Connect with us

Beslenme

Bebeği Katı Gıdaya Alıştırmak | Pütürlü Gıdaya Geçiş

Bebeği Katı Gıdaya Alıştırmak | Pütürlü Gıdaya Geçiş

Bebeği katı gıdaya alıştırmak, bir diğer deyimle pütürlü gıdaya geçiş süreci sandığınızdan çok daha kolay bir şekilde gerçekleşebilir. Bunun için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bu yazıda bebeklerde ek gıdaya geçiş sürecini ele alacağız. İşte bebeğe ne zaman katı yiyecek verilebilir, bebeği pütürlü besinlere nasıl alıştırabilirim gibi merak edilen pek çok sorunun yanıtı.

Pütürlü gıdaya geçiş ne zaman olmalı

Bebek 6 aylıkken ek gıdaya geçiş süreci başlatılabilir. Pütürlü gıdalara geçiş süreci için ifade edilen en erken zaman ise 4. aydır. Doktorlar bu dönemden önce, bebeklere katı gıdalar verilmesini yasaklamaktadır. Bebeği katı gıdaya alıştırma sürecinde, anne sütü, daha önce olduğu gibi bebeğin ana besin maddesi olmaya devam eder. Bu süreçte aceleci davranmamak, bebek için çok daha sağlıklı olacaktır.

Bebek 6 aydan sonra, katı gıdaları tüketmek ve yutmak için gerekli motor becerilerini kazanmaya başlar. Bu süre zarfında başını kas yapısı da gelişerek başını dik konumda tutabilir. Bebeklerde, katı gıdaya geçiş sürecini başlatmak dikkate alınabilecek bazı belirtiler vardır.

Bebeğin ek gıdaya geçmeye hazır olduğu nasıl anlaşılır?

Bebek, çeşitli şekillerde, katı gıdaya geçmeye hazır olduğunu ebeveynlerine bildirir. Bu bu belirtiler arasında sayılabilecek birkaç madde vardır. İşte bir bebeğin pütürlü gıdalara geçmeye hazır olduğuna dair bazı işaretler.

  • Şayet bebek, yediğiniz her lokmaya büyülenmiş gibi bakıyor ve ona ulaşmaya çalışıyorsa
  • Biri yemek yerken ağzını oynatıyorsa
  • Anne sütü ve mama tükettiği halde aç kalıyorsa
  • Başını yukarıda tutabiliyorsa
  • Biraz da destekle, dik oturabiliyorsa
  • Mama yedirdiğinizde kaşığı diliyle itmiyorsa

Bebeğiniz katı yiyeceklere geçmeye hazırdır demektir. Bebeğin yaşı da bu konuda oldukça önemli bir ipucudur. Bir bebeği katı gıdaya alıştırmak en erken 4. aydan itibaren başlamalıdır. Bu dönemden önce yapılan girişimler, bebeğe zarar verebilir. 6. ay ise, tercih edilebilecek en ideal zamandır.

Hangi ek gıdalar ile başlamalı

Bebeği ek gıdalara geçirirken, aşağıdaki adımları takip edin.

Menüyü planlayın: Bebeğinize başlangıç olarak verebileceğiniz yiyecekleri belirleyin. Ve tüketebileceği ve gelişimi açısından, yararlı olabilecek besinleri tercih edin.

Tahıl: Tahıl, katı gıdalara geçiş sürecinde başvurabileceğiniz en önemli besin maddelerinden bir tanesidir. Bebekler için oldukça faydalı olan bu besinler, önemli miktarda demir ve B vitamini içerir. Pirinç ve yulaf ezmesi, bebeğe verilebilecek önemli tahıllar arasında yer alır. Bu besinleri, anne sütü ve mama ile karıştırılarak bebeğinize bir çay kaşığı ile verebilirsiniz.

Sebze ve meyveler: Bebeğinize vereceğiniz sebze ve meyveler konusunda oldukça seçici davranın. Zira bazı sebze ve meyveler, çocuğunuz için zararlı olabilir. Doktorlar, bazı meyve ve sebzelerin 6 aylık bebeklere verilmesini yasaklamaktadır. Bunlar arasında, bebeğin midesi için oldukça asidik olan turunçgiller, bir bebek için çok fazla nitrat içeren pancar, turp, lahana ve brokoli gibi sebzeler ve meyveler bulunmaktadır. Meyve ve sebzeleri tamamen püre haline getirerek, pişirerek bebeğinize yedirin.

Et: 6 aylık bir bebeğe et vermek mümkündür. Fakat etin, bebeğin tüketebileceği bir hale getirilmesi gerekmektedir. Bu sebeple, bebeğinize et vermek istiyorsanız öncelikle eti iyi bir şekilde doğradığınızdan ve ezdiğinizden emin olun. Şayet bebeğinize et vermek istemiyorsanız, onun yerine demir içeren bir tahıl veya mamayı kullanabilirsiniz.

Bebeği katı gıdaya alıştırmak ile ilgili bazı diğer ipuçları

Bebeği katı gıdaya alıştırmak çok zor bir iş değildir. Fakat bazı konulara dikkat etmek gerekir. Aşağıdaki ipuçlarını takip ederek, pütürlü gıdalara geçiş sürecini daha sağlıklı ve güvenli bir hale getirebilirsiniz.

Süt vermeye devam edin: Bir taraftan bebeği pütürlü gıdalara alıştırırken diğer taraftan anne sütü ile beslemeye devam edin. İlk birkaç ay, günde iki veya üç kez bebeğinize bir veya iki yemek kaşığı katı mama ve ardından anne sütü veya mama verin. Bebeğiniz büyüdükçe ona sunduğunuz katı yiyeceklerin çeşidini ve miktarını artırabilirsiniz.

Zorlamayın: Şayet bebeğinizi katı gıdaya geçirmeye yeni başlayacaksanız, ilk denemeleriniz başarısız olabilir. Bu konuda bebeğinizi zorlamayın. Bunun yerine haftada birkaç defa farklı yiyeceklerle denemeye devam edin.

Ne zaman doyduğunu bilin: Bebeğiniz başını farklı bir yöne çevirir veya yediği yiyeceği geri tükürürse, doymuş demektir. Yemek konusunda çok zorlayıcı olmak, bebeğiniz için rahatsız edici bir durum olabilir.

Olası alerjilere dikkat edin: Bebeğinizin bazı yiyeceklere alerjisi olabilir. Bu da vücudun bazı tepkiler vermesine yol açar. Bu sebeple, yerdirdiğiniz gıdaların artından oluşabilecek yüz şişmesi, kızarıklık, nefes almada güçlük, kusma ve ishal gibi durumlara dikkat edin. Bu semptomlardan birini fark ederseniz doktorunuza başvurun. Bebeğinizin gösterdiği alerjik tepkimeleri, daha sonra hatırlamak adına not edin.

Zararlı gıdalardan kaçının: Bebeğiniz için zararlı olabilecek gıdalardan kaçının. Bunlar arasında ilave şeker içeren gıdalar ilk sırada gelmektedir. Bu sebeple bal ve fıstık ezmesi gibi besinleri, 1 yaşına veya 2 yaşına kadar bebeğinize vermeyin.

Bebeklerde katı gıdaya geçiş ile ilgili sıkça sorulan sorular

İşte bebeklerde katı gıdaya geçiş süreci ile ilgili sıkça sorulan bazı sorular ve cevapları.

Katı gıdaya başlayan bebekte ne gibi değişiklikler görülür?

Katı gıdaya geçen bebeklerin dışkıları daha katı ve daha renkli bir hale gelir. Bebeğin kakası, eklenen şeker ve yağlardan ötürü, daha güçlü bir kokuya sahip olur.  Bezelye ve diğer yeşil sebzeler dışkıyı koyu yeşil renge çevirebilir; pancar onu kırmızı yapabilir. (Pancar bazen idrarı da kırmızı yapar.) Bebeğinizin yemekleri zorlanmazsa, dışkılarında sindirilmemiş yiyecek parçaları, özellikle bezelye veya mısır, domates veya diğer sebzelerin kabuğu bulunabilir. Bunların hepsi normaldir. Bebeğinizin sindirim sistemi henüz olgunlaşmamış ve bu yeni yiyecekleri tam olarak işleyebilmesi için biraz zamana ihtiyacı vardır. Dışkı aşırı derecede gevşek, sulu veya mukusla doluysa, bu sindirim sisteminin tahriş olduğu anlamına gelebilir. Bu durumda katı miktarını azaltın ve daha yavaş yedirin.

Bebeğe meyve suyu verilir mi?

Bebeklerin meyve suyuna ihtiyacı yoktur . 12 aydan küçük bebeklere meyve suyu verilmemelidir. 12 aylık olduktan sonra (3 yaşına kadar), sadece% 100 meyve suyu verilmelidir. Bu da bir günde 120 ml’yi aşmamalıdır. Meyve suyunu şişede değil, sadece bir bardakta sunun. Meyve suyu, anne sütü, mama veya her ikisi de dahil olmak üzere diğer, daha besleyici yiyecekler için bebeğin iştahını azaltır. Çok fazla meyve suyu aynı zamanda pişik, ishal veya aşırı kilo alımına neden olabilir.

Bebekler suya ihtiyaç duyar mı?

Yeni doğan bebeklerin fazladan suya ihtiyacı yoktur. Anne sütü, mama veya her ikisi de ihtiyaç duydukları tüm sıvıları sağlar. Ancak katı yiyeceklere geçiş ile birlikte bebek fazladan suya ihtiyaç duyabilir. Aynı şekilde çok sıcak havalarda da su ihtiyacı doğabilir. Bu yüzden, bebeğinize su vermeli ve su seçiminde dikkatli davranmalısınız.

Pütürlü gıdaya geçiş sırasında nelere dikkat etmeliyim?

Bebeğin yemek yeme sürecine alışma süreci oldukça önemlidir. Oturmak, kaşıktan yemek almak, ısırıklar arasında dinlenmek, doyduğunda durmak. Bebek tarafından tecrübe edilen bu erken deneyimlerin tamamı, iyi beslenme konusunda ileriki süreçlerde de onu etkileyecektir.

İlk beslenmeden itibaren aile yemeklerini teşvik edin . Yapabiliyorsanız, bebeğin de tüm aile fertleri ile birlikte yemek yemesini sağlayın. Araştırmalar, periyodik bir şekilde ailecek yapılan akşam yemeklerinin, bebeğin gelişimini etkilediğini gösteriyor. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu besinler zengin, çok çeşitli sağlıklı yiyecekler sunmayı unutmayın. Yeterince yediğine dair ipuçları için gösterinizi izleyin. Fazla beslemeyin! Şayet çocuğunuzun çok az veya çok fazla yediğinden endişeleniyorsanız, doktorunuza başvurun.

Bebeği gıdaya alıştırmak bir diğer deyimle pütürlü gıdaya geçiş için takip edilmesi gereken ideal yol ve yöntemler bu şeklide. Konuyla ilgili soru ve düşüncelerinizi yorumlar bölümü üzerinden bize iletebilir ve bu yazının daha mükemmel bir hal almasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin beslenme alışkınlıkları ile ilgili diğer ipuçlarına, Beslenme kategorisi üzerinden ulaşabilirsiniz.

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir