Connect with us

Bebek

Bebeklerde Bronşit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde Bronşit Belirtileri, Nedenleri ve Tedavisi

Bebeklerde bronşit, viral ve bakteriyel enfeksiyonlardan kaynaklanan oldukça yaygın bir hastalıktır. Solunum yollarında iltihaplanmaya ve mukus oluşumuna yol açan bu hastalık, bebeklerde, nefes alma zorluğu, öksürük, ateş, huzursuzluk gibi bazı belirtiler ile ortaya çıkar. Bebeklerin genel olarak hafif bir şekilde atlattığı bronşit, yaklaşık 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Bununla birlikte bronşit belirtisi olarak görülen bu semptomlar bir süre daha uzayabilir.

Bu yazıda, bebeklerde bronşit hastalığı ile ilgili bilgilere ve en çok sorulan soruların yanıtlarına yer vermeye çalıştık. Şayet siz de bebeğim bronşit mi, bebeklerde bronşit belirtileri neler, bronşit neden olur, nasıl tedavi edilir? gibi soruların yanıtlarını arıyorsanız, bu yazımıza bir göz atmanızda fayda vardır.

Bebeklerde Bronşit Nedir?

Bronşit, bebeklerde ve küçük çocuklarda yaygın bir şekilde karşılaşılan bir hastalıktır. Bu hastalık, viral bir enfeksiyonun veya nadiren bakteriyel bir enfeksiyonun, akciğerdeki küçük hava kanallarında (bronşiollerde) iltihaplanma ve tıkanıklığa yol açmasıyla oluşur. Genel olarak virüs kaynaklı bir rahatsızlık olmakla birlikte; kış aylarında daha sık görülen bir hastalıktır.

Bebeklerde bronşit tedavisi için genellikle ilaç vb. bir tedavi yöntemine başvurulmaz. Bunun yerinde bebeğin daha sık istirahat etmesi ve daha sık ve daha ufak miktarlarla beslenmesi tavsiye edilir.

Bebeklerde Bronşit Neden Olur?

Bronşiolit neredeyse her zaman viral bir enfeksiyondan kaynaklanır. Çoğu zaman buna, RSV (Respiratuar Sinsityal Virus) virüsü olarak isimlendirilen bir virüs sebep olur.

RSV çok yaygın bir virüstür ve neredeyse tüm çocuklara 2 yaşına kadar bu virüs ile tanışmış olur. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde RSV öksürüğe veya soğuğa neden olabilirken, küçük çocuklarda ve bebeklerde bronşite neden olabilir.

Bronşite sebep olan RSV gib virüsler, enfekte bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında başkasına bulaşır. Küçük sıvı damlacıkları doğrudan havadan solunabilir veya yere düştükleri oyuncak veya masa gibi bir yüzeyden alınabilir. Örneğin, üzerinde virüs bulunan bir oyuncağa dokunan çocuğunuz, elini gözlerine, ağzına veya burnuna götürdükten sonra olabilir. Yani bronşite yol açan RSV virüsü bulaşıcıdır.

Bebeklerde Bronşit Belirtileri 

Hastalık soğuk algınlığı olarak başlar ve bebeğinizin sahip olabileceği ilk belirtiler arasında hafif bir öksürük ve burun akıntısı veya tıkanması yer alır. Bir veya iki gün sonra bebeğinizin öksürüğü daha da kötüleşebilir ve bazı solunum problemleri başlayabilir. En sık karşılaşılan bronşit belirtileri arasında şunlar vardır;

  • Hızlı nefes alma
  • Hırıltılı ve gürültülü nefes alma
  • Öksürük
  • Nefes zorluğu (küçük bebeklerde nefes alma sırasında kafa sallama gözlenebilir)
  • Huzursuzluk
  • Ateş
  • Yeme veya içme zorlukları
  • Kusma

Belirtiler genellikle ikinci veya üçüncü günde zirveye ulaşır. 

Ne Zaman Bir Doktora Başvurmalı?

Bebeğinizde bronşit olduğunu düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden uzman hekime başvurmalısınız. Erken teşhis ve tedavi, bronşit hastalıklarında önemli bir kriterdir. Bebeklerde bronşit teşhisi için çoğu zaman göğüs röntgeni, burun swabları veya kan testleri gibi testler gerekli değildir.

Bebeğiniz nefes almakta veya beslenmekte güçlük çekiyorsa, hastaneye yatırılması gerekebilir. Hastanede personelin şunları yapması gerekebilir:

  • Bebeği gözlemleme
  • Ekstra oksijen verme
  • Burundan mideye (nazogastrik tüp) bir tüp yoluyla veya doğrudan bir damlama yoluyla (intravenöz veya ıv tedavisi) sıvı takviyesi

Bronşit hastalığına bir virüs neden olduğu için antibiyotik verilmez. Antibiyotikler virüsleri iyileştirmez. Steroidler, adrenalin ve astım ilaçları gibi ilaçlar da bebeklerde bronşit tedavisinde yararlı değildir.

Bronşit hastalığına yakalanan bazı bebeklerde, belirtiler daha da kötüye gidebilir. Yukarıda saydığımız semptomların geliştiğini fark ederseniz, en yakın hastanenin acil servisine başvurmalısınız. Özellikle erken doğan bebeklerde, 10 haftadan küçük bebeklerde, kronik akciğer hastalığı olanlarda, doğuştan kalp yetmezliği olanlarda, kronik nörolojik rahatsızlığı olanlarda veya bağışıklığı zayıf olanlarda bronşit tedavisine bir an önce başlanmalıdır.

Bronşit Bebek İçin Tavsiyeler

Bronşit hastalığına yakalanan bebeklerin çoğu, bir doktora göründükten sonra evde tedavi edilebilir. Şu ipuçları bebeğiniz için faydalı olabilir:

  • Bebeğinizin bol bol dinlenmesine izin verin.
  • Onlara daha sık emzirme ile daha az mama verin. Bu sayede bebeğinizin beslenme sırasında çok yorulmalarını önleyecek ve susuz kalmamalarını sağlayacaksınız.
  • Tuzlu burun damlaları veya burun spreyleri, mukusun burun yollarını temizlemesine yardımcı olabilir ve bu da bebeğinizin daha rahat beslenmesini sağlar.
  • Evde veya bebeğinizin çevresinde kimsenin sigara içmesine izin vermeyin. Bu özellikle solunum yolu hastalığı olan bebeklerde önemlidir.

Bebeğinizde bronşit devam ederse ve aşağıdaki belirtiler tekrar ediyorsa en yakın hastanenin acil servisine başvurmalısınız.

  • Kötüye giden öksürük
  • Beslenmeyi reddetme
  • Yorgun, halsiz ve uykulu görülme
  • Herhangi  bir sebeple endişelenme
  • Soluk ve terli bir cilt görünümü
  • Nefes almada güçlük veya hızlı nefes alma
  • Yüzün renginde değişme

Sık Sorulan Sorular

Bebeklede Bronşit Ne Zaman Geçer? 

Bebeklerde Bronşit, genellikle 1-2 hafta içerisinde tamamen geçer. Bu süreçte çoğu zaman özel bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz bununla birlikte, doktor, nefes alma zorluğu yaşayan bir çocuğa bir ilaç yazabilir. Veya bronşit, bakteri enfeksiyonlarından kaynaklanıyorsa, bir antibiyotik yazabilir.

Bebeklerde öksürüğe sebebiyet veren bronşit için bebeğin iyi dinlenmesi ve sıvı tüketmesi (anne sütü vb.) tüketmesi gerekir.

Bebeklerde Bronşit Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Anne babalar, 1 yaşından küçük bebekler için doktor izni ve tavsiyesi olmadan herhangi bir bitkisel tedaviye başvurmamalıdır. Zira bazı gıdalar, bebeğin sindirim sitemine uygun değildir ve faydadan çok zarara yol açabilir.

Örnek vermek gerekirse, bal öksürüğün azaltılması ve dindirilmesi için tavsiye edilen gıdalardan bir tanesidir. Fakat uzmanlar 1 yaşından küçük bebeklere kesinlikle bal yedirilmemesi gerektiğini ifade etmektedirler. Zira balın gıda zehirlenmesi gibi bazı riskli durumlara yol açabileceği belirtilmektedir. Dolayısı ile herhangi bir bitkisel tedavi veya benzeri bir gıdaya başvurmadan önce bir uzmanın onayına başvurmak gerekiz.

Bebeklerde Bronşite Ne İyi Gelir?

Bebeğinde bronşit belirtisi gören anne babalar, herhangi bir bilinmedik bitkisel tedavi yerine aşağıdaki yöntemlere başvurabilir.

  • Bol sıvı vermek (anne sütü veya sıvı içerikli mamalar)
  • Odaya nemlendirici bir cihaz takmak (çocuğun daha rahat nefes almasına yardımcı olur?
  • Buharlı, ılık bir banyo yaptırın. (salgıları gevşetmek için)
  • Çocuğunuzun doktoru tarafından önerilen tuzlu burun damlalarını kullanarak mukusu inceltin.

Bronşit Bebek Yıkanır mı?

Uzmanlar bronşit bir bebeğin, buharlı bir banyoda, oturmasını tavsiye etmektedir. Bunun için banyoya girin ve sıcak suyu açın. Buharın içeri dolmasına izin verin. Buhar, solunum yollarındaki iltihabı ve ince mukusu azaltmaya yardımcı olabilir. Aynı şekilde nefes almayı kolaylaştırabilir. [1]

Yenidoğan Bebek Bronşit olur mu?

Bronşit 0-6 aylık bebeklerde de görülebilir. Yani yenidoğan bebekler de çeşitli enfeksiyonlar nedeniyle bronşit hastalığına yakalanabilir.

Bebeklerde Bronşit Bulaşıcı mıdır?

Yukarıda da ifade ettiğimiz üzere bronşit bulaşıcı bir hastalıktır. Zira RSV gibi enfeksiyonlardan kaynaklanır. Bu yüzden gribal bir hastalık geçiren birinin bebeğinize yaklaşmamasını sağlamalısınız. Aynı şekilde bu ve benzeri bir enfeksiyonun bulaşma riskini en aza indirmek için ellerinizi sık sık yıkamalısınız.

Şayet bronşit olan bir çocuğunuz varsa, bir süre evde tutmalı ve diğer çocukların arasına karışmasını önlemelisiniz.

Bebeklerde bronşit nedir, belirtisi nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi pek çok soruya sizin için yanıt vermeye çalıştık. Şayet aklınıza takılan bir soru varsa veya tecrübelerinizi ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmak isterseniz, yorumlar bölümü üzerinden bize ulaşmayı ihmal etmeyin.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir