Connect with us

Beslenme

Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler

Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler

Hamilelik, hayatınızın en güzel evrelerinden bir tanesidir. Ve bu dönemde hayatınızda pek çok şey değişir. Yalnız vücudunuz değil, yaşam tarzınız, öncelikleriniz, duygu ve düşünceleriniz de dahil olmak üzere pek çok konuda değişimler yaşarsınız. Bu konulardan bir tanesi de beslenme alışkanlıklarınızdır. Eve hamilelikte kendinizin ve bebeğinizin sağlığı için uzak durmanız, yememeniz veya ölçülü davranmanız gereken yiyeyecekler vardır. Peki Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler Nelerdir? Bu tür soruların yanıtı büyük bir önem taşımaktadır.

Zira anne adayı olarak beslenme, yemek yemek hayatınızın en önemli unsurlarından bir tanesidir. İyi yemek sizi ve bebeğinizi beslerken, zararlı yiyecekler hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için bir risk haline gelebilir. Bu sebeple bir gebelik döneminde bir diyet planı oluşturmadan önce bu tür zararlı yiyecekler hakkında bilgi edinmek gerekir.

Şayet kendiniz için bir hamilelikte yenmemesi gerekenler listesi oluşturmak istiyorsanız, sizler için derlediğimiz bu listeden yararlanabilir ve diyet planınızı oluştururken bu yiyeceklere dikkat edebilirsiniz. İşte hamileler ne yememeli sorusunun yanıtı ve hamilelikte yenmemesi gerekenler listesi;

Bakın: Emziren Anne Ne Yememeli?

Hamileyken Yenmemesi Gerekenler Listesi

Çiğ, Pişmemiş veya Bozuk Deniz Ürünleri ve Balık

Merak etmeyin; sevdiğiniz deniz ürünlerinden tamamen vazgeçmek zorunda değilsiniz. Hamilelik sırasında yalnızca belirli deniz ürünleri türlerinden uzak durduğunuzdan emin olmanız gerekir.

  • Çiğ balık: Hamilelikte yenmemesi gerekenler arasında yer alan ilk yiyeceklerden bir tanesi çiğ balıktır. Şayet bir suşi aşığıysanız, bu alışkanlığınıza birkaç ay ara vermeniz gerekecek.
  • Yüksek cıva içeren balıklar: Uskumru, köpekbalığı, kılıç balığı ve kiremit balığı gibi bazı balıklar, yüksek düzeyde cıva içerir ve hamilelik sırasında cıva tüketimi, çocuğun gelişiminin gecikmesine ve beyin hasarına neden olabilir. Bunun yerine düşük seviyelerde cıva içeren ve orta miktarda tüketilmesine izin verilebilen light ton balığı gibi balıkları tercih edin. Aynı şekilde zararlı bir bakteri olan Listeria ile kontamine maddelerini içerebileceğinden ötürü, soğutulmuş ve tütsülenmiş deniz ürünlerinden kaçının. Zira bu zararlı maddelere, gebelikte maruz kalmak erken doğum riski veya yenidoğana bebeğin enfekte olmasına yol açabilir.
  • İstiridye, midye ve istiridye gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri, deniz yoluyla bulaşan hastalıkların çoğunu taşır. Pişirmek bazı hastalıkları önleyebilir. Yosun kaynaklı hastalıklar ise pişirme işleminden etkilenmez. Bu nedenle hamilelik sırasında kabuklu deniz hayvanlarından tamamen kaçınmak gerekir.

Balık, bebeğin beyin gelişimine yardımcı olduğu için diyetinizin bir parçası olması gereken harika bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Hamilelik sırasında yalnızca balık tüketirken daha dikkatli olmalısınız. Hamileliğiniz sırasında tatlı su deniz ürünlerini kararında olacak şekilde tüketebilirsiniz. Buna somon, karides, alabalık ve sardalya gibi balıklar da dahildir. Ayrıca balığı çiğ olarak tüketmek yerine en az 145 derece sıcaklıkta pişmiş olarak tüketin. Zira pişirmek, deniz ürünlerinde bulunan birçok potansiyel enfeksiyonu ve toksini yok etmeye yardımcı olur, böylece sizi ve bebeğinizi oluşabilecek zararlardan korur.

Bakın: Hamilelikte Ton Balığı 

Çiğ veya Az Pişmiş Yumurta (Rafadan)

Yumurta, hamilelikte yenmesi gereken yiyecekler arasındadır. Fakat az pişmiş veya pişmemiş bir yumurta yemek, hamilelik sırasında, ishal ve kusma gibi bazı istenmeyen komplikasyonlara yol açabilir. Zira Yumurtanın içerisinde salmonella ve kontamine ismi verilen bazı bakteriler bulunmaktadır. Bu da anne adaylarına dokunabilmektedir. Aynı şekilde bu dönemde çiğ yumurtadan yapılan tatlılardan da uzak durmalısınız.

Hamilelikte yumurta yemenin en iyi yolu, sarısı sertleşene kadar yumurtayı iyi bir şekilde pişirmektir.

Çiğ veya Az Pişmiş Et

Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler

Vejetaryen olmayan bir annenin diyetine et eklemesi hayati önem taşır, ancak bu konuda da bazı noktalara dikkat etmek gerekmektedir. Araştırmalar, çiğ etin Listeria, toksoplazma ve salmonella isimli bakterileri içerdiğini göstermektedir. Bu da hamilelik sırasında kaçınılması gereken maddeler arasında yer almaktadır. Hamilelik sırasında çiğ et tüketmek, kadınlarda kusmaya, fetal hasara hatta düşüklere yol açabilecek parazitlere yol açabilir. Dolayısı ile hamilelikte çiğ veya az pişmiş et tüketmekten kaçınmak gerekir.

Hamilelik sırasında tükettiğiniz etin tam pimiş olduğundan emin olun. Gerekirse, etin tam pişip pişmediğini anlamak için bir termometre kullanın. Tüm bakterilerin giderildiğinden emin olmak için eti tuz ve suyla iyice yıkayın.

Pastörize Olmayan Süt Ürünleri

Çocuğunuzun gelişimi için günlük olarak, düzenli süt tüketmeniz son derece önemlidir. Bu, mucizevi içecek size ve bebeğinize mineral, kalsiyum ve protein gibi önemli besinler sağlar. Ancak bu dönemde yalnızca pastörize süt tükettiğinizden emin olmanız gerekir. Zira pastörize edilmemiş süt, ciddi gıda zehirlenmesine neden olabilecek patojenler içerebilir. Hamilelikte pastörize edilmemiş her türlü süt ürünlerinden kaçınmanız tavsiye edilir.

Gereksiz hastalıklardan kaçınmak ve mutlu bir hamilelik geçirebilmek için her zaman birkaç basit kalite kontrolü yapın.

Pastörize Olmayan Peynir

Peynir, pek çok insanın kahvaltı menüsünde ilk sırada yer alır. Fakat gebelikte, peynir tüketirken bazı konulara dikkat etmek gerekir. Tıpkı pastörize edilmemiş sütte olduğu gibi, pastörize olmayan peynir yemek de anne ve bebeğine zarar verebilir. Pastörize edilmemiş peynir, Listeria isimli bakteriyi içerir. Bu bakteri ise, hamilelik sırasında uzak durulması gereken maddeler listesinde ilk sıralarda yer alır.

Yıkanmamış Meyve ve Sebzeler

Hamileler Ne Yememeli? Hamileyken Yenmemesi Gerekenler

Hamilelikte meyve ve sebzelerin siz ve çocuğunuz için son derece sağlıklı olduğuna şüphe yok. Ancak dünyadaki insanların neredeyse % 78’i meyve ve sebzeleri yıkanmamış bir şekilde tüketmektedir. Yıkanmamış meyve ve sebzelerin kabukları zararlı böcek ilaçları içermekle kalmaz, aynı zamanda listeria ve toksoplazma gibi ölümcül patojenlere de ev sahipliği yapabilir. Özellikle marul ve lahana gibi yıkanmamış çiğ sebzelerden uzak durulmalıdır.

Hamilelikte yenmemesi gereken meyveler arasında papaya, ananas ve üzüm bulunur. Bazı kültürlerde papaya meyvesi hamileliği önlemek için doğal bir gıda olarak alınır. Hatta düşüğe neden olduğuna inanılır. Olgunlaşmamış papaya, rahim kasılmalarını tetikleyen bazı bileşiklere sahip olduğu için özellikle tehlikeli olabilir.

Her meyve ve sebzeyi tüketmeden önce iyice yıkamanız gerektiğini söylemeye gerek yok. Bununla birlikte kabuğunu soyabilir ve ayrı kaplarda saklayabilirsiniz. Sebze ve meyveleri buzdolabında uzun süre bekletip sonra tüketmekten kaçının. Tüm sebzelerinizi pişirmeyi deneyin ve yapraklı olanların iyi piştiğinden emin olun.

Çiğ Brüksel Lahanası ve Kuruyemişler

Çiğ Brüksel Lahanası inanılmaz bir protein ve mineral kaynağıdır, ancak yine de hamilelikte yenmemesi gerekenler listesinde yer almaktadır. Bunun nedeni, gıda zehirlenmesine neden olabilecek zararlı virüs ve bakteriler içerebilmesidir. Şayet brüksel lahanası tüketecekseniz, onu iyice pişirdiğinizden emin olmanız gerekir. Uygun bir baharat kullanarak tadını da daha güzel bir hale getirebilirsiniz..

Hamilelikte yer fıstığı ve kaju fıstığı gibi çeşitli kuruyemiş çeşitlerinin tadını çıkarabilirsiniz. Fındık, fetal gelişim için faydalı olan zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Ancak vücudunuzda alerjiye ve kızarıklığa neden olabilecek bazı kuruyemişler vardır. Başlangıçta onlara alerjiniz olmasa bile, uzun süre maruz kalındığında zamanla alerji geliştirebilirsiniz. Diyetinize hangi kuru yemişleri dahil edeceğiniz ve hamilelik sırasında nelerden tamamen kaçınmanız gerektiği konusunda doktorunuza danıştığınızdan emin olun.

Dışarıdan Alınan Yiyecekler ve Hazır Gıdalar

Hamilelik sırasında dışarıda yemek yerken çok dikkatli olmanız gerekir. Zira gittiğiniz restoranın, size sunduğu yemekte hangi malzemeleri kullandığınızdan asla emin olmazsınız. Bu yüzen restoran, lokanta biri yerlerden kısaca dışarıda yemek yemekten kaçınmak en akıllıca seçim olacaktır.

Aynı şekilde dışarıda satılan hazır yiyeceklerden de uzak durmanızı öneririz. Dışarıdan satın alabileceğiniz gıdaların çoğunu evinizde kendi imkanlarınızla hazırlayabilirsiniz. Böylelikle, kullandığınız meyve ve sebze gibi malzemeleri tertemiz yaptığınızdan ve iyi pişirdiğinizden emin olursunuz.

Hazır Meyve Suları

Hamilelikte meyve suyunun taze sıkılmış olması oldukça önemlidir. Zira hazır olarak satılan meyve sularından bazıları, üretim aşamasında gerekli hijyen koşullarından geçmemiş olabilir. Bu da sizin için bir risk oluşturabilir. Bu yüzden taze meyveler satın alarak, kendi meyve suyunuzu kendiniz yapmanız her zaman daha akıllıca bir seçim olacaktır.

Bununla birlikte şayet paketlenmiş bir meyve suyu alacaksanız, pastörize edilmiş ve soğutulmuş olanları tercih edin.

Bakın: Hamilelikte Hindistan Cevizi Suyu

Aşırı Kafein

Hamileler ne yememeli sorusunda verilebilecek cevaplardan bir tanesi de aşırı kafeindir. Büyük bir kahve hayranı olabilirsin. Ancak, hamilelik sırasında diyetinize kafein dahil etmek iyi bir fikir değildir. Zira bu, idrara daha çok çıkmanıza ve daha hızlı susuz kalmanıza neden olabilir. Aşırı miktarda kafein tüketiminin düşük risklerine de yol açabileceği ifade edilmektedir.

Şayet hamilelikte kahve içeçekseniz, bu miktarın günlük 200 ml veya 2 fincanda fazla olmamasına dikkat edin. Ayrıca, kafein içeren diğer içeçeklere de bu dönemde dikkat edin.

Bitkisel Takviyeler ve Bitki Çayı

Pek çok insan hamileyken bitkisel tonik ve çay almaya başlamanızı önerebilir, ancak bunlar size yarardan çok zarar verebilir. Bazı şifalı bitkiler, büyük miktarlarda alındığında erken doğum veya düşük yapma riskini bile doğurabilir. Ayrıca, kalitelerini kontrol etmenin bir yolu olmadığı için kalitesiz veya sahte şifalı otlar satın alma ihtimaliniz de bulunmaktadır.

Bilmediğiniz bitkilerin çaylarını tüketmeden önce doktorunuza başvurun ve bunların hamile kadınlar için sağlıklı olduklarından emin olun. Enerji eksikliği veya yorgunluk hissederseniz, doktorunuzdan bir multivitamin yazmasını isteyin ve bitkisel karışımları denemek yerine normal çayınıza devam edin.

Konserve Yiyecekler

Raf ömürlerini artırmak için eklenen koruyucular ve gıda katkı maddeleri içerebileceklerinden ötürü, hamilelik döneminde konserve yiyeceklerden kaçının. Ayrıca bu ürünler, çocuğunuzun endokrin aktivitesini etkileyen bir kimyasal olan Bisfenol A içerebilmektedir. Uzun raf ömürleri nedeniyle konservede saklanan bazı yiyecekler zararlı bakterilere ev sahipliği yapabilmektedir.

Teneke kutularda aldığınız her şeyi taze olarak da satın alabilirsiniz. Gebeliğiniz sırasında her zaman taze meyve ve sebzeleri toplayın. Yemeğinizden maksimum besini almak mevsimlik meyve ve sebzeleri tercih edin.

Nitrat Açısından Zengin Yiyecekler

Nitrat, bazı yiyeceklere raf ömürlerini uzatmak için eklenen bir kimyasaldır. Ancak özellikle hamile kadınlar için pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Nitratlar kandaki hemoglobin ile reaksiyona girdiğinde, vücudunuzun plasentaya oksijen verme yeteneğini engelleyen değiştirilmiş proteinler üretirler. Yüksek miktarda nitrat içeren yiyeceklerden bazıları diyet kola, pastırma, sosisler ve yapay tatlandırıcılardır. Bu yiyecekler aynı zamanda çok düşük besin değerine sahiptir ve her ne pahasına olursa olsun hamilelik sırasında kaçınılmalıdır.

Aşırı Şekerli Yiyecekler

Hamileliğiniz boyunca birkaç kez dondurma ve çikolata isteyebilirsiniz. Fakat bu tür gıdalar, içlerindeki yüksek şeker seviyelerinden ötürü, kanınızdaki şeker seviyesini artırabilirler. Ve bu da fetüse zarar verebilir. Her zaman bir günde ne kadar şeker tükettiğinizi kontrol edin ve mümkün olduğunca şekerden kaçınmak için elinizden geleni yapın.

Bakın: Gebelik Şekeri Nedir?

Sokak Yemekleri

Hamilelik sırasında  sokak yemeklerinden kaçının. Zira bu tür yiyecekler yalnızca sağlıksız değiller, aynı zamanda gıda zehirlenmesine ve diğer sindirim sorunlarına da neden olabilirler. Bu nedenle herhangi bir yiyeceği sokaktan satın almak yerine kendi evinizde hazırlamayı deneyin.

Aşırı Yağlı Yiyecekler

Çok fazla yağlı yiyecek tüketmek, kan kolesterol seviyenizi artırarak sizi obezite ve kalp hastalığına karşı savunmasız hale getirebilir. Bu sebeple hamilelik sırasında yağlı yiyecek tüketiminde ölçülü davranın.

Omega-3, 6 ve 9 yağ asitleri içeren yiyecekleri tüketin çünkü bunlar bebeğinizin gelişimi için faydalıdır. Bu tür yiyeceklerden bazıları avokado, fındık, zeytin ve kabak çekirdeğidir. Bununla birlikte, bu yiyecekleri de asla aşırı miktarda tüketmeyin. Her yiyecekte daima ölçülü olun ve egzersizlerinizi ihmal etmeyin.

Yapay Tatlandırıcılar

Yapay tatlandırıcıların şeker yerine harika bir alternatif olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak bunları hamilelik sırasında tüketmek hiç sağlıklı değildir.

Reçetesiz Vitaminler

Vitaminler kesinlikle hamile kadınlar için iyi bir besin kaynağıdır, ancak aşırı tüketildiğinde zararlı olabilirler. Fetüsünüzün normal büyümesini etkileyebilirler ve ayrıca erken doğuma neden olabilirler. Vitamin konusunda kendi kararlarınızı vermeyin. Bunları daima doktorun önerdiği şekilde tüketin.

Basit Karbonhidratlar

Karbonhidratlar vücudunuzdaki birincil enerji kaynağıdır ve bu da onları hamilelik diyetinizin önemli bir parçası haline getirir. Bununla birlikte, kurabiye ve mısır şurubu gibi basit karbonhidratlı yiyeceklere dikkat edin. Çocuğunuz için gerçekten zararlı olmasalar da, basit karbonhidratlar ağrılı kabızlığa neden olabilmektedir. Bunun yerine buğday, esmer ekmek ve tam tahıllı karbonhidrat gibi yüksek lifli un tüketin.

Meyan Kökü

Normalde faydalı bir bitki olan meyan kökü, hamilelikte zararlı olabilmektedir. Hamilelikte meyan kökü tüketmek rahim kasılmalarına neden olabilmekte ve bu da erken doğuma yol açabilmektedir. Bu sebeple, hamileliğiniz sırasında meyan kökü tüketmekten uzak durun.

Bayat Yiyecekler

Bayat yiyecekleri çöpe atmak sizi vicdanen rahtsız edebilir fakat hamileliğiniz boyunda, yediklerinize oldukça dikkat etmeniz gerekir. Buzdolabında saklansa bile, yemekler bir bakteri çekebilmektedir. Bu sebeple daima taze yiyeceklerini tüketmenizi tavsiye ederiz. Şayet kalan yiyecekleri tüketmekten başka çareniz yoksa, onları temiz bir kapta ısıtın.

Baharatlı Yiyecek

Hamileyken yenmemesi gereken yiyeceklerden bir tanesi de baharatlardır. Zira hamilelikte reflü ve mide ekşimesi olasılığı oldukça yüksektir. Baharatlı yiyecekler tüketmek bu olasılığı daha da yükseltecektir. Bu yüzden baharatlı yiyecekler tüketirken oldukça ölçülü davranmak gerekir. Mide ekşimesini önlemek için bir bardak süt veya bir çorba kaşığı bal alınabilir.

Alkol

Alkol tüketimini yalnızca hamileliğiniz sırasında değil, hayatınız boyunca sınırlandırmanız veya sonlandırmanız gerektiğini söylememize gerek yok. Fakat hamileyken ara sıra alkol almanın zararsız olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz.

Zira alkol, plasenta tarafından filtrelenmeyen ve bebeğinize göbek kordonu yoluyla ulaşabilen bir maddedir. Bu, düşük ve ölü doğuma riskine yol açmakla kalmaz, aynı zamanda Fetal Alkol Spektrum Bozukluğu (FASD) adı verilen bir durum nedeniyle çocuğunuzda bir dizi fiziksel ve zihinsel engelin oluşmasına da yol açabilir. Hamilelik sırasında alkol tüketmenin güvenli bir zamanı veya miktarı yoktur. Bu dönemde alkollü tüm içeceklerden tamamen sakınmak en doğrusudur.

Hamileler Ne Yememeli? Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Neler? gibi soruların yanıtları bu şekilde. Artık hamilelik diyetinizi buna göre oluşturabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir