Connect with us

Hamilelik

Emzirirken Hamile Kalmak | Belirtileri ve Etkileri

emzirirken hamile kalmak emziren anne hamile kalır mı, emzirirken hamile kalma belirtileri

Emzirirken hamile kalmak, pek çok anne tarafından mümkün görülmüyor. Zira uzun bir süreden beridir insanlar emzirmenin harika bir doğal doğum kontrol yöntemi olduğunu söylüyor. Peki bu acaba doğru mu? Bilindiği üzere yeni doğum yapmış kadınların neredeyse tamamı, bebek emzirirken adet görmüyor. Fakat yapılan araştırmalar adet görmemenin, doğurganlığı tamamen ortadan kaldırdığı anlamına gelmediğini gösteriyor.

Bizler bu yazıda siziler için, emzirirken hamile kalma ile ilgili pek çok anne tarafından dile getirilen bazı soruların yanıtlarını bir araya getirdik. Şayet siz de; emzirirken hamile kalınır mı, emziren anne hamile kalır mı, emzirirken hamile kalma belirtileri neler, emzirme döneminde hamile kalmanın süte ve bebeğe etkileri neler gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu yazı sizin için bir rehber olacaktır.

Emziren Anne Hamile Kalır mı?

Evet, aynı anda hem emzirmek hem de hamile kalmak mümkündür. Bebeği altı aylıktan küçük olan ve onu yalnızca anne sütüyle besleyen bir anne bu süre zarfında adet görmeyebilir. Ancak vücudunun ne zaman yumurtlamaya başlayacağını belirlemenin bir yolu yoktur. Dolayısıyla, emzirme sırasında hamile kalma şansı düşük de olsa mevcuttur.

Emzirirken hamile kalma ihtimali, bebek büyüdükçe, yani doğum tarihinden uzaklaştıkça daha da artar.

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre bebek doğduktan sonra vücudun tekrar doğurgan hale gelmesi birkaç hafta, birkaç ay veya daha uzun bir vakit alabilir. Vajinal doğumdan sonra vücudun iyileşmesi yaklaşık 6 hafta sürer. Bu süre zarfında bebeğinizi emzirmezseniz, vücudunuz süt üretmezse, adetinizin yeniden başladığını görebilirsiniz.

Adet dönemi geri geldiğinde, kendinizi doğurgan ve bir sonraki çocuğunuza gebe olmaya hazır gibi düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, bebeğinizi emzirmeyi seçerseniz, adetinizin ve doğurganlığınızın bir süre daha geri dönmeyeceğini söyleyebiliriz.

Emzirme Hamileliği Nasıl Etkiler?

Emzirme sırasında meme uçlarının uyarılması sonucunda vücudunuzda prolaktin hormonu üretimi artar. Yüksek prolaktin seviyeleri doğurganlığınızın azalması anlamına gelir. Bu hormon yumurtlamayı engeller ve annenin adet görmesini engeller. Prolaktin seviyeleri gece saatlerinde ve uyandıktan hemen sonra en yüksek seviyededir. Ancak, henüz adet dönemine girmemiş olsanız bile yumurtlama olabileceğini unutmamanız gerekir.

Dönemlere Göre Kadınlardaki Prolaktin Düzeyleri

Bir kadının vücudundaki prolaktin miktarı, hamile olup olmamasının yanı sıra doğum sonrası döneme ve emziriyor olup olmadığına bağlı olarak değişecektir. İşte size normal prolaktin seviyeleri hakkında fikir verecek örnek bir tablo:

Durum Prolaktin (mg / ml)
Hamile olmayan ve emzirmeyen kadın <25
Hamile Kadın 200
Doğum sonrası (7 gün) ve emzirme 100
Doğum sonrası (3 ay) ve emzirme 100
Doğum sonrası (6 ay), emzirme, adet görmeme 110
Doğum sonrası (6 ay), emzirme, adet görme 70
Doğum sonrası (9 ay) ve emzirme 50

Emzirirken Hamile Kalma Belirtileri

Emzirirken hamile kalırsanız, karşılaşabileceğiniz bazı belirtiler şunlardır;

  • Aşırı Susama

Emzirirken hamile kalmak gibi bir durumla karşı karşıya kaldığınızda, karşılaşacağınız ilk belirtilerden bir tanesi sık sık susamaktır. Zira hem bir bebeği emzirmek hem de, yeni bir bebeğe hamile kalmak, su ihtiyacınızı bir kat daha artıracaktır. Bu da vücudunuzun bol bol sıvıya ihtiyaç duymasına yol açacaktır. Dolayısı ile sık sık su içmek ve normalden çok daha fazla susamak, emziren annelerin hamilelik belirtilerinden bir tanesidir.

  • Yorgunluk

Yorgunluk, emzirirken hamile kalmanın en sık görülen belirtilerinden biridir. Enerji seviyenizi normal olduğunu düşündüğünüz halde, en ufak bir işte kendinizi çok bitkin hissedecek ve yorulacaksınız. Sadece çamaşırları yıkamak, bulaşıkları yıkamak gibi işler bile sizin için çok yorucu birer sıkıntıya dönüşecektir.

  • Ağrılı Göğüsler

Ağrılı göğüsler, emziren annelerin karşılaşabileceği bir durumdur. Bununla birlikte memede ani bir hassasiyetin oluşması ve meme uçlarında normalden fazla ağrı meydana gelmesi, yeni bir bebeğin habercisi olabilir. Bu durumda, atmanız gereken en doğru adım bir doktora başvurmak ve gerekirse bir hamilelik testi yaptırmak olacaktır.

  • Sütte Azalma

Süt üretiminizin önemli ölçüde azaldığını ve bebeğinizin normal bir beslenmeden sonra bile aç kaldığını düşünüyorsanız, bu emzirirken hamile hamile kalmaktan kaynaklanıyor olabilir. Bu tür belirtiler genellikle hamileliğin yaklaşık olarak ikinci ayından sonra ortaya çıkar, ancak hamileliğinizin erken aşamalarında da tamamen göz ardı edilemez.

Ayrıca, hamileyseniz anne sütünüzün tadı değişebilir ve bu, bebeğinizin beslemeyi reddetmesine veya biraz tereddütle yaklaşmasına neden olabilir. Bazı bebekler bu değişikliklerin bir sonucu olarak anne sütü tüketmeyi bırakabilir.

  • Kramp

Hamileyseniz ortaya çıkan kramplar oldukça şiddetli olabilir. Adet döneminiz başlamak üzereymiş gibi gelebilir, ancak bu asla olmaz ve sadece kramp devam eder. Bu, özellikle emzirme sırasında lekelenme ile birlikte görülüyorsa, hamileliğin güçlü bir belirtisi olabilir.

  • Mide bulantısı 

Emzirirken hamile kalmak, mide bulantılarına yol açabilir. Bu bulantılar daha çok gündüzleri ortaya çıkar. Kendi enerjinizi ve sağlığınızı korumanın yanı sıra aynı anda iki bebeği beslenmeniz gerekeceğinden, bunun sizi iyi yemekten alıkoymamasını sağlamanız önemlidir.

  • Artan Açlık Seviyeleri

Emzirirken hamile kalmak, bir anne olarak açlığınızı önemli ölçüde artacaktır. Yukarıdaki semptomlarla birlikte ortaya çıkan açlık seviyesindeki ani bir artış, yeni doğum yapan bir annenin tekrar hamile olduğuna işaret edebilir.

  • Göğüste Topaklanma

Hamilelik ve doğum sonrası meydana gelen birçok hormonal değişiklik, göğüslerinizde farklı tipte yumruların oluşmasına neden olabilir. Bunlar galaktoseller olarak bilinen tıkalı süt keselerinden sıvı dolu kistlere ve fibroadenom olarak da bilinen fibröz dokuya kadar değişebilir.

Emziren Hamile Kalan Anneler İçin Bazı İpuçları

Emzirirken hamile kalma durumu, bazı annelerin telaşlanmasına ve bazı hususları ihmal etmesine yol açabilir.  Sizlere sunacağımız birkaç basit ipucunu takip ederek, hem emzirdiğiniz bebeğinizin, hem de doğmamış bebeğinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olabilirsiniz. İşte emzirirken hamile kalan anneler için bazı tavsiyeler.

Dengeli Beslenme

Günlük beslenme gereksinimlerinizin karşılanmasını sağlamak için iyi beslenmeniz ve diyetinizi doğru şekilde planlamanız önemlidir. Sadece kendinizi değil, aynı zamanda büyüyen diğer iki kişiyi de beslemelisiniz. Dengeli beslenmenin yanı sıra, doğum öncesi bir vitamin almalı ve günlük diyet alımınıza en az 500 kalori eklemelisiniz. Bunun nedeni, fetüsün yeterince büyümesi için en az 300 kaloriye ihtiyaç duymasıdır. Geri kalanı, emzirdiğiniz bebeğin süt tedariği için oldukça önemlidir.

İstirahat

Enerji seviyelerinizin normal bir hamilelikte olduğundan çok daha düşük olması muhtemeldir. Bunun nedeni, vücudunuzun bir fetüsü beslerken aynı zamanda yeni doğmuş bir bebeği beslemesi ile ilgilenmesidir. Bu, sizin iki kat çaba sarf etmenize neden olacak ve bir şey yapmadan yorgun kalmanıza sebebiyet verecektir. İyi dinlenmek, her şeyle daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olacaktır.

Rahatlık

Emzirirken uzanmayı veya rahat bir pozisyonda oturmayı seçebilirsiniz. Bu, hak ettiğiniz bir dinlenmeyi yakalamanıza yardımcı olacaktır. Rahatlamak, bu süreçte en çok ihtiyaç duyacağınız şeylerden bir tanesidir. Ancak, emzirirken uzanmayı seçerseniz, uyuyakalmamaya dikkat edin.

Bol Su İçmek

Emzirmek vücudunuzdaki sıvıların azalmasına ve her zaman susuz kalmanıza yol açabilir. Hamileyken susuz kalmak dehidratasyona, baş dönmesine ve fetüsün büyümesine zarar verebileceğinden, bu dönemde bol bol su içmek daha da önemli bir hale gelir. Bu nedenle, özellikle yaz aylarında her gün bol miktarda su, meyve suları, smoothie ve benzeri sağlıklı sıvılar içtiğinizden emin olun.

Meme Ucu Bakımı

Hormon seviyelerindeki artış, özellikle östrojen ve progesteron, meme uçlarınızı ağrıtabilir. Buna emzirmeyi de ekleyin ve meme uçlarınızın kuruma veya çatlama olasılığı daha yüksektir. Meme uçlarına yeterli bakım yapılmazsa, bu bakteriyel enfeksiyonlara yol açabilir. Göğüs ucu koruyucusu veya bu amaca yönelik özel merhemler kullanmak size biraz rahatlama sağlayabilir. Hamilelik ilerledikçe ağrı azalabilir ve birkaç hafta içinde kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Emzirmeyi Azaltma

Hamilelik belirtilerinizin kötüleştiğini veya size aşırı rahatsızlık verdiğini ve sağlığınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğunu fark ederseniz, çocuğunuzu emzirmeden kesebilirsiniz veya öğünleri azaltabilir ve mama takviyesi yapabilirsiniz. Çocuğunuz yarım yaşından büyükse, katı yiyecek alımını yavaşça artırmaya başlayabilir ve böylece emzirmeyi kademeli olarak durdurabilirsiniz.

Bazı çocuklar, beslenme ihtiyacından çok, duygusal bir bağdan ötürü emzirilmek isterler. Bu durumda, emzirme eksikliğini telafi etmek için çocuğunuzla farklı duygusal bağlar kurmaya çalışın. Sarılmalar ve kucaklamaların yanı sıra, çocuğunuzla bağ kurmanıza ve böylece duygusal gereksinimlerini karşılamanıza yardımcı olacak eğlenceli aktiviteler gerçekleştirin. Ve onunla daha fazla zaman geçirdiğinizden emin olun.

Bebeği Hamileyken Emzirmek Güvenli mi?

Emzirmek, oksitosin isimli bir hormon salgılar ve bu da rahim kasılmalarına yol açar. Bununla birlikte, bu hormon çok küçük miktarlarda salındığı için, erken doğumu tetikleyebilecek kasılmalara yol açma olasılığı çok düşüktür. Bu tür hafif kasılmalar, doğmamış bebek için zararsızdır ve aynı zamanda düşük yapma olasılığı da çok azdır.

Bununla birlikte, doktorunuzun emzirmeyi bırakmanızı tavsiye edebileceği bazı durumlar vardır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Düşük yapma riskinin olması durumunda
  2. Belgelenmiş servikal yetersizlik varsa
  3. Hamileliğin ikinci üç aylık döneminden sonra, doğmamış bebeğin ihtiyaçlarının önemli ölçüde arttığı ve sizi kolayca yorduğu durumlarda
  4. Hamileliğin son üç aylık döneminde meme ucu stimülasyonunun kasılmalara neden olabileceği durumlarda

Emzirirken hamile kalmak, emzirdiğiniz çocuğunuzun ve doğmamış çocuğunuzun ihtiyaçlarını ve gereksinimlerini karşılamak açısından önemli bir süreçtir. Emzirmeye devam etmenin en iyisi olup olmadığı kararı, tüm yönlerini değerlendirdikten sonra sizin vermeniz gereken bir karardır. Bireysel koşullarınız, aldığınız kararlarda ve yaptığınız seçimlerde önemli bir rol oynayacaktır. Nihayetinde, hayatın ilerleyen dönemlerinde bunlardan herhangi biri için suçluluk veya pişmanlık duymamak önemlidir.

Sık Sorulan Sorular

emzirirken hamile kalmak emziren anne hamile kalır mı, emzirirken hamile kalma belirtileri

Emzirirken hamile kalmak ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları şu şekilde;

Emziren Anne Hamile Kalırsa Sütün Tadı Değişir mi?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, hamile kalmak, sütün tadını değiştirebilir. Bu tür durumlarda bebeğiniz bazen emmeyi reddedebilir veya onu sütünüz ile beslemekte zorluk yapabilirsiniz. Sütünüze tereddüt ile yaklaşıyor veya emmeyi tamamen reddediyorsa, sütün tadı değişmiş demektir.

Emzirirken Hamile Kalmak İstiyorum Bu Mümkün mü?

Yazımızda da ifade ettiğimiz üzere emzirirken hamile kalmak düşük de olsa, mümkün bir durumdur. Yapılan bir araştırma, 6 aydan küçük bir bebeği olan ve adeti başlamayan bir kadının tekrar hamile kalma olsalığının yüzde 5’ten az olduğunu göstermektedir.
Bununla birlikte doktorlar, kadınların yeniden hamile kalmak için 1 yıl beklemelerini tavsiye etmektedir. Zira aksi durumda anne, bir taraftan doğmuş bebeğini emzirirken diğer taraftan de, doğmamış bebeği için enerji harcamak durumunda kalacaktır.

Emzirmek Hamileliğe Zarar Verir mi?

Hamile kaldıktan sonra emzirmeye devam etmek genellikle güvenli kabul edilir. Bununla birlikte, bazı kadınlar emzirme sırasında az miktarda oksitosin (kasılmalara neden olan bir hormon) salgılanması nedeniyle kramp problemi yaşayabilir. Bu çok çok nadir olsa da erken doğuma yol açabilir. Dolayısı ile emzirmeye devam etmek için bir takım hususlara dikkat etmek ve gerekirse bir uzman görüşüne başvurmak gerekir.

Emzirirken Adet Olmadan Hamile Kalınır mı?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, çok nadir de olsa, adet olmadan hamile kalmak mümkün olabilir. Bu ihtimal çok düşük de olsa mevcuttur.

Emziren Kadın Hamile Kalırsa Sütü Kesilir mi?

Emzirirken hamile kalmak, anne sütünün kesilmesine yol açmaz. Fakat ifade ettiğimiz üzere sütün tadı bozulabilir. Kıvamında bazı değişiklikler ortaya çıkabilir. Bebek bu sebepten ötürü emmeyi reddedebilir veya beslenme sırasında tereddüt gösterebilir.

Bu yazıda, emzirirken hamile kalınır mı, emzirirken hamile kalmak ne gibi etkilere neden olur, emzirme döneminde gebelik ne gibi komplikasyonlara yol açabilir, emzirirken hamile kalma belirtileri nelerdir, emziren annenin sütü azalır mı, bozulur mu veya kesilir mi gibi pek çok soruya yanıt vermeye çalıştık. Şayet siz de emzirme döneminde hamile kaldıysanız konuyla ilgili sorularınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Veya bu konuda bir tecrübe, fikir veya yorumunuz varsa, konu altından yorum yaparak, bu makalenin daha mükemmel bir hale getirilmesine katkıda bulunabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir