Connect with us

Bebek

Bebeklerde Zatürre Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Zatürre Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi, Pnömoni

Bebeklerde zatürre, anne babaların sık sık karşı karşıya kaldığı bebek hastalıklarından bir tanesidir.  Kimi zaman bakteriyel olarak, kimi zaman viral olarak ortaya çıkan bu rahatsızlık, bazı belirtiler ve semptomlarla ortaya çıkar.  Aşağıda yer vereceğimiz bebeklerde zatürre belirtileri ile karşılaşan ebeveynlerin, hastalığın erken teşhisi ve tedavisi  bir an önce bir doktora başvurmaları gerekmektedir.

Pnömoni olarak da ifade edilen zatürre hastalığından kaçınmanın en etkili yolu bebeğinizin aşılarını takip etmek ve üst solunum yolu enfeksiyonlarından kaçınmaktır. Bu yazıda sizler için Bebeklerde zatürre nedir, zatürre belirtileri nelerdir, zatürre nedenleri ve bebeklerde zatürre tedavisi gibi konulara yer vereceğiz. İşte anne babaların zatürre ile ilgili bilmesi gereken her şey.

Bebeklerde Zatürre Nedir?

Zatürre kelimesi “akciğer enfeksiyonu” anlamına gelir. Bu tür enfeksiyonlar geçmiş nesiller için son derece tehlikeli olsa da, bugün çoğu bebek tıbbi yardım alarak kolayca zatürreden kurtulabilir.

Pnömoni yani zatürre vakaları genellikle, viral bir üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra ortaya çıkar. Tipik olarak bu enfeksiyonlara neden olan virüsler (solunum sinsityal virüsü , grip , parainfluenza , adenovirüs) göğse yayılır ve orada pnömoni üretir. Pnömoni ayrıca bakteriyel enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.

Zatürre Nasıl Bulaşır?

Zatürre, enfekte kişinin tükürüğü veya mukusu ile doğrudan ve dolaylı temas yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Ayrıca viral bir enfeksiyon çocuğun bağışıklık sistemini zayıflattıysa, bakteriler akciğerde büyümeye başlayarak orijinaline ikinci bir enfeksiyon ekleyebilir.

Kimler Yüksek Risk Grubundadır?

Akciğerlerdeki kistik fibroz, bağışıklık sistemindeki anormallikler veya kanser (kanser tedavisinde kullanılan kemoterapi, vb.) gibi diğer hastalıklar nedeniyle bağışıklıkları zayıflamış bazı çocukların zatürre olma olasılığı daha yüksektir. Solunum yolları ve akciğerler rahatsızlıkları olan çocuklar da yüksek risk grubuna dahildir.

Çoğu pnömoni türü kişiden kişiye yayılan viral veya bakteriyel enfeksiyonlarla bağlantılı olduğundan, yaygın olarak sonbahar, kış ve ilkbaharın başlarında; çocukların iç mekanlarda başkalarıyla yakın temas halinde daha fazla zaman geçirdiği dönemlerde bulaşır. Bir çocuğun pnömoni ile karşılaşma ihtimali, hava sıcaklığıyla ya da nasıl giyindiği ile ilgili değildir.

Bebeklerde Zatürre Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde zatürre belirtileri çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir. Pek çok enfeksiyon gibi, zatürre de genellikle ateşe neden olur ve bu da; terleme, titreme, ciltte kızarma ve bu gibi bazı genel rahatsızlıklara neden olabilir. Çocuk ayrıca iştahını kaybedebilir ve normalden daha az enerjik görünebilir. Bebekler ve küçük çocuklar solgun görünebilir ve normalden daha fazla ağlayabilir.

Zatürre solunum güçlüğüne de neden olabildiği için, daha spesifik bazı semptomlar da görülebilir: Bebeklerde zatürre belirtileri arasında şu spesifik semptomlar bulunur.

  • Öksürük
  • Hızlı, zor nefes alma
  • Solunum kaslarında artan aktivite
  • Burun deliklerinin genişlemesi
  • Göğüste ağrı, özellikle öksürük veya derin nefes alma sırasında
  • Hırıltı
  • Kan dolaşımındaki oksijenin azalmasının neden olduğu dudaklarda veya tırnaklarda mavimsi renk

Zatürre Teşhisi

Bebeklerde zatürre teşhisi genellikle ortaya çıkan belirti ve semptomlara göre konulabilse de, bazen kesin sonuç elde etmek ve akciğerdeki hasarın derecesini görmek için bir göğüs röntgeni çekilebilir.

Bebeklerde Zatürre Tedavisi

bebeklerde zatürre tedavisiBebeklede zatürreye bir virüs neden olduğu zamanlarda, dinlenme ve ateş kontrolü için alınan olağan önlemler dışında özel bir tedaviye gerek yoktur. Enfeksiyonun neden olduğu salgılar, öksürük yoluyla temizlendiği için, öksürük giderici kullanılması tavsiye edilmemektedir. Viral zatürre genellikle birkaç gün sonra düzelir. Ancak öksürük birkaç hafta kadar sürebilir. Normal bir zatürre tedavisi için herhangi bir ilaç kullanmaya gerek bile kalmayabilir.

Pnömoniye yani zatürreye bir virüsün mü yoksa bir bakterinin mi neden olduğunu söylemek genellikle zor olduğundan, doktor bebeğiniz için bir antibiyotik yazabilir. Verilen tüm antibiyotikler, öngörülen süre boyunca, önerilen doz kadar alınmalıdır. Bu tür ilaçları, doktor tavsiyesi dışında kullanmamak gerekir. Aynı şekilde miktar ve kullanım süresi gibi bilgilerin de doktor tarafından belirlenmesi gerekir.

Beğinizde zatürre olduğundan şüphe ettiğiniz anda bir çocuk doktoruna başvurmalı ve gerekli kontrollerin yapılmasını sağlamalısınız. Bebeğiniz, enfeksiyonun kötüleştiğine veya yayıldığına dair aşağıdaki uyarı işaretlerinden herhangi birini gösterirse, tekrardan doktor kontrolü gitmek gerekir.

  • Antibiyotik kullanımına rağmen birkaç günden fazla süren ateş
  • Nefes almada zorluk
  • Vücudun herhangi bir yerinde enfeksiyon belirtileri (kırmızı ve şişmiş eklemler, kemik ağrısı, boyun sertliği, kusma, vb.)

Bebeklerde Zatürre ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bebeklerde Zatürre Ne Kadar Sürer?

Tedavi ile çoğu bakteriyel zatürre türü 1-2 hafta gibi bir süre içerisinde iyileşir. Bebeklerde zatürre belirtilerinin tamamen yok olması 4-6 hafta kadar sürebilir.

Zatürre Hastalığını Önlemenin Yolları Nelerdir?

Bebeklerde zatürre hastalığını önlemenin yollarından birisi, bakteriyel bir zatürreye neden olan pnömokok enfeksiyonlarına karşı aşılanmaktır. Sağlık kurumları, 2 ayını dolduran tüm bebeklerin bu aşıyı (pnömokokal konjugat veya PCV13 olarak adlandırılır) yaptırmasını önermektedir. 2, 3, 6 ve 12-15 aylıkken, bebeklere başka aşıların yapıldığı esnada bir dizi doz verilebilir.

Zatürre aşısı (pnömokokal polisakkarit veya PPV23), invazif bir pnömokok enfeksiyonu geliştirme riski yüksek olan daha büyük çocuklar (24 ila 59 aylık çocuklar) için de önerilir. Aşağıda sıraladığımız rahatsızlıkları olan çocukların pnömokok enfeksiyonu geliştirme ihtimali daha yüksektir:

  • Orak hücreli anemi rahatsızlığı
  • Kalp hastalığı
  • Akciğer hastalığı
  • Böbrek yetmezliği
  • Dalak rahatsızlığı veya dalak yokluğu
  • Organ nakli uygulaması
  • HIV (insan immün yetmezlik virüsü) enfeksiyonu
  • İlaç kullanan veya bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olabilecek hastalıklara sahip çocuklar.

Zatürre tekrarlar mı?

Bebeklerde zatürre, tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Bir yıl içerisinde iki veya daha fazla kez zatürre olan bir bebek, tekrarlayan zatürreye yakalanmıştır. Bununla birlikte yaklaşık bir aylık süre dolduğu halde, zatürre geçmediyse, buna iyileşmeyen (persistan) zatürre denir. Bebeğin tekrarlayan veya geçmeyen zatürreye yakalanıp yakalanmadığını tespit ve teşhis etmek için bir takım tetkikler uygulanır.

Zatürre bebeğe bulaşır mı?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere Zatürre bulaşıcı olabilen bir hastalıktır. Bu sebepten ötürü bebeğin, zatürre olan bir kişi ile yakın temas içerisine girmesi önlenmeli ve hastanın temas ettiği şeylere temas etmesi engellenmelidir.

Zira zatürreye neden olan üst solunum yolu virüsleri ve bakterileri yani mikroplar, enfekte olan birinin ağzından veya burnundan öksürük ve hapşırık gibi yollarla, diğer kişilere de yayılabilir.

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre, 0 ile 1 yaş arasındaki bebeklerde zatürre çıkma ihtimali, daha yüksek bir orandadır. Aynı şekilde, yeterli miktarda ve iyi bir şekilde beslenmeyen, bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar da zatürre hastalığına daha kolay bir şekilde yakalanabilirler.

Bebeklerde zatürre nasıl geçer?

Bebeklerde zatürre belirtileri başlığında yer alan bir veya birden fazla semptomu, bebeğinde gören anne babaların direkt olarak bir uzmana danışmaları gerekmektedir. Bununla birlikte bebeğin vücud direncini artıracak besinlerin tüketilmesi ve zararlı besinlerde uzak durulması gerekmektedir.

Bebek zatürre hastalığını çok daha ağır bir şekilde geçiriyorsa, doktor tarafından yazılacak ilaçların kullanılması hatta gerekirse bir süre hastanede müşahade altında tutulması gerekebilir.

Zatürreye ne iyi gelir?

Zatürre için bahsedilebilecek kesin bir bitkisel tedavi yöntemi mevcut değildir. Fakat bazı bitki, sebze ve meyvelerin zatürre rahatsızlığına iyi geldiği ifade edilmektedir. Bu bitkiler arasında, zencefil, zerdeçal, havuç suyu ve sarımsak da mevcuttur.

Uzmanlar bu dönemde bağışıklık direncini arttıracak sebze ve meyvelerin tüketilmesini tavsiye etmektedir. Fakat yine de alınan besinlerin aşırı miktarda olmamasına ve bebeğin sindirim sitemine zarar vermemesine dikkat etmek gerekir.

Bebeklerde zatürre aşısı ne zaman yapılır?

Bebeklerde zatürre aşısının 2 yaşından önce yapılması tavsiye edilmektedir. Bebek sağlığı için oldukça büyük bir önem arz eden bu aşı, bebek 2, 4, 6 ve 12-15. aylık olduğunda, diğer bebek aşıları ile birlikte yapılabilir. Bununla birlikte, 6 ay ile 3 yaş arasındaki bebeklere grip aşısı yapılması da tavsiye edilmektedir.

Tüm bu işlemlerin bir doktor onayı ve yönlendirmesi ile yapılması gerekmektedir. Şayet bebeğinizin zatürre olmasından endişe ediyorsanız, herhangi bir aşı vs. yaptırmadan önce ilk olarak doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.

Bebeklerde pnömoni yani zatürre ile ilgili verilebilecek tüm bilgiler bu şekildedir. Şayet konuyla ilgili herhangi bir sorunuz, öneriniz veya tecrübeniz varsa, Yorum bölümü üzerinden bizlerle ve diğer annelerle paylaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir