.
- Susam, hamile kadının bağışıklık sistemini güçlendirebilen C vitamini içerir.
- Susam, fetüsün düzgün gelişimi için ihtiyaç duyabileceği protein ve amino asit kaynağıdır.
- Zengin bir lif kaynağı olan susam, hamilelik sırasında sindirimi destekleyebilir.
- Araştırmalar, susamın, yüksek tansiyon konsunda da etkili olduğunu ve diyabetli kadınlarda daha düşük şeker seviyeleri ortaya koyabileceğini göstermektedir.
- Aynı şekilde susam tohumunun, şişliği azaltmaya ve cilt yaralarının iyileşmesini hızlandırmaya yardımcı olan kimyasallar içerdiği belirtilmektedir.
Susam tohumu yemek hamile kadınlara zarar vermez, ancak bazı kadınlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Susama karşı alerjisi olan gebe kadınların, susamdan uzak durması gerekir. (1)
Susamın Besin Değeri
Susam kalori, protein miktarı
Besin | Günlük Tavsiye edilen Miktar | 100 gr Susamın İçerdiği Besin Miktarı |
---|---|---|
Kalori | 1800 – 2400 kalori | 565kcal |
Protein | 60 g | 17 g |
Folat | 600μg | 98 μg |
Hamilelikte Susam Nasıl Tüketilir?
Şayet gebelikte susam ve suam ürünleri tüketmek istiyorsanız, aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz.
- Tahin yapın ve taze sebzelerle yiyin.
- Kavrulmuş susam erişte, köri sosu gibi garnitürlere eklenebilir.
- Çiğ susam tatlılarda kullanılabilir
- Susamı ekmeklerinizin ve keklerinizin üzerine de serpebilirsiniz.
Susam tohumları yiyeceklerinize sadece besin değil aynı zamanda lezzet de katar. Ancak bu, susamı aşırı miktarda tüketebileceğiniz anlamına gelmez.
Gebelikte Aşırı Susam yemenin zararları
Hamilelikte aşırı miktarda susam tüketmek bazı riskleri de beraberinde getirebilir.
- Hamileliğinizin hassas olduğu ilk üç aylık dönemde çok fazla susam tüketmeyin. Susam tohumu yedikten sonra herhangi bir lekelenme ile karşılaşırsanız, doktorunuza başvurun.
- Susam daha dahil olmak üzere çok sayıda tohum, bilinen yaygın gıda alerjenleri arasında yer almaktadır. Dolayısıyla susama alerjiniz olabilir. Susamı ilk defa hamileyken tüketeceksiniz, temkinli olmanızda fayda vardır.
Hamilelikte susam tüketmeden önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz. Unutmayın, ölçülü olmak her zaman en doğru tutumdur.
Sıkça Sorulan Sorular
-
Siyah susam beyaz susamdan daha mı faydalı?
Hem siyah hem de beyaz susam tohumları aynı bileşime sahiptir ve farklılıklar sadece tat ve kokuda yatar. Siyah tohumlar kabuklarını korurken beyaz tohumların kabuğu çıkarılır. Birinin diğerinden daha sağlıklı olduğunu söyleyen kimse yoktur.
-
Hamilelik sırasında susam yağı tüketmek zararlı mı?
Susam yağı, zeytinyağı veya kanola yağı gibi yağ ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olabilecek iyi bir seçenektir. Bu yağlar, sizin ve bebeğinizin sağlığı için önemli olabilecek yağda çözünen vitamin ve mineralleri emebilir.
-
Hemilelikte susam düşüğe neden olur mu?
Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, susamın gebelikte düşüğe neden oluğuna dair herhangi bir bilimsel kanıt yoktur. Bu iddialar şu an için bir söylentiden ibarettir. Dolayısıyla abartmamak ve doktorunuza danışmak kaydıyla, susam ve susam ürünleri tüketebilirsiniz.
Hamilelikte suam ile ilgili söyleyebileceklerimiz bu kadar. Şayet konuyla ilgili bi sorunuz varsa veya tecrübelerinizi paylaşmak isterseniz, aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlere ulaşabilir ve sesinizi tüm annelere duyurabilirsiniz. Hamilelikte Beslenme ile ilgili daha fazla ipucu görmek için, ilgili kategorimize göz atabilirsiniz..