Connect with us

Beslenme

Hamilelikte Nohut Yemek | Faydaları ve Zararları

Hamilelikte Nohut Yemek | Faydaları ve Zararları

Nohut, hamilelik sırasında diyetinize dahil etmek isteyebileceğiniz yiyeceklerden biridir. Potasyum, folat ve protein gibi besinler açısından zengin olan nohut, sağlıksız, abur cubur seçeneklerinin yerini alabilecek sağlıklı yemekler ve atıştırmalıklar hazırlamak için kullanılabilir.

Peki hamilelikte nohut yemek faydalı mı, olası yan etkileri ve zararları neler? İşte gebelikte nohut tüketimi ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Hamilelikte Nohut Yenir mi?

Hamile bir kadın nohut yiyebilir mi sorunun yanıtı ‘evet’tir. Zira nohut, hamileyken ihtiyaç duyduğunuz lif, kalsiyum ve potasyum gibi temel besinler açısından zengindir. Ayrıca gebe kadınlar için hayati besinlerden biri olan folat bakımından da zengindir. Bununla birlikte oluşabilecek yan etkilere karşı nohutu yeterince pişirilmeli ve ölçülü tüketmelisiniz.

Nohutun Besin Değerleri

Yapılan bir araştırmaya göre, bir fincan veya yaklaşık 164g pişmiş nohut 269kcal, 14.53g protein, 44.97g karbonhidrat, 12.5g fiber, 80mg kalsiyum, 276mg fosfor, 79mg magnezyum, 477mg potasyum, 80mg kalsiyum ve 282ug folat içerir.

Nohutun yüksek besin değeri, onu hamile kadınlar için en çok tavsiye edilen gıdalardan biri yapar.

Gebelikte Nohut Yemenin Faydaları

Nohut, çok yönlü baklagiller sınıfından kabul edilir. Bunu herhangi bir biçimde (tamamen pişmiş veya haşlanmış) olarak diyetinize eklemek şu gibi yararlar sağlar;

  1. Doğum kusurlarını önleyin : Folat, hamilelik için gerekli bir besindir. Bebeğin büyümesine yardımcı olur ve nöral tüp kusurlarını önler. Hamile kadınlar için önerilen günlük folat alımı 400mcg’dir. Nohut bu besinin doğal bir kaynağıdır ve bu nedenle diyete dahil edilmelidir.
  1. Gestasyonel diyabeti yönetin : Hamilelik sırasında kan şekeri seviyelerini kontrol altında tutmak ve gebelik diyabetini yönetmek için diyete daha fazla lif eklemeniz gerekir. Bir fincan nohut size 12 gr lif verebilir.
  1. Astımdan koruyun : Bir çalışma, yüksek miktarda lif bakımından zengin yiyecekler tüketen hamile kadınların bebeklerinde astım riskini azalttığını göstermektedir. Dolayısıyla hamilelik sırasında nohut yemenin bebekleri astım gibi solunum yolu hastalıklarından koruyabilmesi mümkündür.
  1. Kabızlığı tedavi edin : Pek çok anne adayı kabızlıktan muzdariptir . Lifli nohut gibi gıdalar tüketmek bundan biraz rahatlama sağlayabilir.
  1. Bebeğin büyümesine yardımcı olur : Protein bebeğin gelişimi ve vücut dokusunu ve kaslarını korumak için iyidir. Nohut, bebeğinizin sağlığı için deneyebileceğiniz en iyi vejetaryen seçeneklerden biri olabilir (6) .
  1. Anemi riskini azaltır : Hamilelik diyetinize demir açısından zengin yiyecekler dahil etmek kansızlığı önleyebilir veya riskini azaltabilir. Nohut, hamilelik sırasında sahip olunması gereken iyi demir kaynaklarından biridir.

Sağlıklı gıdaların aşırı tüketimi de hamilelik sırasında sağlık sorunları yaratabilir. Bir sonraki bölümde aşırı nohut yemenin olası yan etkilerine bakacağız.

[Bebeklerde Kansızlık Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi]

Hamilelikte Nohut Zararlı mı?

Besin açısından zengin olmalarına rağmen aşağıdaki durumlarda nohuttan kaçınılmalıdır.

  • Baklagillere karşı tahammülsüzseniz veya alerjiniz varsa, nohut yememelisiniz. Nohut alerjik reaksiyonunun yaygın semptomlarından bazıları kaşıntı, şişkinlik, solunum sorunları, baş ağrısı, akne ve yorgunluktur.
  • Hamilelik sırasında ishal veya başka bir bağırsak problemi olması durumunda, lif bakımından zengin yiyeceklerden kaçınmaya veya bunları azaltmaya çalışmalısınız. Nohut yerine lor peynir veya süzme peynir gibi yiyecekler tüketebilirsiniz.

Karnınız rahatsızsa veya şişkin hissediyorsanız, nohut yemekten kaçınabilirsiniz. Aksi takdirde farklı şekillerde nohut yemeği hazırlayabilir ve tadını çıkarabilirsiniz.

Hamilelikte Nohut Nasıl Tüketilebilir?

Gebelik diyetinize nohut eklemenin en kolay yollarından bazıları şunlardır; 

  • Nohutları haşlayın ve baharatlarla kavurun.
  • Nohut yemeği yapın ve pilav ile yiyin.
  • Humus, nohutla yapabileceğiniz popüler soslardan biridir.
  • Ayrıca haşlanmış nohut ve biraz sebze ile sağlıklı bir salata yapıp üzerine biraz limon sıkabilirsiniz.

Hamilelik sırasında sınırlı miktarlarda nohut yemek iyidir ve yan etkisi çok azdır veya hiç yoktur. Alerjik reaksiyonunuz varsa veya herhangi bir nedenle sizin için güvenli olup olmadığından emin değilseniz, doktorunuzla bu konuyu konuşun.

Hamilelikte Nohut Gaz Yapar mı?

Baklagiller (fasulye, bezelye, mercimek, nohut, bakla) şişkinliğe neden olan besinlerin başında gelir. Bunun nedeni, glikoz, fruktoz ve galaktozdan oluşan kompleks bir karbonhidrat olan rafinozdur. İnsan vücudu rafinozu parçalamak için gereken enzimlere sahip değildir, bu nedenle sindirilmeden bakteri tarafından fermente edildiği kalın bağırsağa geçer. Bu süreç şişkinlikle sonuçlanır. Dolayısı ile hamilelikte nohut yemek gaz yapar mı sorusuna, evet yapabilir, diye yanıt verebiliriz. Bu nedenle nohut tükettikten sonra kendinizi rahatsız hissediyorsanız, nohut tüketimini sınırlandırabilirsiniz. 

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir