Connect with us

Çocuk

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Kulak enfeksiyonları, küçük çocuklarda oldukça yaygındır. Bu enfeksiyonların çoğu, kısa sürede iyileşir ve genel olarak ciddi değildir. Çocuklarda sıklıkla görülen iki farklı türde kulak enfeksiyonu vardır. Bunlar; orta kulak enfeksiyonu (orta kulak iltihabı) ve dış kulak enfeksiyonudur. Bu yazıda orta kulak iltihabı nedir, çocuklarda kulak akıntısı neden olur, orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir, orta kulak iltihabı neden olur, çocuklarda orta kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır ve nasıl geçer gibi çok sayıda konuya değineceğiz. İşte orta kulak enfeksiyonu ile ilgili bilmeniz gereken her şey.

Orta Kulak İltihabı Nedir?

Orta kulak iltihabı, kulak zarının arkasında sıvı biriktiğinde ortaya çıkan, genellikle bakterilerin neden olduğu bir kulak enfeksiyonudur. Herkes kulak enfeksiyonuna yakalanabilir, ancak çocuklarda daha sık görülür. Her altı çocuktan beşi, 4 yaşına kadar bu hastalığa yakalanır. Kulak enfeksiyonları, ebeveynlerin çocuklarını doktora götürmelerinin en yaygın nedenlerinden bir tanesidir. Orta kulak iltihabının tıbbi adı  “otitis media” şeklindedir. Bu hastalığın en yaygın belirtilerinden bir tanesi, kulak akıntısı, yani çocuğun kulakından sıvı gelmesidir.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?

Akut orta kulak iltihabı olan çocuklarda ateş ve uyumakta zorluk gibi semtomlar ortaya çıkar. Bu tür çocuklar sebepsiz yere ağlarlar veya sinirlenirler. Ayrıca burun akıntısı, öksürük, kusma ve ishal de görülebilir.

Kulak ağrılıdır ve işitmede güçlük olabilir. Sözlü olarak iletişim kuramayan bebekler ve çocuklar kulaklarını çekebilirler. Daha büyük çocuklar ise genellikle ebeveynlerine kulaklarının ağrıdığını veya iyi duyamadıklarını söyleyebilirler. Kulak enfeksiyona neden olan sıvı genelde kulak zarının arkasında birikir ve akut enfeksiyon düzeldikten sonra da burada kalır. Bu bozukluğa ‘sekretuar otitis media’ adı verilir.

Çocuğumun Orta Kulak İltihabı Olduğunu Nasıl Anlarım?

Çocuğunuz konuşabilecek yaştaysa kulağının ağrıdığını size söyleyecektir. Bu ağrı, orta kulak iltihabının en büyük belirtileri arasında yer almaktadır. Bununla birlikte, işitme problemleri, kulak akıntısı, halsizlik ve iştahsızlık, denge kaybı, yüksek ateş, kulak içi ve çevresinin kaşınması, uyku problemleri de çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri arasındadır.

Kulak enfeksiyonu, çocuk henüz konuşmaya başlamadan da gelişebilir. Çocuğunuz “kulağım ağrıyor” diyecek kadar büyük değilse, işte gözlemleniz gereken bazı orta kulak iltihabı belirtileri;

  • Kulakları çekiştirme veya çekme
  • Huzursuzluk ve ağlama
  • Uyku problemi
  • Yüksek Ateş
  • Kulaktan sıvı gelmesi
  • Sakarlık veya denge sorunları
  • Düşük sesleri duymada veya bunlara yanıt vermede sorun yaşama

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Neden Olur?

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Belirtileri ve Tedavisi

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı genellikle bakteriler nedeniyle olur. Ve çoğu zaman çocuğun boğaz ağrısı, soğuk algınlığı veya başka bir üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesinden sonra başlar. Üst solunum yolu enfeksiyonu bakteriyel ise aynı bakteri orta kulağa da yayılır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan virüs, orta kulak enfeksiyonunu beraberinde de getirebilir veya ikincil bir enfeksiyon olarak orta kulağa geçebilir. Enfeksiyon nedeniyle kulak zarının arkasında sıvı birikir.

Kulak enfeksiyonlarının meydana geldiği orta kulak, kulak zarı ile iç kulak arasında yer alır. Orta kulakta, kulak zarından iç kulağa ses titreşimlerini ileten çekiç, örs ve üzengi adı verilen üç küçük kemik vardır. Orta kulağın kemikleri hava ile çevrilidir.

İç kulak, dengemizi korumamıza yardımcı olan labirent şeklinde bir yapıya sahiptir. Labirentin bir parçası olan koklea, orta kulaktan gelen ses titreşimlerini elektrik sinyallerine dönüştüren salyangoz biçimli bir organdır. İşitme siniri bu sinyalleri kokleadan beyne taşır.

Kulağın diğer yakın kısımları da kulak enfeksiyonlarına karışabilir. Östaki borusu, boğazın üst bölümünü orta kulağa bağlayan küçük bir geçittir. Görevi, orta kulağa temiz hava sağlamak, sıvıyı boşaltmak ve hava basıncını burun ile kulak arasında sabit bir seviyede tutmaktır.

Adenoidler, burnun arkasında, boğazın üstünde ve östaki tüplerinin yakınında bulunan küçük doku pedleridir. Adenoidler çoğunlukla bağışıklık sistemi hücrelerinden oluşur. Ağızdan giren bakterileri yakalayarak enfeksiyonla savaşırlar.

Orta Kulak İltihabı Tanısı

Bir doktorun ortak kulak iltihabını teşhis etmek için yapacağı ilk şey size çocuğunuzun sağlığı hakkında sorular sormak olacaktır. Bu sorular arasında, ‘Son zamanlarda çocuğunuzda soğuk algınlığı veya boğaz ağrısı oldu mu? Uyumakta güçlük çekiyor mu? Kulaklarını çekiyor mu?’ şeklinde sorular yer alır.

Bir kulak enfeksiyonu olası görünüyorsa, bun anlamanın en basit yolu kulak zarına bakmak için otoskop adı verilen ışıklı bir alet kullanmaktır. Kırmızı, şişkin bir kulak zarı enfeksiyonun işaretidir.

Ayrıca doktor, kulak zarının arkasındaki sıvıyı kontrol etmek için kulak kanalına bir hava üfleyen pnömatik otoskop yöntemini kullanabilir. Normal bir kulak zarı, arkasında sıvı olan bir kulak zarından daha kolay ileri geri hareket eder.

Bunlar dışında Timpanometre ve Akustik Reflekometri diye tabir edilen iki yöntem daha bulunmaktadır. Doktor Timpanometre ile, kulak zarı hareketini ölçer ve kulaktaki basınç ile, herhangi bir enfeksiyonun olup olmadığını tespit etmeye çalışır. Aynı şeklide kulak zarındaki sesin ne kadar yansıdığını ölçen Akustik Reflekometri, orta kulak iltihabı tanısında önemli bir rol oynar. Şayet çocuğun kulak zarı, sesi büyük oranda yansıtıyorsa, orta kulak iltihabı problemi olabilir.

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Tedavisi

Çocuklarda orta kulak iltihabı genellikle kendiliğinden iyileşen bir hastalıktır. Pek çok çocuk, 3 ila 5 günün ardından iyileşmektedir. Bu sebeple orta kulak iltihabı tedavisi için özel bir yöntem bulunmamaktadır. 

Bununla birlikte çocuklar bazen bu süreci oldukça sancılı bir şekilde geçirebilirler. ateş yükselir ve ağrı artar. Doktorlar bu tür durumlarda hastaya bir antibiyotik önerebilirler. Ayrıca ateşin düşürülmesi ve ağrının azaltılması için asetaminofen, ibuprofen gibi ağrı kesiciler veya kulak damlaları da kullanılabilmektedir.

Kulak enfeksiyonunun sebep olduğu ağrı çok şiddetli boyutlara ulaşırsa, cerrahi bir müdahale gerekebilir. Uzman, kulağın için kısmındaki iltihabı temizlemek için bazı işlemler yapabilir. Veya kulak zarını çizilerek, oluşabilecek deliklerin önüne geçilir.

Doktor, kesin bir orta kulak iltihabı teşhisi koyamazsa, çocuğunuzda şiddetli kulak ağrısı veya ateş yoksa, kulak ağrısının geçip geçmediğini görmek için bir veya iki gün beklemenizi isteyebilir. Semptomların görülmeye başlamasından sonraki 48 ila 72 saat içinde herhangi bir iyileşme olmazsa, antibiyotik tedavisine başlanabilir. Bazen kulak ağrısına enfeksiyon neden olmaz ve bazı kulak enfeksiyonları antibiyotikler olmadan iyileşebilir.

Bu konuda en doğru bilgiyi doktorunuz verecektir. Şayet çocuğunuza orta kulak iltihabı için bir antibiyotik yazarsa, onu belirtilen şekilde kullanmaya özen gösterin. Çocuğunuz birkaç gün içinde daha iyi görünse de enfeksiyon kulaktan hala tamamen temizlenmemiş olabilir. İlacı doktorun tavsiye ettiği vakitte erken bırakmak, enfeksiyonun geri gelmesine neden olabilir. Enfeksiyonun tamen geçip geçmediğini kontrol ettirmek için, tekrar bir doktor muayenesine gidebilirsiniz.

Orta kulak iltihabına ne iyi gelir?

Çocuklarda ora kulak iltihabına iyi gelen şeyler arasında, antibiyotik ve ağrı kesicilerin yanı sıra evde uygulanabilecek bazı tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu yöntemleri şu şekilde sıralamak mümkündür;

  • Dinlenme
  • Ağrıyı hafifletmek için kulağa hafif sıcak press uygulama
  • Dehidrasyonu önlemek için sıvı alımına devam etmek
  • Bir pamuk yardımıyla kulak akıntılarını temizlemek
  • Su ve şampuan gibi sıvıların kulak içine girmesini önlemek

Sık Sorulan Sorular

Çocuklarda Orta Kulak İltihabı Ne Kadar Sürer?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere orta kulak iltihabı genellikle 3 ila 5 gün boyunca sürer. Bu süreler bittiği halde çocukta ağrı sızı ve benzeri semtomlar devam ediyorsa bir doktora başvurulması gereklidir. Doktor, bu aşamada bir antibiyotik yazabileceği gibi farklı müdahelelerde de bulunabilir.

Orta Kulak İltihabını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Orta kulak iltihabını önlemenin en iyi yolu, bunlarla ilişkili risk faktörlerini azaltmaktır. İşte çocuğunuzun kulak enfeksiyonu riskini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler:

  • Çocuğunuzu gribe karşı aşılayın. Çocuğunuzun her yıl grip veya grip aşısı olduğundan emin olun.
  • Çocuğunuza Konjuge Pnömokok (PCV13) aşısı yaptırmanız önerilir. PCV13, önceki aşı olan PCV7’den daha fazla enfeksiyona neden olan bakteri türüne karşı koruma sağlar. Çocuğunuz zaten PCV7 aşısına başlamışsa, PCV13’e nasıl geçileceği konusunda doktorunuza danışın. Birçok sağlık kuruluşu, 2 yaşın altındaki çocukların 2 aylıktan başlanarak aşılanmasını önermektedir. Araştırmalar, aşılanmış çocukların aşı olmayan çocuklara göre çok daha az kulak enfeksiyonu geçirdiğini göstermiştir. Aşı, kreşteki çocuklar için şiddetle tavsiye edilir.
  • Elleri sık sık yıkayın. Elleri yıkamak mikropların yayılmasını önler ve çocuğunuzun soğuk algınlığı veya gripten korunmasına yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzu sigara dumanına maruz bırakmayın. Araştırmalar, sigara içenlerin yanında olan bebeklerin daha fazla kulak enfeksiyonu olduğunu göstermiştir.
  • Bebeğinizi olabildiğinice anne sütü ile besleyin. Zira anne sütü, bebeğin enfeksiyonlara karşı bağışıklığını artıracak antikorlar içermektedir.

Orta Kulak İltihabı Bulaşıcı Mıdır?

Orta kulak iltihabı bulaşıcı bir hastalık değildir. Yani orta kulak iltihabına yakalanan bir çocuğun direkt olarak bu hastalığı başka bir çocuğa bulaştırması mümkün değildir. Fakat yukarıda da ifade ettiğimiz üzere, orta kulak enfeksiyonu genellikle viral bir enfeksiyonun ardından gelmektedir. Bu viral enfeksiyonların ise bulaşıcı olduğu bilinmektedir.

Orta Kulak İltihabı Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?

Orta kulak iltihabı ile ilgili bitiksel tedavi adı altında başvurulan pek çok yol ve yöntem bulunmaktadır. Sarımsak, zeytin yağı ve bitki çayları bunlar arasında yer almaktadır. Fakat bir bebek veya çocuk için bu yöntemler oldukça risklidir. Henüz faydası kanıtlanmamış olan bu yöntemleri küçük bir çocuk üzerinde denemek oldukça tehlikelidir. Bu yüzden doktorun verdiği tavsiye ve ilaçların dışına çıkılmaması gerekir.

Çocuklarda Kulak Akıntısı Neden Olur?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere kulak akıntısı yani kulaktan sıvı gelmesi, çocuklarda orta kulak iltihabı rahatsızlığının en belirgin belirtilerinden bir tanesidir. Yukarıda yer alan diğer semtomlar da varsa, çocuğunuz orta kulak iltihabı hastalığına yakalanmış olabilir.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir