Connect with us

Çocuk Hastalıkları

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Çocuklarda en sık karşılaşılan rahatsızlardan bir tanesi de su çiçeği hastalığıdır. Bu hastalık, ciltte lekelere ve kızarıklığa neden olur. Uygulanan tedaviler, hastalık geçene kadar ortaya çıkabilecek belirtileri hafifletmeyi amaçlar. Çok nadiren de olsa, su çiçeği hastalığı geçiren bir çocukta ciddi komplikasyonlar görülebilir. Aynı şekilde kemoterapi gibi tedaviler nedeniyle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda da oldukça farklı komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Bu yazıda, çocuklarda su çiçeği nedir, çocuklarda su çiçeği belirtileri nelerdir, çocuklar neden su çiçeği hastalığına yakalanır ve çocuklarda su çiçeği tedavisi nasıl yapılır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağız. İşte ebeveynlerin su çiçeği ile ilgili bilmesi gereken her şey.

Çocuklarda Su Çiçeği Nedir?

Su çiçeği, varisella-zoster virüsünün neden olduğu bir enfeksiyondur. Çoğu çocuk belirli bir dönemde suçiçeği geçirir. En sık görülen yaş aralığı 0 ila 12 yaş arasıdır. Bağışıklık sistemi, enfeksiyon sırasında antikor adı verilen proteinler üretir. Bunlar virüsle savaşır ve ardından ona karşı ömür boyu koruma (bağışıklık) sağlar. Bu nedenle, hayatınız boyunca birden fazla suçiçeğine yakalanma ihtimaliniz çok düşüktür.

Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Su Çiçeği Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda su çiçeği başlangıcı, yüksek ateş ile olur. Ardından baş ağrısı, kızarıklık da dahil olmak üzere pek çok şekilde devam eder. Çocuklarda su çiçeği belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkündür.

  • Hafif Ateş
  • Halsizlik
  • İştahsızlık
  • Burun Kaşıntısı
  • Kızarıklıklar
  • Kabarcıklar
  • Kaşıntı

Çocukta su çiçeği hastalığının en önemli belirtisi, vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan kırmızı lekelerdir. Ardından çiltte küçük kabarcıklar oluşur ve  kaşıntı başlar. Bu kabarcıklar ve lekeler vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Yüz, boyun, göbek ve sırt bölgeleri, kızarık lekelerin en çok görüldüğü bölgelerdir. Söz konusu kabarcıklar daha sonraki aşamalarda kabuklaşır ve geçmeye başlar.

Bazı çocuklar kendilerini birkaç gün oldukça rahatsız hissederler. Bazıları ise sadece hafif derecede hasta görünürler. Su çiçeği hastalığını geçiren çoğu çocuk bir hafta sonunda çok daha iyi olur. Kabarcıklar kurur ve kabuklanır. Yavaş yavaş kaybolurlar ancak tamamen geçmeleri iki haftayı bulabilir.

Suçiçeği Komplikasyonları Nelerdir?

Suçiçeği olan çocuklar çoğu zaman tamamen iyileşir ve bir kaç hafta içerisinde tüme etkileri kaybolur. Nadiren de olsa aşağıdaki komplikasyonlardan biri veya daha fazlası ortaya çıkabilir.

  • Çocuklarda oluşan kırmızı noktalar ve lekeler, kötü bir şekilde çizilmedikçe genellikle iz bırakmaz.
  • Bazı durumlarda bazı noktalar mikroplarla (bakteri) enfekte olur. Bu, çocuklarda en sık görülen komplikasyondur. Şayet böyle bir durum gözlemlenirse, noktayı çevreleyen cilt kızarır ve ağrır. Daha sonra krem ​​veya ilaç şeklinde antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.
  • Akciğer iltihabı (pnömoni) ve beyin iltihabı (ensefalit) nadir görülen komplikasyonlardır.

Çocuklarda su çiçeği hastalığı ile ilgili nadir olarak görülen diğer ciddi komplikasyonlar şunlardır:

  • Reye Sendromu (beyin ve karaciğer problemlerine neden olan nadir bir durum)
  • Kalp kası iltihabı (miyokardit)
  • Böbrek iltihabı (glomerülonefrit)
  • Apandisit
  • Ataksi (hareketleri koordine eden bir rahatsızlık)
  • Pankreas iltihabı (pankreatit)
  • Henoch-Schönlein purpurası (böbrekleri etkileyebilen bir rahatsızlık)
  • Testislerin iltihaplanması (orşit)
  • Eklem iltihabı (artrit)
  • Gözün çeşitli yerlerinin iltihaplanması

Ciddi komplikasyonlar genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocukların karşılaşabileceği nadir durumlardır. Çocuğunuzda, ne olduğundan emin olmadığınız aşağıdaki semtomlar görülürse, bir doktora başvurmanız oldukça faydalı olacaktır:

  • Solunum problemleri
  • Çocuğun ayakları üzerinde titremesi gibi zayıflık
  • Uyuşukluk
  • Sürekli uyku hali
  • Artan ağrılar veya baş ağrıları
  • Ağızda meydana gelen şiddetli kızarıklık nedeniyle sıvı alamama
  • Ciddi bir kızarıklık, deride moraran veya kanayan bir döküntü (hemorajik döküntü)

Çocuklarda Zona Hastalığı

Su çiçeğinin komplikasyonlarından bir tanesi de zona hastalığıdır. Geçmişte su çiçeği geçiren herkeste zona hastalığı ortaya çıkabilir. Zona, bir sinirin enfeksiyonu ve sinirin sağladığı deri bölgesidir. Etkilenen sinir boyunca bölgede kızarıklık ve ağrıya neden olur. Yaklaşık 5 kişiden 1’i hayatının belirli bir döneminde bu hastalıkla karşı karşıya kalır.

Zona oluşmasının nedeni, su çiçeği geçirdikten sonra virüsün tamamen yok olmamasıdır. Omuriliğinizin yanındaki sinir köklerinde bulunan bazı virüs parçacıkları inaktif kalır. Bulunduğu yerde herhangi bir tahribata neden olmaz ve hiçbir belirti vermezler. Net olmayan nedenlerle, virüs yeniden çoğalmaya başlayabilir. Bu genellikle yıllar sonra olur. Yeniden aktif olan virüs, sinir boyunca cilde ulaşarak zona hastalığına neden olur.

Su çiçeği hastalığı geçirmeyen ve zona hastalığı olan bir kişiyle ile temasa geçen bir kişi su çiçeği hastalığına yakalanabilir. Bununla birlikte, suçiçeği olan bir kişiden zona hastalığı kapılmaz. Aynı şekilde zona olan bir kişiden zona kapamazsınız.

Çocuklarda Su Çiçeği Tedavisi

Çocuklarda Su Çiçeği Tedavisi

Çocuklarda su çiçeği tedavisi, temel olarak ortaya çıkan semptomları hafifletmeyi ve bağışıklık sistemi virüsle uğraşırken çocuğu olabildiğince rahat ettirmeyi amaçlamaktadır. Bunun için kullanılan yöntemler şu şekildedir;

  • Yatıştırıcı bir krem ​​(yumuşatıcı) kaşıntıyı gidermeye yardımcı olabilir. Kalamin losyonu bunun için en çok kullanılan losyondur, ancak çocuklardaki etkisi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır.
  • Kaşıntı problemi ile karşılaşan çocuklara, sakinleştirici bir antihistamin (bir tablet veya sıvı ilaç şeklinde) ilaç verilebilmektedir. 1 yaşın üzerindeki çocuklar için verilen bu ilaç uykusuzluk gibi bazı yan etkiler gösterebilmektedir. Bus sebeple doktor tavsiyesi ile alınması gerekmektedir.
  • Kaşıntının vereceği zararı en aza indirmek için çocuğun tırnakları kesilebilir. Bu da cildin çizilmesini ve daha fazla tahriş edilmesini engellemki için atılabilecek önemli bir adımdır.
  • Su çiçeği hastalığına yakalanan bir çocuğu çok sıcak veya çok soğuk olacak şekilde giydirmemek gerekir. Bu dönemde pamuk gibi daha pürüzsüz kumaşların tercih edilmesi mantıklı olacaktır.

Yüksek Ateşle Başa Çıkmak

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri, Nedenleri ve TedavisiÇocuklarda su çiçeği belirtileri arasında yer alana semptomlardan bir tanesi de ateşti. Ateş genellikle suçiçeği ile birlikte ortaya çıkar ve çocuğun kendisini rahatsız ve huzursuz hissetmesine neden olabilir. Aşağıda, sıcaklığı düşürebilecek ve çocuğunuzun daha rahat hissetmesini sağlayabilecek bazı yöntemler mevcuttur.

Vücut ısısını düşürmek için bir ateş düşürücü ilaç kullanılabilir. Bu tür durumlarda genellikle Parasetamol kullanılmaktadır. Parasetamol sıvı formda veya ağızda eriyen tabletler şeklinde alınmaktadır ve her yaşta çocuk için farklı dozlarda kullanılmaktadır. (Not: Parasetamol, su çiçeği hastalığının tedavisi için değil yalnızca yüksek ateşi düşürmek için kullanılır. Yani Çocuğunuz hasta hissetmiyorsa, ateş, ağrı veya sancılardan rahatsız değilse Parasetamol kullanmanıza gerek yoktur.)

Evinizin iç mekan sıcaklığı ideal değerlerde ise çocuğunuzun kalın giyinmesine izin vermeyin. Burada amaç, ateşe neden olabilecek faktörleri ortadan kaldırmaktır.

Çocuğunuzun bol bol sıvı tüketmesini sağlayın. Bu davranış, vücutta sıvı eksikliğini (dehidrasyon) önlemeye yardımcı olacaktır.

Çocuklarda Su Çiçeği Hakkında En Çok Sorulan Sorular

Su Çiçeği Bulaşıcı mıdır?

Su çiçeği hastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs hava yoluyla insandan insana transfer olur. Eğer daha önceden su çiçeği geçirmediyseniz; su çiçeği olan birisiyle 15 dakikadan fazla aynı odada bulunmanız ve su çiçeği olan birisiyle yüz yüze iletişim kurmanız, hastalığa neden olan virüse maruz kalmış olabileceğiniz anlamına gelir. Su çiçeği hastalığında kuluçka dönemi 7-21 gün arasındadır. Hastalığın ortaya çıkması genel olarak 10-14 gün sürebilmektedir. Çocuklarda su çiçeği belirtileri ve olası komplikasyonları ile ilgili yukarıda belirttiğimiz hususların haricinde daha ağır belirtilerle karşılaşırsanız, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmanız gerekir.

Su çiçeği tehlikeli bir hastalık mı?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, su çiçeği normal çocuklar için tehlikeli bir hastalık değildir. Etkileri genelde 1 ila 2 hafta boyunca devam eder. Ciltte kırmızı lekeler gibi bazı belirtileri görülür. Fakat nihai olarak, vücudu terkeder. Çocuk bundan sonra hayatı boyunca bir daha bu hastalığa bir daha yakalanmaz.

Fakat su çiçeğinin tehlikeli olabildiği durumlar da vardır. Su çiçeği hastalığı Yenidoğan bebekler, bağışıklık sitemi zayıf oalan çocuklar, hamile kadınlar, kanser hastaları için bazı istenmeyen komplikasyonlara neden olabilir.

Çocuklarda Su Çiçeği ne zaman ortaya çıkar?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, çocuklarda su çiçeği hastalığı, 0 yaş ila 12 yaş aralığında görülür. Çocuğun, su çiçeği hastası olan biri ile temasa geçmesi, hastalığa yakalanmasına neden olabilir.

Su çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Su Çiçeği aşısı genellikle on ikinci ayın sonunda yapılmaktadır. Aşı olan çocuklar, bu hastalığa karşı, yüzde doksan oranında bir bağışıklık kazanır.

Çocuklarda su çiçeği kaç gün sürer?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere su çiçeği hastalığının 7 ila 21 gün süren bir kulukça süresi vardır. Hastalık ilk olarak hafif bir ateş ile kendini göstermeye başlar. Bunu halsizlik ve iştahsızlık gibi semtomlar takip eder. 1-2 içerisinde, çocuğun yüzünde ve bedeninde, döküntüler ortaya çıkmaya başları. Hastalık bu döküntüler ortaya çıktıktan sonra 1 hafta yani 7 gün kadar devam eder.

Çocuk, su çiçeği geçirirken, kaşıntı ve yüksek ateş gibi semptomlar gösterebilir. Bunun için çocuğa uygun ateş düşürücü ve kaşıntı önleyici ilaçlar, doktor tavsiyesi ile alınabilir. Netice olarak su çiçeğinin toplamda 1-2 hafta gibi bir süre devam ettiğini ifade etmek mümkündür.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir