Connect with us

Beslenme

Hamilelikte Hurma Yemek | Faydaları ve Zararları

Hamilelikte Hurma Yemek | Faydaları ve Zararları

Hurma anne ve bebeği için oldukça faydalı bir yiyecektir. Bu mucizevi meyve, kan şekeri seviyesinde önemli bir artışa neden olmadan vücuda enerji sağlar. Dahası, tatlı ihtiyacınızı olabilecek en sağlıklı şekilde giderir. Ancak çoğunlukla kurutulmuş olarak tüketildiklen diğer meyvelerdeki gibi fazla kalori içerirler, bu nedenle onları ölçülü tüketmek çok önemlidir.

Bu yazıda hamilelikte hurmanın faydaları ve olası yan etkilerine yer vereceğiz. Şayet siz de gebelik diyetinize hurma eklemek istiyorsanız, ilk olarak bu yazıya bir göz atmanızda fayda var. İşte hamilelikte hurma yemek ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler

Hurma Yemek ​​Doğumu Kolaylaştırır mı?

Araştırmalar, hamileliğin son birkaç haftasında hurma yemenin doğum sancıları ve doğum üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir. Çeşitli denemelerden toplanan veriler, hurma meyvesi tüketmenin serviksin olgunlaşmasına yardımcı olabileceğini, bunun da doğumun süresini ve oksitosin ve prostaglandinlerin doğumu tetiklemesi ihtiyacını azaltabileceğini göstermiştir.

Hurmadaki yüksek şeker içeriği doğum sırasında enerji sağlayabilir ve rahmin oksitosine duyarlılığını artırarak kasılmalarını teşvik etmeye yardımcı olabilir. Hurma yemek doğumu kolaylaştırabileceği gibi doğum sonu kanama insidansını da azaltabilir (1).

Hurmanın Besin Değeri

Yüz gram hurma vücuda 277 Kcal enerji sağlar ve 1.8 g protein ve 6.7 g lif içerir. 100 g hurmanın içerdiği besinlerin miktarı şu şekilde listelenmiştir;

Günlük Tavsiye Edilen Miktar 100G Hurma
Folat 600mcg 15mcg
Demir 27 mg 0.9 mg
K vitamini 90mcg 2.7mcg
Magnezyum 350-360 mg 54 mg
Potasyum 2900 mg 696 mg

Hamilelikte Hurmanın Faydaları

Gebelikte hurma yemek vücuda çok sayıda fayda sağlar. Bu faydaları şu şekilde sıralamak mümkündür. 

  1. Enerji sağlar: Hamilelik sırasında normalden daha fazla enerjiye ihtiyacınız vardır. Her gün bir avuç hurma tüketmek, diğer besinlerle birlikte vücudunuza gerekli şekeri sağlayacaktır.
  1. Kabızlıktan kurtarır : Hurmalar zengin lif kaynakları olduğu için sindirim sistemini sağlıklı tutar ve hamilelik ile ilgili kabızlığı gidermeye yardımcı olur. Karnı doldururlar, kolesterol seviyelerini düşürürler ve kilonun sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcı olurlar .
  1. Proteinler amino asitler üretir: Hurma, vücudun büyümesi için gerekli olan amino asitleri oluşturmak için bir miktar protein sağlayabilir.
  1. Doğum kusurlarını önlemeye yardımcı olur: Hurma iyi bir folat kaynağıdır. Folat, beyin ve omurilikle ilgili doğuştan kusurları önler. Uzmanlar, doğuştan sakatlıkları önlemek için hamilelik öncesinde ve sırasında folat takviyeleri ve folat açısından zengin gıdaların alımını önermektedir.
  1. Bebek için K Vitamini: Bebekler, pıhtılaşmaya ve kemik gelişimine yardımcı olan düşük K vitamini ile doğarlar. Anne hamilelik sırasında ve sonrasında hurma tüketirse, bebek bu vitaminin bir miktarını anne sütü yoluyla alabilir.
  1. Demir içerir: Hurma, bir miktar demir içerir ve hamilelik sırasında kansızlığın önlenmesine yardımcı olabilir. Demir, hemoglobini vücutta tutar ve hem sizin hem de bebeğinizin bağışıklığını güçlendirir.
  1. Su-tuz dengesini korur: Hurmalar, su-tuz dengesini koruyan, kan basıncını düzenleyen ve kas kramplarını önleyen potasyum içerir . Bu mineralin eksikliği kan basıncı, kardiyovasküler hastalıklar ve felç riskini artırabilir.
  2. Bebekte kemik ve dişler oluşumuna yardımcı olur: Magnezyum, bebekte diş ve kemik oluşumuna yardımcı olduğu için bir diğer önemli mineraldir. Aynı zamanda kan şekeri ve tansiyon seviyenizi de düzenler. Hurmalar, gebelikte magnezyum eksikliğinin önlenmesine yardımcı olur. Magnezyum eksikliği kronik hipertansiyon, preeklampsi, plasental disfonksiyon ve erken doğum riskini artırabilir.

Hamilelikte Hurma ​​Ne Zaman Yenmeli?

Hurma, gebeliğin herhangi bir aşamasında yenebilir. Sadece yediğiniz miktar konusunda dikkatli olmanız gerekir.

  • İlk üç aylık dönemde kabızlık yaygın bir sorundur ve hurma bunu önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, özellikle kan şekeri problemleriniz veya B grubu strepiniz varsa, hamileliğin erken döneminde ölçülü olarak yemek güvenli ve sağlıklıdır.
  • İkinci üç aylık dönemde, gebelik diyabeti geliştirme riskiniz yüksektir. Bunları diyetinize dahil etmeyi planlarken doktorunuzun görüşünü almanız gerekir.
  • Üçüncü üç aylık dönemde, hurma yemek ​doğumu kolaylaştırabilir. Hamile kadınlar, tahmini doğum tarihinden dört hafta önce olan 36. haftadan başlayarak günde altı hurma yiyebilirler .

Bazı kadınlar, ısı ürettiğine ve mide veya vücut ısısını bozduğuna inanılan hurmayı yaz aylarında tüketmekten kaçınırlar. Ancak bu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Hamilelikte Çok Fazla Hurma Yemenin Zararları

Ölçülü olarak alındığı takdirde hurmanın herhangi bir yan etkisi yoktur. Ancak, onları aşırı yerseniz, şu sorunlara neden olabilirler:

  • Aşırı gebelik ağırlığı
  • Kan şekerinin yükselmesi
  • Gestasyonel diyabet geliştirme riski
  • Kötü ağız hijyeni durumunda diş çürüğü

Hamilelikte Hurma Nasıl Yenir?

Hurmalar birçok şekilde yenebilir.

  • Smoothie: Yoğurtlu hurma harika bir smoothie kombinasyonu olabilir.
  • Tatlı: Susam ve saf bal ile birlikte kuskusa (buharda pişirilmiş irmik topları) hurma ekleyin.
  • Şurup: Hurmayı ve biraz sütü bir blender yolu ile karıştırın ve dondurma, kızarmış ekmek veya yulaf ezmesini üzerine gezdirin.
  • Tatlandırıcı: Hurma süt veya meyve sularında şeker yerine mükemmel bir alternatif olabilir.
  • Turta kabuğu: Hurma ve kuruyemişleri bir karıştırıcıda püre haline getirin ve turta hamuruyla karıştırın.
  • Salata sosu: Hurmaları fıstık ezmesi ile doldurun ve seçtiğiniz bir salataya karıştırın.
  • Hurma parfe: Nefis bir parfe yapmak için hurmaları ve en sevdiğiniz meyveler ile karıştırın.

Dünya çapında satılan kırmızı, siyah, yumuşak, kuru ve daha fazlası gibi çok sayıda hurma çeşidi bulunmaktadır. Yumuşak hurmalar çok tatlıdır ve nem bakımından zengindir. Yarı kuru hurmalar daha az tatlı ve çiğnenir. Kuru hurmalar genellikle fırınlamada kullanılır ve genellikle çiğ olarak yenmez. Kuru, yumuşak veya başka herhangi bir dokuya sahip hurmaların tamamı sağlıklı ve lezzetli atıştırmalıklardır.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir